​Χωρίς επαρκές προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ, τα νοσοκομεία της Αθήνας αντιμέτωπα με την έξαρση του ιού της γρίπης τύπου Α

Προς:

κ. Υπουργό Υγείας


Η έξαρση της εποχικής γρίπης και της επικίνδυνης μορφής του τύπου Α (Η1Ν1) υποχρεώνει πολυάριθμούς ασθενείς με ανησυχητικά συμπτώματα σε πολύωρη αναμονή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων της Αθήνας, προκειμένου να τύχουν κατάλληλης ιατρικής εξέτασης. Η ταλαιπωρία των ασθενών επιδεινώνεται σε περίπτωση ανάγκης νοσηλείας τους, καθώς, ακόμη και σε περίπτωση βαρέων περιστατικών γρίπης τύπου Α, παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, εν αναμονή της εισαγωγής τους σε κατάλληλη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς αριθμού ιατρών και νοσηλευτών, εξαιτίας της οποίας έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο τουλάχιστον εκατόν πενήντα κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς δεν υπήρξε έγκαιρη μέριμνα για την αντικατάσταση των συμβάσεων του προσωπικού που έληγαν σταδιακά από τον περασμένο Οκτώβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη (διετείς συμβάσεις) 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ μόλις την 9η Φεβρουαρίου 2016, ενώ η έξαρση της γρίπης αναμένεται να κορυφωθεί έως το τέλος του μήνα! Μόλις το Σαββατοκύριακο που πέρασε, δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε ενενήντα τρία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός,

α) Για ποιο λόγο καθυστέρησε η έκδοση της προκήρυξης πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των δημοσίων νοσοκομείων;

β) Τι άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και περίθαλψης των ασθενών που προσέρχονται με συμπτώματα γρίπης στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας;

Μετάβαση στο περιεχόμενο