“Δεν υπάρχει «άβατο» για τις εστίες ανομίας”

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου»στη δημοσιογράφο Μαρία Σπυράκη 22 Σεπτεμβρίου 2012.

Διάβασα στο Έθνος της Κυριακής ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που πρωταγωνιστούν σε επεισόδια θα συλλαμβάνονται. Δεδομένου ότι η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου αναφέρεται μόνο σε κακουργήματα, σε ποια νομική βάση θα αποτρέπονται οι βουλευτές να διαπράττουν πλημμελήματα; Για παράδειγμα η καταστροφή των πάγκων των μικροπωλητών είναι πλημμέλημα; 

«Η ίδια η εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία αναφέρεσθε, διευκρινίζει ότι οι αστυνομικοί, εκτός από τις συλλήψεις στις οποίες αυτονόητα θα πρέπει να προβούν κατά την τέλεση κακουργημάτων, έχουν καθήκον να αποτρέπουν την διασάλευση της έννομης τάξης, ακόμη και στη διάπραξη πλημμελημάτων. Είναι προφανές ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να μείνει απαθής, ακόμη και εάν δεν προβεί σε συλλήψεις, σε μια συμμετοχή βουλευτών σε ενέργειες που συνιστούν πλημμελήματα». 

2. Αν οι αστυνομικοί δεν λειτουργήσουν με βάση τις οδηγίες σας, πως σκοπεύετε να αντιδράσετε; «Όσοι Αστυνομικοί δεν εφαρμόζουν το νόμο και δεν τηρούν τις εντολές που τους έχει δώσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας θα αντιμετωπίσουν τις ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες που προβλέπονται. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν ήδη αστυνομικοί οι οποίοι τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο για συγκεκριμένα περιστατικά, σε Μεσολόγγι και Ραφήνα. Θέλω να πιστεύω ότι τέτοια φαινόμενα θα εκλείψουν ή θα είναι απειροελάχιστα».

3. Υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένοι αστυνομικοί συμπεριφέρονται… ελαστικά όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν επεισόδια στα οποία πρωταγωνιστούν στελέχη της Χρυσής Αυγής. Τελικά εκτός από εκλογική επιρροή στην ΕΛ.ΑΣ., η Χρυσή Αυγή μπορεί να έχει και δίκτυο … φίλων στο Σώμα; «Δεν έχω σχηματίσει καθόλου τέτοια εικόνα. Το τι βέβαια ψηφίζει κάθε αστυνομικός, είναι απολύτως προσωπικό του δικαίωμα, είτε συμφωνεί με τα δικά μου πολιτικά πιστεύω είτε όχι. Η παρέμβαση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας περιορίζεται στο σκέλος της νομιμότητας των ενεργειών. Όμως, δίκτυα συγκάλυψης παραβατικής συμπεριφοράς δεν θα επιτρέψουμε δημιουργηθούν στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας από οποιονδήποτε. Όπως δεν θα επιτρέψουμε και πρακτικές του υπόκοσμου να μεταφερθούν στην πολιτική ζωή».

 4. Η επιχείρηση Ξένιος Ζευς άδειασε από παράνομους το κέντρο της Αθήνας και γέμισε τους χώρους φιλοξενίας. Και μετά; Πόσο γρήγορα θα προχωρήσει το επόμενο στάδιο και με ποια μέσα; «Χαίρομαι καταρχήν για τη διαπίστωσή σας ότι άλλαξε η εικόνα του Κέντρου. Η βελτίωση της κατάστασης είναι όντως θεαματική, παρά τα όποια προβλήματα. Αλλά δεν αφορά μόνο την Αθήνα. Η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα φιλοδοξούμε να λειτουργήσουν άλλα δύο κέντρα, ενώ στον σχεδιασμό ελπίζω ότι θα προστεθούν και άλλα στο μέλλον». 

5. Η προετοιμασία που κάνετε για την αντιμετώπιση κύματος προσφύγων από τη Συρία είναι κατά τη γνώμη σας ικανή να αντιμετωπίσει και το χειρότερο σενάριο; «Έχουμε λάβει υπόψη μας όλα τα σενάρια, με την αντίστοιχη διαβάθμιση της αντίδρασης για κάθε ένα από αυτά. Το «χειρότερο» σενάριο, στο οποίο αναφέρεσθε, αφορά μια τυχόν μαζική εισροή προσφύγων από την Συρία, από ξηράς ή από θαλάσσης. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Προχωράμε στην ίδρυση τεσσάρων κέντρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ εξετάζουμε την ίδρυση και άλλων, σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Παράλληλα όμως ενισχύουμε τις δράσεις μας για την «θωράκιση» και των θαλασσίων συνόρων, σε συνεργασία με το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν ροές παράνομων μεταναστών, καθώς τα κυκλώματα διακίνησης ενδέχεται να θελήσουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία». 

6. Με τα νυχτερινά και τις υπερωρίες που οφείλει το κράτος στους αστυνομικούς από το 2011, τι θα γίνει τελικά; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξόφλησή τους; «Με τα νυχτερινά υπήρχε πρόβλημα οφειλών για τον μήνα Αύγουστο, το οποίο επιλύθηκε. Χρονοδιάγραμμα εξόφλησης υφίσταται στο ζήτημα της καταβολής οδοιπορικών παρελθόντων ετών, για το οποίο εξασφαλίσθηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις». 

7. Δέχεστε πιέσεις για να μην πάρετε αστυνομικούς – φρουρούς από πρόσωπα του Δημοσίου Βίου; Ποια είναι τα κριτήρια των περιορισμών που κάνετε στη φρούρηση πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών; Έχετε σκεφθεί το ρίσκο που αναλαμβάνετε εάν εκδηλωθεί μια επίθεση εναντίον τους; «Είναι αλήθεια ότι αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν. Αλλά νομίζω τελικά ότι όλοι κατανοούν ότι στη δύσκολη συγκυρία που περνά ο τόπος το παράδειγμα και η προσωπική εικόνα του καθενός αποτελεί τον καλύτερο «φρουρό». Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις που όντως χρειάζονται αστυνομική προστασία. Αυτό αξιολογείται από την αρμόδια Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με κριτήρια αξιολόγησης της επικινδυνότητας 4 X 4 της Europol . Από την άλλη πλευρά, δεν είναι δυνατόν σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, με την πρόκληση καταπολέμησης της εγκληματικότητας υπαρκτή και με κενές αρκετές οργανικές θέσεις στα αστυνομικά τμήματα, χωρίς καν τη δυνατότητα προσλήψεων λόγω των οικονομικών μέτρων, να πληρώνει δεκάδες αστυνομικούς ο ελληνικός λαός, οι οποίοι να ασχολούνται με άλλα καθήκοντα. Αυτό δεν είναι μόνο απαράδεκτο για το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και μη νόμιμο, σύμφωνα με Νόμο που προϋπήρχε αλλά δεν εφαρμοζόταν. Κυρία Σπυράκη, στην κατάσταση αυτή φτάσαμε γιατί υπολογίζαμε το «κόστος» και ήμασταν ευθυνόφοβοι, ως πολιτικός κόσμος. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο. Το κριτήριό μου συνεπώς δεν είναι ο «φόβος» και η απόδοση «ευθυνών» σε βάρος μου». 

8. Την πορεία της κυβέρνησης στον τομέα σας πώς τη βλέπετε; Σας ερωτώ γιατί για παράδειγμα την ώρα που η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ανακοινώνει αυστηροποίηση των ποινών για τους παράνομους μετανάστες, εφόσον παρανομούν κατά την παραμονή τους στη χώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διατυπώνει δημοσίως την ένστασή του. Πόσο μακριά μπορεί να πάει μια τέτοια συνύπαρξη; «Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τις απόψεις άλλου Υπουργείου σε ζητήματα αρμοδιότητάς του. Η συνύπαρξή μας όμως στην κυβέρνηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις αποτελεί εθνική αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή. Και όποιος θελήσει να τη δυναμιτίσει προς χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, θα κινδυνεύσει με πλήρη εξαφάνισή του από τον πολιτικό χάρτη». 

Δεν υπάρχει «άβατο» για τις εστίες ανομίας. «Η εντολή που έχω από τον πρωθυπουργό είναι να συγκρουσθώ με την ανομία, σε όλες της τις εκφάνσεις. Την έννοια «άβατο», σε περιοχές όπου διαπιστώνονται παραβατικές πράξεις, όπως σε Πανεπιστήμια π.χ. ή στα Εξάρχεια δεν την κατανοεί η Ελληνική κοινωνία. 

Η πρόθεσή μας είναι η Ελληνική Αστυνομία να επεμβαίνει παντού όπου καταλύεται η νομιμότητα. Όπως συνέβη δηλαδή με την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και όπως συνέβη με τις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στον Βοτανικό και στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η διατήρηση εστιών ανομίας δεν γίνεται ανεκτή. Αυτή είναι άλλωστε η κυριότερη πολιτική απάντηση που πρέπει να υπάρξει απέναντι στα άκρα του πολιτικού συστήματος».

Μετάβαση στο περιεχόμενο