“Δεν θα μείνουμε απαθείς παρατηρητές σε μια κατάσταση που προσβάλλει την χώρα, αλλά και τους ίδιους τους παράνομους μετανάστες”

Συνέντευξη του Νίκου Δένδια στην εφημερίδα “Real News” στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή 19 Αυγούστου 2012

Δημοσιογράφος: Πως θα εξελιχθεί η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» το επόμενο διάστημα κύριε υπουργέ; Είστε αποφασισμένοι να επανακαταλάβετε τα κέντρα των πόλεων, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς; 

Υπουργός: Κυρία Κοραή, δεν είμαστε απλώς αποφασισμένοι, το πράττουμε ήδη. Με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ξεκινήσαμε από το κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά θα συνεχίσουμε με την εφαρμογή της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν θα μείνουμε απαθείς παρατηρητές σε μια κατάσταση που προσβάλλει την χώρα, αλλά και τους ίδιους τους παράνομους μετανάστες, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν. 

Δημοσιογράφος: Δεχθήκατε κριτική ότι ξεκινήσατε χωρίς σχέδιο. Έχετε; 

Υπουργός: Υπάρχει αναλυτικότατο σχέδιο, από το Α έως το Ω των δράσεών μας, το οποίο υπέβαλλα αρκετές ημέρες πριν την έναρξη της επιχείρησης στον πρωθυπουργό, ο οποίος και το ενέκρινε. Όλα είναι μελετημένα και τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Όπως αντιλαμβάνεστε όμως, δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί το σχέδιο πριν την ολοκληρωτική εφαρμογή του, για ευνόητους λόγους. 

Δημοσιογράφος: Έχετε κάποια γενική εικόνα πόσοι είναι οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα; 600.000, 800.000, ένα εκατομμύριο; 

Υπουργός: Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, ακριβώς επειδή είναι παράνομοι και αρκετοί από αυτούς δεν είναι καταγεγραμμένοι πουθενά. Σε κάθε περίπτωση είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αριθμός τεράστιος για να μπορέσει να τον αντέξει η χώρα μας. 

Δημοσιογράφος: Πόσα στρατόπεδα φιλοξενίας θα δημιουργηθούν και που; 

Υπουργός: Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 8 κέντρα φιλοξενίας, αλλά σε δεύτερη θα είναι ακόμη περισσότερα και θα δημιουργηθούν στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. 

Δημοσιογράφος: Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν. Θα αντέξετε στις πιέσεις; 

Υπουργός: Κατανοώ τις αντιδράσεις, αλλά δεν τις δικαιολογώ. Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι το «όχι εδώ, πηγαίνετε αλλού» πρέπει να σταματήσει. Ουδείς κίνδυνος δημιουργείται άλλωστε για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς πρόκειται για κλειστά και καλά φυλασσόμενα κέντρα. 

Δημοσιογράφος: Στους Θρακιώτες απαντήσατε, πάντως, ότι είναι προσωρινή η μεταφορά των λαθρομεταναστών στην περιοχή τους… 

Υπουργός: Η ίδια η Ελληνική Αστυνομία παραχώρησε ως προσωρινή και μόνον λύση τις εγκαταστάσεις των αστυνομικών της σχολών στη Θράκη. Πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν σε άλλα σημεία της περιοχής εγκαταστάσεις, αλλά θα αποδειχθεί από την εξέλιξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» ότι η Θράκη δεν θα σηκώσει μόνη της το βάρος της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. 

Δημοσιογράφος: Υπουργοί σας τηλεφωνούν για να σας ζητήσουν «ρουσφέτι», να μην μεταφερθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες λαθρομετανάστες; 

Υπουργός: Υπάρχουν όντως ενοχλήσεις σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά το βρίσκω φυσιολογικό και ανθρώπινο να πιέζονται οι συνάδελφοί μου. Αλίμονο όμως αν άλλαζε ο σχεδιασμός ανάλογα με τις διαμαρτυρίες των τοπικών παραγόντων. 

Δημοσιογράφος: Δηλώσατε «θα παραιτηθώ αν δεν λύσω το μεταναστευτικό». 

Υπουργός: Αυτό που δήλωσα είναι ότι δεν έχω λόγο να κάθομαι σε αυτή την καρέκλα και να παρατηρώ τη χώρα μου να διολισθαίνει στην ανομία. 

Δημοσιογράφος: Τι εντολές σας έδωσε ο πρωθυπουργός; Θα ήθελα να μου πείτε μια φράση του κ. Σαμαρά που έχετε οδηγό σας. 

Υπουργός: Το «Νίκο προχώρα», ελπίζω να σας αρκεί… 

Δημοσιογράφος: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εξέφρασε μια ενόχληση διότι δεν τον ενημερώσατε πριν την έναρξη των επιχειρήσεων… 

Υπουργός: Δεν γνωρίζω εάν όντως εξέφρασε κάτι τέτοιο ο κ. Βενιζέλος. Αυτό που σε εμένα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν η ανησυχία του για τις αντιδράσεις στη Θράκη. Σημασία έχει ότι όσον αφορά την ουσία του ζητήματος, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν διέκρινα ενόχληση, αλλά διάθεση στήριξης. 

Δημοσιογράφος: Ο κ. Κουβέλης σας τηλεφώνησε; Εξέφρασε κάποια ανησυχία; 

Υπουργός: Με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς υπήρξε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία. Οι παρατηρήσεις του και οι υποδείξεις του είναι για μένα πάντοτε σεβαστές. Αλλά ούτε σε αυτή την περίπτωση διέκρινα αρνητική στάση για το ίδιο το εγχείρημα. Ας μην ξεχνάμε ότι η επιχείρηση διεξάγεται με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και χωρίς να υπάρχει καμιά καταγγελία για χρήση φραστικής ή σωματικής βίας. 

Δημοσιογράφος: Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, λύνεται μόνο με αστυνομικές επιχειρήσεις; Με τους Έλληνες που απασχολούν παράνομα λαθρομετανάστες ή που τους εκμεταλλεύονται νοικιάζοντας τρώγλες, τι θα κάνετε; 

Υπουργός: Θίγεται ένα όντως μεγάλο ζήτημα. Αλλά με την ενεργοποίηση και της Οικονομικής Αστυνομίας, στα πλαίσια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», καταγράφονται οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Νόμου όσοι νοικιάζουν τρώγλες και στοιβάζουν σε αυτές δεκάδες παράνομους μετανάστες. Το ίδιο ισχύει και για όσους τους εκμεταλλεύονται με ανασφάλιστη εργασία και πολύ χαμηλές αποδοχές. Θέμα στο οποίο πάντως, κυρίως, δραστηριοποιούνται οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας. 

Δημοσιογράφος: Δηλώσατε ότι θα αποσύρετε κάποιες χιλιάδες αστυνομικούς από τη φρούρηση πολιτικών, δημοσιογράφων, πρώην υπουργών, βουλευτών κλπ. Εγώ, όποιον βουλευτή συναντώ τυχαία στο δρόμο, τον έχει μαζί του τον αστυνομικό…Έχετε έναν στόχο, ένα χρονοδιάγραμμα; 

Υπουργός: Το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος έχει ήδη αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο και είναι θέμα λίγου χρόνου η εφαρμογή του. Σημειώστε ότι ακόμη και για όσους κριθεί απαραίτητη η φρούρησή τους από την ειδική επιτροπή, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο αστυνομικός που τους διατέθηκε απασχολείται σε άσχετα με τη φύλαξη καθήκοντα, θα εξετάζεται εκ νέου η σκοπιμότητα της φύλαξης και θα υπάρχουν πειθαρχικά μέτρα για τον ίδιο τον αστυνομικό. 

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν η πιο κραυγαλέα περίπτωση στον τομέα της φύλαξης VIP… 

Υπουργός: Υπήρξαν κάποιες, αλλά δεν έχει λόγο να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα άτομα. Αυτό που πρέπει να αλλάξουμε είναι μια συγκεκριμένη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η συνοδεία αστυνομικού χρησιμεύει για επίδειξη κυρίως. 

Δημοσιογράφος: Τα ειδικά μισθολόγια δεν γλυτώνουν τελικά; Θα υποστούν και νέες περικοπές οι αστυνομικοί; 

Υπουργός: Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν. Όπως καταλαβαίνετε όμως θα εξαρτηθούν πολλά από τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο και τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας. 

Δημοσιογράφος: Καύσιμα θα έχουν τα περιπολικά; 

Υπουργός: Φυσικά και θα έχουν καύσιμα τα περιπολικά. Αλλά δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν 50 εκ. ευρώ σε καύσιμα και να μην ξέρουμε επακριβώς το πως και το γιατί, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. 

Δημοσιογράφος: Η Χρυσή Αυγή προτείνει να τοποθετηθούν νάρκες στα σύνορα… 

Υπουργός: Πέραν των σοβαρών ανθρωπιστικών λόγων για τους οποίους δεν μπορούμε να το πράξουμε , η Χρυσή Αυγή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες πλέον, οι οποίες μας υποχρεώνουν σε μια διαφορετική αντιμετώπιση. 

Δημοσιογράφος: Με τον φράχτη του Εβρου τι γίνεται; Θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία φράχτες; 

Υπουργός: Θα παραδοθεί τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου ο φράχτης που ήδη κατασκευάζεται, αλλά με τον υπάρχοντα σχεδιασμό δεν χρειάζεται άλλος. Η ανθρώπινη ασπίδα στον Έβρο σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά μέσα, που ελπίζω να αποκτηθούν, τα πλωτά μέσα και τους σκύλους μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. 

Δημοσιογράφος: Ηλικιωμένες παίρνουν τηλέφωνο στους Χρυσαυγίτες να τις συνοδεύσουν στην τράπεζα για να πάρουν τη σύνταξη…

Υπουργός: Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει κανένα κόμμα να λειτουργεί σαν security . Αλλά για να αντιμετωπισθεί θεσμικά το ζήτημα της ανασφάλειας, την οποία δικαιολογημένα αισθάνονται σε συγκεκριμένες περιοχές οι κάτοικοι, ενεργοποιήσαμε τον θεσμό του Αστυνομικού της γειτονιάς, με τον οποίο οι πολίτες θα έχουν προσωπική σχέση και θα μπορεί να τους βοηθήσουμε ακόμη και σε απλά πράγματα. 

Δημοσιογράφος: Περιμένετε μεγάλες συγκεντρώσεις λόγω των μέτρων; 

Υπουργός: Το ζήτημα δεν είναι πόσες συγκεντρώσεις περιμένουμε. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι δικαιολογημένο άλλωστε να υπάρχουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το μεγάλο ζήτημα είναι μέσα από διάλογο με κόμματα, αυτοδιοίκηση και συνδικαλιστικούς φορείς να βρούμε ένα modus vivendi για τις συγκεντρώσεις, το οποίο να προστατεύει απόλυτα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαμαρτυρίας, αλλά να προστατεύει παράλληλα και την ομαλή ζωή της πόλης. Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων για το ζήτημα είναι μια καλή βάση για διάλογο, τον οποίο σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε. 

Δημοσιογράφος: Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου είχαν κατηγορηθεί για κατάχρηση χημικών, για βία. Η δική σας στρατηγική ποια θα είναι απέναντι στον πολίτη που διαμαρτύρεται; 

Υπουργός: Ανεξάρτητα από το ποιος είχε κατηγορηθεί και πότε, η εκτεταμένη χρήση χημικών είναι αλήθεια ότι δημιουργεί προβλήματα στους ειρηνικά διαμαρτυρόμενους πολίτες (οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες εξαιτίας των λίγων ταραχοποιών), στους κατοίκους, όπως και στο ίδιο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Για τον ίδιο λόγο θα συσταθεί επιτροπή στο Υπουργείο μας, το οποίο θα εξετάσει εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης εκτεταμένων επεισοδίων, όπως π.χ. η ρίψη νερού. 

Δημοσιογράφος : Η κυβέρνηση συνεργασίας θα αντέξει; 

Υπουργός: Πρέπει να αντέξει, για να αντέξει ο τόπος. Δημοσιογράφος: Πόσο σας προβληματίζει το μπαράζ επιθέσεων εναντίον μεταναστών; Σκοπεύετε να λάβετε κάποια συγκεκριμένα μέτρα; 

Υπουργός: Είναι αλήθεια, ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις εφόσον αποδειχθεί και από την προανάκριση ότι έχουν ρατσιστικό υπόβαθρο προκαλούν τεράστιο προβληματισμό στην πολιτεία. Όχι μόνο για τα κίνητρα, τα οποία είναι προφανώς γνωστά, αλλά και για την χρονική συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνονται αυτές οι επιθέσεις. Ενδεχομένως, η προσπάθειά μας να βάλουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση να προκαλεί αντιδράσεις και στα δύο άκρα του πολιτικού συστήματος, για διαφορετικούς λόγους. Πιθανότατα κάποιος συγκεκριμένος ακραίος χώρος, όχι κατά ανάγκη κόμμα καθώς δεν έχω στοιχεία για κάτι τέτοιο, να θεωρεί ότι του παίρνουμε ΄΄ την μπουκιά από το στόμα΄΄ με το να βρούμε θεσμικά στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και με το να μην αφήνουμε πρόσφορο έδαφος για εξωθεσμικές και απαράδεκτες δράσεις. Αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να παραμείνει απαθής απέναντι σε δολοφονικές ενέργειες. Για τον ίδιο λόγο εξετάζω και το ενδεχόμενο να προτείνω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι αρμόδιο, την καθιέρωση επιβαρυντικής περίστασης για τα αδικήματα με ρατσιστικό υπόβαθρο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο