Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Santiago Andrés Cafiero

Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της πρώτης επίσκεψης Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Αργεντινή και θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον συνάδελφό μου, αλλά και τον Πρόεδρο της Αργεντινής, που μου έκανε τη μεγάλη τιμή να συζητήσει επί μακρόν μαζί μου για τις ελληνο-αργεντινές, αλλά και για τις αργεντινο-ευρωπαϊκές σχέσεις.

Είχαμε μία εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων, καταρχήν στο πολιτικό επίπεδο, στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Αργεντινής και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά για το θέμα της υπογραφής της Συμφωνίας ΕΕ-Mercosur.

Από εκεί και πέρα, είχα την ευκαιρία να εκφράσω προς την Αργεντινή και τον συνάδελφό μου την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για τη στήριξη που η Αργεντινή μάς παρέχει τόσο στην εκστρατεία μας για να εκλεγούμε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και για τη σημερινή δήλωση ότι η Αργεντινή θα μάς υποστηρίξει και στην προσπάθειά μας να εκλεγούμε μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θεωρούμε ότι η Αργεντινή είναι φυσικός συνομιλητής και συνεργάτης στη Λατινική Αμερική, τόσο της Ελλάδας, όσο και της ΕΕ. Είναι μια χώρα η οποία πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και έχει συνυπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και, άλλωστε, υπάρχει μια σημαντική ελληνική κοινότητα εδώ, στην Αργεντινή, η οποία αποτελεί φυσική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Μας χωρίζει, ίσως, γεωγραφική απόσταση, αλλά υπάρχει τεράστια πολιτισμική εγγύτητα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αργεντινή.

Θα ήθελα, επίσης, να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να δηλώσω ότι η Ελλάδα, με όσες δυνατότητες έχει, θα συνεχίσει να βοηθά τα θύματα των καταστροφικών σεισμών, τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Συρία. Η χώρα μου είναι μια χώρα αρχών και οι αρχές της επιβάλλουν να βρισκόμαστε πάντα στις κοινωνίες που δοκιμάζονται και να προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να ανακουφίσουμε τον ανθρώπινο πόνο.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω και πάλι την ευγνωμοσύνη μου στον αγαπητό μου συνάδελφο για τη θερμότατη φιλοξενία. Νομίζω ότι η θερμότητα αυτής της υποδοχής ίσως άξιζε 200 χρόνια αναμονής.

Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο