Δηλώσεις κατά την έναρξη του τρίτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Αγαπητέ Υπουργέ,

Αγαπητέ Tony,

Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά να εγκαινιάσω μαζί σου τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου μας.

Η στρατηγική εταιρική σχέση μας έχει αγγίξει ένα πρωτοφανές επίπεδο με την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η εφαρμογή του νόμου, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός και οι επαφές μεταξύ των λαών.

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και από τις δύο πλευρές θα εξετάσουν, αργότερα σήμερα, τρόπους περαιτέρω διεύρυνσής τους.

Η αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που πρόκειται να υπογράψουμε σε λίγα λεπτά, αποτελεί, συμβολικά και ουσιαστικά, το θεμέλιο της μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΗΠΑ είναι ολοένα και περισσότερο απορροφημένες με προκλήσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ως εκ τούτου, αγαπητέ Tony, η δέσμευσή σας προς την Ελλάδα εκτιμάται ιδιαίτερα.

Επενδύετε σε στρατηγικές τοποθεσίες στη χώρα μας. Μετά τη μεταναστευτική κρίση και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι, αυτές έχουν προσλάβει αυξημένη σημασία.

Υπογραμμίζετε ότι οι ΗΠΑ, καθώς και η Ελλάδα, είναι σθεναρά αποφασισμένες να προασπίσουν και να προστατεύσουν αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε μίας από τις χώρες μας από ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής για τέτοια επίθεση.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα casus belli, μια απειλή πολέμου σε περίπτωση άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, και οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινά προκλήσεις.

Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας και πάντοτε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών ολοκληρώσαμε συμφωνίες για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, και συμφωνήσαμε με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Εκτιμούμε εξαιρετικά τη σταθερή πεποίθησή σας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Ελπίζουμε όλες οι χώρες του κόσμου να ενστερνιστούν αυτή την αρχή.

Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους, σε αυτή τη βάση.

Έχουμε ήδη συνάψει στρατηγικούς δεσμούς με κοινούς μας εταίρους και Συμμάχους.

Είμαι ευτυχής που συναντήθηκα χθες με τον ισραηλινό ομόλογό μου, όπως και εσείς άλλωστε, ενώ αργότερα σήμερα πρόκειται να συναντήσω τον ομόλογό μου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Ελλάδα, ως η πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επίσης την αυξημένη ευθύνη να διασφαλίσει την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Για την προαγωγή της σταθερότητας και την αποτροπή δυνάμεων, που επιδιώκουν την επιστροφή στο παρελθόν, να κυριαρχήσουν στην ασταθή αυτή περιοχή.

Πρόσφατα, η Ελλάδα σύναψε συμφωνία ασφάλειας και άμυνας με την σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τη Γαλλία. Η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνάς μας. Επίσης θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, καθώς και στη δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Επειδή η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε και των ΗΠΑ, καθώς επίσης και μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της συμβολής μας για την ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής.

Τελευταίο, αλλά οπωσδήποτε όχι αμελητέο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, εντός των ορίων που επιβάλλει το μέγεθός μας, θα επιδιώξει να συμβάλει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή.

Ήδη έχουμε δωρίσει σχεδόν δύο εκατομμύρια εμβολίων και οικοδομούμε γέφυρες με εταίρους σε όλο τον κόσμο, χαρακτηριστικά με την Ινδία και την Αυστραλία και πιο πρόσφατα με τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Ο κόσμος γίνεται μικρότερος, ωστόσο οι προκλήσεις μεγαλώνουν ημέρα με την ημέρα. Ο μόνος τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε είναι να εργαζόμαστε από κοινού, σεβόμενοι τις θεμελιώδεις αρχές μας, όπως η δημοκρατία και ο κοινός μας σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο.

Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο