Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας, δήλωσε σήμερα το απόγευμα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Σε συνέχεια των όσων έπραξα, ζητώντας και λαμβάνοντας την παραίτηση του Ειδικού Γραμματέα κ. Βλάχου, του Προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης κ. Οικονόμου και του Διευθυντή του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού κ. Καραμπέκιου, ζήτησα σήμερα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του Διευθυντή Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπουργείου κ. Κουτσούκη, τον οποίο και έθεσα σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του. 

Τις πρωινές ώρες σήμερα, κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα Εφετών, συνελήφθησαν ένας εξωτερικός φρουρός, δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ο πιλότος του ελικοπτέρου και ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού. Όλοι τους παραπέμπονται.

Ζήτησα επίσης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υποδίκων και των εργαζομένων στη συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών. 

Αντίληψη της Κυβέρνησης είναι ότι το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πετύχει, χωρίς συμμετοχή εκ των έσω. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα εξής μέτρα: 

1. Ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση ανωνυμίας του κατόχου Καρτοκινητών τηλεφώνων.

2. Τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές.

3.Αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης, που ισχύει από το 2001, για το προσωπικό των κλάδων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης. 

4.Δημιουργία συνεχούς κύκλου εκπαίδευσης και ασκήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών. 

5.Νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα εκτός του υπάρχοντος πλαισίου.

6.Ταχεία αποπεράτωση των τριών νέων φυλακών.

 7.Πρόσληψη Συμβούλου Ασφαλείας, με διεθνή διαγωνισμό. 

8.Στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Καταστημάτων Κράτησης. 

9.Νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του «πόθεν έσχες» των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

10.Αυστηροποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων».

Μετάβαση στο περιεχόμενο