Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παραγουάης, Julio César Arriola

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να είμαι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την Παραγουάη. Είμαι πραγματικά ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον τέταρτο σταθμό της περιοδείας μου στη Νότια και Κεντρική Αμερική.

Και είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που υπογράψαμε σήμερα το Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις, το οποίο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση των σχέσεών μας. Πιστεύω, επίσης, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσδώσουμε ένα πολιτικό όραμα στην εταιρική μας σχέση, προχωρώντας σε συμφωνίες συνεργασίας σε πολυάριθμους τομείς. Είμαι, λοιπόν, ιδιαίτερα ευτυχής που επίσης υπογράψαμε Μνημόνιο Συναντίληψης για τις Διπλωματικές Ακαδημίες. Είναι τιμή μου που θα εκφωνήσω ομιλία στη Διπλωματική σας Ακαδημία.

Η μακροχρόνια φιλία μας, οι κοινές μας αξίες μάς δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος: οικονομία, εμπόριο, ενέργεια, πολιτισμός, συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς.

Χαίρομαι πολύ που συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε αμοιβαία τις υποψηφιότητές μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συζητήσαμε επίσης για τις σχέσεις ΕΕ-Παραγουάης, όπου τόνισα ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο. Θα θέλαμε να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό η συμφωνία ΕΕ-Mercosur. Προσβλέπω, επίσης, στην σύνοδο EU-CELAC (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños – Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής) τον προσεχή Ιούλιο, σύνοδος που ελπίζουμε να αποτελέσει ορόσημο στην προσέγγιση των δύο ηπείρων.

Επιπλέον, όπως είχε την καλοσύνη να αναφέρει ο Υπουργός, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η ελληνική εξωτερική πολιτική εδράζεται πρωτίστως στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της συνθήκης UNCLOS.

Οφείλω, λοιπόν, να πω ότι τρέφω τεράστιο σεβασμό για την Παραγουάη, η οποία, παρόλο που είναι περίκλειστη χώρα, έχει προσχωρήσει στην UNCLOS και την έχει επικυρώσει, καταδεικνύοντας πόσο σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Συμφωνήσαμε, επίσης, κατά τη συζήτησή μας ότι θα έχουμε συνεχή επαφή και θα βοηθήσουμε την ομάδα των περίκλειστων χωρών στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα διεθνή φόρουμ.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να εκφράσω την αποφασιστικότητα της χώρας μου να συνεχίσει να παρέχει συνδρομή στους ανθρώπους που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία.

Επίσης, θα ήθελα, με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω την Παραγουάη για τη συμβολή της στην UNFICYP στην Κύπρο με 12 κυανόκρανους, καθώς και για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό. Σας ευχαριστώ πολύ.

Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Julio, θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθησή ότι αυτή η επίσκεψή μου και της ομάδας μου είναι μόνο η αρχή μιας ισχυρής και γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, των κοινωνιών μας και των λαών μας. Θα ήθελα λοιπόν, με σεβασμό, να σας ζητήσω να αποδεχθείτε πρόσκληση να επισκεφθείτε την Αθήνα το συντομότερο δυνατό. Και, παρακαλώ, επίσης, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για τη θερμή φιλοξενία σας, την οποία εκτιμάμε ιδιαιτέρως.

Ευχαριστούμε πολύ που μας κάνατε να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο