Χαιρετισμός στο Συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι μεγάλη χαρά που συμμετέχω διαδικτυακά στο Συνέδριο για το “Δίκαιο της Θάλασσας”. Ένα θέμα υψίστης σημασίας για τη χώρα μου.

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε σθεναρός υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Καταβάλλουμε δε, κάθε δυνατή προσπάθεια για να προβάλουμε τα οφέλη μιας στάσης τήρησης του διεθνούς δικαίου στις διακρατικές σχέσεις, σύμφωνα με τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών, όντας σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών.

Αναπτύσσουμε με συνέπεια τις πολιτικές και τις δράσεις μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως την UNCLOS, η οποία αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα έχει συνάψει Συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της. Η Ελλάδα και η Ιταλία συνήψαν τον Ιούνιο του 2020 τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους. Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2020, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν Συμφωνία που προβλέπει τη μερική οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών τους ζωνών. Και οι δύο συμφωνίες συνήφθησαν σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις της UNCLOS.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα στοχεύει να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα γενικότερα αλλά και ειδικότερα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη διοργάνωση αυτής της τόσο χρήσιμης και επίκαιρης εκδήλωσης.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο