Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου:

«Εισηγήθηκα σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή μια σειρά από μέτρα. Κατ’ αρχήν μέτρα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, αλλά και μέτρα για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης.

 Όσον αφορά τα μέτρα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα, είναι αυτά τα οποία ήδη είχαν εξαγγελθεί και αφορούν την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, τον εκσυγχρονισμό του και την προστασία του από τη διαφθορά.

 Όσον αφορά τώρα την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, προβλέπουμε σε μια σειρά από διατάξεις σαν επιβαρυντική περίπτωση τη χρήση της κουκούλας. Θέλω σ’ αυτό να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. 

Ο Έλληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του. 

Δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, ιδίως όταν διαμαρτύρεται.Τέλος κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό: προχωράμε στον σημαντικό περιορισμό της προσωρινής κράτησης. 

Στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό προσωρινά κρατούμενων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο θεσμός της προσωρινής κράτησης, όπως σήμερα υλοποιείται, πρέπει κατά την κρίση της Κυβέρνησης να περιοριστεί δραστικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις γενικές αρχές του Δικαίου. 

Οι ρυθμίσεις είναι πάρα πολύ εκτεταμένες. 

Θα υπάρξει εκτενής Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο αμέσως μετά».

Μετάβαση στο περιεχόμενο