Δηλώσεις κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα, Hassoumi Massoudou

Merci cher ami. Votre excellence, Εξοχότατε,

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα στη Νιαμέυ.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι είναι τιμή μου που έγινα δεκτός από τον Πρόεδρο, αλλά και ότι είμαι συγκινημένος διότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στον Νίγηρα.

Αυτό είναι το πέμπτο ταξίδι μου στην Υποσαχάρια Αφρική. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η χώρα μου σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του κόσμου. Αναγνωρίζοντας, επίσης, τον τεράστιο δυναμισμό της αφρικανικής ηπείρου. Και αναγνωρίζοντας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος αυτή και οι κυβερνήσεις των χωρών της. Η επισιτιστική ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η παράτυπη μετανάστευση, η τρομοκρατία, όλα αυτά τα ζητήματα είναι παρόντα στο Σαχέλ.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι εμείς, η Ελλάδα βρίσκεται εγγύτερα στην αφρικανική ήπειρο από ό,τι συνήθως πιστεύεται. Η Κρήτη, το μεγάλο νησί μας στο νότιο άκρο της χώρας, απέχει μόλις 20 λεπτά πτήσης από τις ακτές της Αφρικής. Και επιπλέον, εμείς οι Έλληνες ιστορικά θεωρούσαμε πάντοτε τη Μεσόγειο ως γέφυρα μεταξύ των δύο ηπείρων. Ποτέ στην ιστορία δεν αποτελούσε σύνορο, αλλά ήταν πάντα μία γέφυρα. Μια γέφυρα λαών, μια γέφυρα ανταλλαγών, μια γέφυρα εμπορίου, μια γέφυρα πολιτιστικής παιδείας.

Θα θέλαμε λοιπόν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας μαζί σας. Και καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε, θα θέλαμε, ως ανερχόμενη δύναμη που είστε -η Αφρική θα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό ήπειρος στον κόσμο σε λίγα χρόνια, η οικονομία σας, παρότι εκκινεί από ένα αρκετά χαμηλό σημείο, αναπτύσσεται πλέον με θεαματικούς ρυθμούς. Θα θέλαμε, λοιπόν, ως σημαντική και αναδυόμενη δύναμη να κατανοήσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας. Και πάλι, σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία σας. Προσβλέπω στην υπογραφή των δύο συμφωνιών μεταξύ των χωρών μας. Η υπογραφή μου σε ένα τόσο σημαντικό έγγραφο, που μας συνδέει για πρώτη φορά, είναι για εμένα ένας δεσμός μεταξύ των χωρών μας που με χαροποιεί ιδιαιτέρως. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο