Χαιρετισμός στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη του σημερινού συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Το διεθνές αυτό Συνέδριο αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας του IHRA. Η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά το Υπουργείο Εξωτερικών, και την ελληνική κυβέρνηση γενικότερα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ορίσει Ειδικό Απεσταλμένο για την Καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προάσπιση της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Έχουμε προβεί σε ειδικές εκδόσεις και υποστηρίζουμε έμπρακτα τον IHRA, μέσω της Ελληνικής Αντιπροσωπείας. Στηρίξαμε την Ελληνική Προεδρία, υπό την καθοδήγηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Πικραμμένου. Αλλά και οι ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό αναλαμβάνουν συχνά δράσεις για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Δυστυχώς, ο αντισημιτισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο. Ακόμα και στις πιο προηγμένες κοινωνίες του πλανήτη. Το κύμα των ψευδών ειδήσεων, της ρητορικής μίσους και των θεωριών συνωμοσίας εξαπλώνεται πλέον σε μεγάλο βαθμό, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε αυτή τη νέα πανδημία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και πιστεύω ότι το Συνέδριο των Ιωαννίνων θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Στηρίζουμε και προσπαθούμε να πρωτοπορούμε ώστε να εισάγονται στην Ελλάδα οι καλύτερες πρακτικές στη μάχη κατά του αντισημιτισμού. Θα κερδίσουμε τη μάχη, αρκεί να μην επαναπαυόμαστε. Να μην θεωρούμε ότι το φαινόμενο θα εξαλειφθεί από μόνο του.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Μωυσή Ελισάφ, για την άψογη συνεργασία με το Υπουργείο μας, όπως επίσης και την Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA για τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να προσθέσω και μια προσωπική εμπειρία. Πριν από λίγες ημέρες, όταν βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη, επισκέφθηκα την έκθεση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Columbia. Έκθεση αφιερωμένη στην Εβραϊκή Κοινότητα της Κέρκυρας. Ήταν μια συγκινητική εμπειρία για μένα, χάρηκα ιδιαίτερα που η μνήμη της Κοινότητας αυτής προβάλλεται διεθνώς.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο