Δηλώσεις κατά τη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Γκάνα, Shirley Ayorkor Botchwey

Αγαπητή συνάδελφε, Αγαπητή Shirley,

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Μετά τη συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, οφείλω να πω ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Γκάνα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό, εντούτοις υπάρχει ένα τεράστιο κενό που πρέπει να καλύψουμε. Αυτό που έκανα και θα ήθελα να τονίσω είναι ότι πέραν των 100.000 δόσεων εμβολίων που φρόντισα να αποσταλούν, φέραμε σήμερα μαζί μας άλλες 50.000 δόσεις.

Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ. Και δεν έχουμε αποικιακό παρελθόν, επομένως ταυτιζόμαστε ιδιαιτέρως με τον αγώνα σας για ανεξαρτησία. Είστε η πρώτη υποσαχάρια χώρα που το έκανε αυτό. Ήξερα το όνομα του Nkrumah από τότε που ήμουν παιδί. Θυμάμαι την πρώτη φορά που το άκουσα, ήταν το 1974. Το θυμάμαι γιατί ένας φοιτητής από την Γκάνα, με τον οποίο ήμαστε μαζί στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφώνησε μια ομιλία σχετικά με αυτόν. Και έτσι έμαθα τι έχετε επιτύχει στο παρελθόν.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι με την παρουσία μας εδώ, διαπιστώνουμε τι επιτυγχάνετε τώρα. Αποτελείτε κινητήριο δύναμη για τη δυτική Αφρική. Η κυβέρνηση, ο Πρόεδρός σας, η χώρα σας είναι πολύ σημαντικά για τη δυτική Αφρική και το αναγνωρίζουμε ιδιαιτέρως αυτό.

Και, επίσης, οφείλω να πω ότι άλλοι Έλληνες έχουν έρθει εδώ πριν από εμάς, Έλληνες επιχειρηματίες. Έχουμε ήδη επενδύσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Γκάνα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πριν έρθω εδώ, επισκέφτηκα ένα ελληνικό σχολείο στην Tema και είχα μία συγκινητική εμπειρία. Το σχολείο αυτό στηρίζεται από δωρεές Ελλήνων που έχουν επενδύσει στην Γκάνα. Επικοινώνησα μαζί τους, τους ευχαρίστησα και τους παρότρυνα να πράξουν περισσότερα, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Επιτρέψτε μου να πω επίσης, ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να δώσουμε οικονομική υπόσταση στην υπάρχουσα σχέση μας. Συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές. Είμαστε ναυτικά έθνη, και οι δύο χώρες, και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πράξουμε από κοινού. Και ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι πραγματικά να ανοίξει τον δρόμο στους επιχειρηματίες για να επενδύσουν περισσότερα και να πράξουν περισσότερα. Και, επίσης, να σας δώσουμε τη δυνατότητα να μας γνωρίσετε καλύτερα. Ελάτε να μας επισκεφτείτε το συντομότερο δυνατό. Θα προσκαλέσω επίσης τον Πρόεδρο σας, εκ μέρους της Προέδρου μου.

Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Η Αφρική θα καταστεί παγκόσμια κινητήριος δύναμη και η Γκάνα είναι ήδη η κινητήριος δύναμη της δυτικής Αφρικής. Επομένως, σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, και θα επεκταθώ στη συνέχεια σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε από κοινού, ειδικά σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας και σε πιο εξειδικευμένα ζητήματα όπως η ενέργεια και ο τουρισμός.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο