Δηλώσεις κατά την τελετή Παράδοσης-Παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχουμε συνηθίσει να έχουμε τόσο κόσμο και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής σιγής.

Κύριε Υπουργέ, να μου επιτρέψετε να σας καλωσορίσω σε ένα χώρο που σας είναι αγαπητός και οικείος. Τον υπηρετήσατε ολόκληρη τη ζωή σας.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω έναν μικρό απολογισμό της τετραετούς παρουσίας των συνεργατών μου και εμού εδώ στο Υπουργείο.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να πω ότι αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με γνώμονα την απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Πιστοί σε μια πολύ βασική αρχή, στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Είχαμε πάντα στο μυαλό μας ότι ο διάλογος είναι το μέσο για την επίλυση των διαφορών.

Για την προάσπιση της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Άλλωστε στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει την οργάνωση της «Our Ocean Conference» του 2024 μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Παρουσιάζοντας πάντα τη στρατηγική, μιλώ για ένα πολυεπίπεδο πλέγμα κύκλων. Δημιουργήσαμε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με χώρες της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, της Βόρειας και της Υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Αυστραλίας.

Πολλές χώρες που επισκέφθηκα, ήταν η πρώτη φορά που τις επισκεπτόταν Έλληνας Υπουργός. Προωθήθηκαν οι υποψηφιότητες της Ελλάδας, κατ’ αρχήν, για το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όπως ξέρετε, έχουμε ήδη 120 γραπτές δεσμεύσεις και δεν υπάρχει αντίπαλος μας προς το παρόν. Για το Συμβούλιο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως ξέρετε, η 2η και η 3η εκστρατεία αναλαμβάνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας. Υπεγράφησαν Συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία.
Υπεγράφησαν Συμφωνίες οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία, επίσης για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία. Υπήρξε επί της αρχής συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο της Χάγης.
Και ως κατακλείδα όλων αυτών των Συμφωνιών, υπερηφάνως λέω ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών από το 1947 που απέρχεται από το Υπουργείο με την ελληνική επικράτεια μεγαλύτερη από όταν την παρέλαβε.
Μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε τον COVID-19, το Υπουργείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, αλλά μας έδωσε μια ευκαιρία. Την ευκαιρία της διπλωματίας των εμβολίων, δηλαδή τη δωρεά εμβολίων σε μια μεγάλη σειρά χωρών που τα είχαν ανάγκη και, κατά συνέπεια, μας έδωσε την ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες με αυτές τις χώρες.
Είχαμε τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συμπατριωτών μας από ζώνες κινδύνου, από το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και, πρόσφατα, το Σουδάν.
Αναπτύξαμε τη διπλωματία των χαρτών, εξηγήσαμε δηλαδή σε όλη την ανθρωπότητα, σε πάρα πολλές χώρες, ποιά είναι η πραγματική διαφορά και η διάστασή της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για να μην διατηρείται η εντύπωση ότι η ένταση που υπήρχε τα τριάμισι αυτά τέσσερα χρόνια με την Τουρκία οφειλόταν σε μία διαφορά που έχει ιστορικές ρίζες και όχι νομικές ρίζες.
Είμαι ευτυχής διότι αφήνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε ένα σημείο στο οποίο έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας και εκφράζω την ευχή αυτό το μικρό παράθυρο να γίνει μια μεγάλη πύλη. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία, βεβαίως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.
Στο εσωτερικό υπήρξε η μεγαλύτερη, νομίζω με κάθε μετριοφροσύνη, μεταρρύθμιση του Υπουργείου, μέσω εκσυγχρονισμού των δομών του και αξιοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού.
Έτσι, νομίζω, ότι θα επιτραπεί, εφόσον αξιοποιηθούν αυτά τα καινοφανή εργαλεία, η αλληλεπίδραση της πολιτικής, της οικονομικής και της δημόσιας διπλωματίας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο Υπουργείο.
Όλο αυτό θα υποστηρίζεται από την ψηφιακή μεταρρύθμιση με τα νέα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία και με την πλήρη ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών. Όλα αυτά θα αποβούν προς όφελος και των Ελλήνων πολιτών.
Θα ήθελα, τελειώνοντας, να εκφράσω από καρδιάς τις θερμότατες ευχαριστίες μου, κατ’ αρχάς σε εσάς κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, κύριε Βαρβιτσιώτη, για την συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια.

Κύριε Κατσανιώτη και εσάς ευχαριστώ και τον κύριο Φραγκογιάννη. Νομίζω ότι μπορούμε να φύγουμε υπερήφανοι από αυτό το Υπουργείο.

Θα ήθελα, επίσης, να διατυπώσω θερμότατες και από καρδιάς ευχαριστίες, κατ’ αρχάς στους στενούς μου συνεργάτες, αλλά και σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Αρχές μας ανά τον κόσμο.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, παρότι δεν χρειάζεται, λόγω της μεγάλης εμπειρίας σας, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας αυτή την περίοδο και να δηλώσω ότι όλες οι προσωπικές επαφές που δημιούργησα αυτά τα τέσσερα χρόνια με συναδέλφους ανά τον κόσμο είναι απολύτως στη διάθεσή σας, όπως και εγώ για οτιδήποτε εσείς ή η πατρίδα χρειαστεί.

Καλώς ήρθατε, σας ευχαριστώ θερμά.

Β. ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, θέλω, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια, τα οποία αυτονόητα αντανακλώνται και στα στελέχη όλης της Διπλωματικής Υπηρεσίας της χώρας μας.

Ομολογώ ότι έχω βρεθεί πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα σε αντίστοιχες τελετές. Πρώτη φορά όμως από τη θέση του Υπουργού. Και αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα, που επίσης διαδέχομαι τον Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Νίκο Δένδια. Έναν Υπουργό που, κατά γενική ομολογία, με το σημαντικότατο έργο του, αναβάθμισε τη διεθνή παρουσία, το κύρος και τον ρόλο της Ελλάδος.

Στο σύντομο διάστημα που θα αναλάβω την ευθύνη θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ομαλή συνέχιση της αποστολής του Υπουργείου, καθώς και στην άρτια διοργάνωση των επόμενων εκλογών στο εξωτερικό.

Στόχος μου είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεθνής εκπροσώπηση της χώρας και η πλήρης ανταπόκριση στις διεθνείς μας υποχρεώσεις διμερώς, αλλά και σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών και πρωτοβουλιών.

Είναι αυτονόητο ότι κύρια μέριμνα όλων μας είναι και θα παραμείνει η αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Επιτρέψτε μου, τέλος, κύριε Υπουργέ, μια προσωπική αναφορά. Η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα καθώς μετά σχεδόν από 40 χρόνια υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών νιώθω ότι επιστρέφω, έστω και για λίγο, στο δεύτερο σπίτι μου, όπου γνωρίζω άριστα το άξιο στελεχιακό δυναμικό και προσβλέπω σε μία εποικοδομητική συνεργασία με όλους.
Ευχαριστώ από καρδιάς για το καλωσόρισμα και όλα τα καλά στη συνέχεια.

Και, εκτός πρωτοκόλλου, αισθάνομαι πραγματικά μεγάλη συγκίνηση γιατί βλέπω ένα σωρό πρόσωπα τα οποία μου είναι οικεία και φιλικά, πρώην συνάδελφοι.

Να είστε καλά, ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο