Διαχείριση προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και απορρόφηση πόρων

Προς:

α) κ. Υπουργό Εσωτερικών

β) κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

γ) κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψε με τον πλέον τραγικό τρόπο το έλλειμμα στρατηγικής και διαχείρισης της Κυβέρνησης σε σχέση με την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση:

Οι εικόνες με τις παγωμένες σκηνές στα camps των νησιών του ανατολικού Αιγαίου δυσφημούν τη χώρα διεθνώς και θέτουν υπό αμφισβήτηση το στοιχειώδη ανθρωπισμό της, οι εισροές συνεχίζονται ανεξέλεγκτες – 1.075 από 1 έως 27 Δεκεμβρίου – με την πλειοψηφία των εισερχομένων να προέρχονται από το Αφγανιστάν και την Αφρική κατά τη βούληση της Τουρκίας, ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 63.000 υπονομεύοντας τη συμφωνία της 18.03.2016 μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, η Γερμανία προαναγγέλλει την ενεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και την επιστροφή στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων που εισήλθαν στην Ε.Ε. δι’ αυτής το 2015, ενώ η Κυβέρνηση αδυνατεί να απορροφήσει και να διαχειρισθεί με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους:

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 509 εκ. € που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF) για την περίοδο 2014-2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η υποδοχή και φιλοξενία αιτούντων ασύλου, οι επιστροφές κλπ. έχει μέχρι σήμερα απορροφηθεί ποσοστό 2% ήτοι 5,89 εκ. €.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί

α) Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να βελτιωθεί η απορρόφηση των πόρων από το AMIF, το ISF και τη DG Home της Ε.Ε.

β) Με ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν μέχρι τώρα διατεθεί οι απορροφηθέντες ευρωπαϊκοί πόροι (105 εκ. € από τη DG Home της Ε.Ε., 53,6 εκ. € από το ISF και 5,89 εκ. € από το AMIF).

γ) Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται απευθείας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς ιδίως μέσω της DG Echo της Ε.Ε.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας

Μετάβαση στο περιεχόμενο