Δηλώσεις κατά την επίσκεψή μου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νικόλαος Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα τα Ιωάννινα όπου και ενημερώθηκε από τη Διοίκηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου για τον τρόπο δράσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία τους, όπως και για τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Μετά την σύσκεψη υπό την προεδρία του, ο κ. Δένδιας δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης:
Είχα σήμερα την χαρά και την τιμή να έρθω στα Γιάννενα και να συναντηθώ με τους αξιωματικούς που υπηρετούν στην Ήπειρο, καθώς επίσης και με τον αρχιπύραρχο, τον επικεφαλής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και τον αναπληρωτή του πυράρχου, υπευθύνου για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στα Γιάννενα.
Η επίσκεψή μου ήταν ξαφνική, δεν είχε ανακοινωθεί. Εντάσσεται στο πλαίσιο των συνηθισμένων επισκέψεών μου για να έχω μια εικόνα της κατάστασης στις περιφέρειες της Χώρας. Οφείλω να πω ότι ήταν για μένα εξαιρετικά κρίσιμη εμπειρία, να ακούσω τους αξιωματικούς που θέλησαν να τοποθετηθούν και να μου υπογραμμίσουν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, είτε λειτουργικά είτε υπηρεσιακά είτε μισθολογικά. Στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ενός ευρύτατου διαλόγου που έχει ξεκινήσει για την αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι απόψεις που σήμερα άκουσα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, η υπόθεση Βελβεντού μυρίζει τρομοκρατία και σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιο κάνουν λόγο ότι οι συλληφθέντες, κάποιο από αυτούς καταζητούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς». Ισχύει κάτι τέτοιο;
Υπουργός: Όπως καλά γνωρίζετε, ουδέποτε μέχρι τώρα έχω κάνει ανακοινώσεις για αστυνομικές επιχειρήσεις εν εξελίξει και αυτό δεν πρόκειται να το κάνω βέβαια και τώρα.
Δημοσιογράφος: Ένα άλλο θέμα κ. Υπουργέ, είναι ότι ο Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για όσους κάνουν ρατσιστικές επιθέσεις χωρίς να τιμωρούνται και πως η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, χρησιμοποιεί σωματική βία και την κατηγόρησε επίσης για συνέργεια με την Χρυσή Αυγή. Έχετε ενημερωθεί για αυτή τη δήλωση;
Υπουργός: Συναντήθηκα χθες με τον κ. Muznieks τον οποίο γνωρίζω ούτως ή άλλως από το παρελθόν, εγώ ήμουν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης μέχρι να γίνω Υπουργός και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης και εκλεγμένος Πρόεδρος αυτή τη χρονιά. Οφείλω να σας πω ότι πέραν της μιας ώρας συνομιλίας μου μαζί του δεν μου έθεσε κάτι τέτοιο. Το αν υπάρχει κάποια ανακοίνωση την οποία δε γνωρίζω, την οποία εξέδωσε μετά, θα την δω και θα τοποθετηθώ σχετικά. Πάντως θα μου δημιουργήσει τεράστια εντύπωση να έχει διατυπώσει σκέψεις με τον τρόπο τουλάχιστον που τις επαναλάβατε τώρα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει και η ελληνική περιφέρεια και η Ήπειρος είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης. Από το Υπουργείο είχε ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία κέντρων φύλαξης μεταναστών. Τι γίνεται με την Ήπειρο; Θα προχωρήσει;
Υπουργός: Ήταν και ένα από τα θέματα που συζητήσαμε στην ευρύτατη σύσκεψη σήμερα με όλους του αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας εδώ. Μου κατέστη σαφές και από τον Ταξίαρχο αλλά και από τους Αξιωματικούς ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο και κατά συνέπεια, ναι θα προχωρήσει.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ χθες ολοκληρώθηκε μία επιχείρηση ανεύρεσης ενός χαμένου ορειβάτη αν έχετε πληροφορηθεί. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία κράτησε τέσσερις μέρες επιστρατεύτηκαν και ιδιώτες διασώστες και τέλος πάντων έχουν διατυπωθεί κάποια ζητήματα για την ετοιμότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΜΑΚ. Έχετε κάτι να μας πείτε για αυτό;
Υπουργός: Καταρχήν δεν έχει έννοια να κάνω εγώ σχόλιο επί των υπηρεσιακών δυνατοτήτων. Το πυροσβεστικό σώμα έχει φυσική ηγεσία, η οποία λαμβάνει τις όποιες υπηρεσιακές αναφορές και από εκεί και πέρα κρίνει και εισηγείται αναλόγως. Όμως έχω γνώση του επεισοδίου και έχω γνώση των όσων προηγουμένως είχατε την καλοσύνη να με ρωτήσετε.
Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ η ανομία στην χώρα θα σταματήσει; Ξέρουμε με ποιο τρόπο και σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε ώστε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών να αυξηθεί;
Υπουργός: Ξέρετε, εδώ κάνουμε όλοι μαζί σαν κοινωνία καταρχήν, αλλά και σαν Σώματα Ασφαλείας μια τεράστια προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε μέσα σε ένα μήνα, ούτε σε έξι-επτά μήνες. Όμως έχω την εντύπωση και θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό ξεκάθαρα ότι έχει γίνει μία τεράστια πρόοδος. Η τεράστια πρόοδος οφείλετε κυρίως το ότι έχει συνειδητοποιηθεί ότι η αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι» δεν υφίσταται πια. Είτε στην ανομία είτε στο μεταναστευτικό, η χώρα δεν μπορεί να είναι «ξέφραγο αμπέλι». Είμαστε μία χώρα που έχει Σύνταγμα, έχει νόμους. Το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι η κοινή βάση της συνύπαρξής μας, πρέπει να εφαρμόζονται. Και αυτό νομίζω ότι θα γίνει όπως και σε κάθε άλλη σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Δημοσιογράφος: Με τους αγρότες ήδη προθερμαίνουν τις μηχανές τους και ίσως να τους δούμε να στήνουνε μπλόκα και να χωρίσουν τη χώρα στα δύο. Το σχέδιο δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας ποιο είναι;
Υπουργός: Δεν πρόκειται να σχολιάσω επ΄αυτού. Αλλά ξαναλέω, σε σχέση με την προηγούμενη ερώτησή σας, δεν μπορεί στη χώρα να επικρατήσει η ανομία. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να επιτραπεί. Από κει και πέρα ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα, είναι απολύτως σεβαστό, να διαμαρτύρεται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων, να διεκδικεί αυτό το οποίο θεωρεί συμφέρον του, δικαίωμά του, αλλά πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων. Και για να ξεκαθαρίσουμε: το δικαίωμα του ενός δεν μπορεί να συνιστά απαγόρευση της δυνατότητας του άλλου, είτε να κινείται είτε να πηγαίνει στη δουλειά του.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.