Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, Mauro Vieira

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας σήμερα εδώ. Δυστυχώς, οφείλω να ξεκινήσω εκφράζοντας τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στον τουρκικό και συριακό λαό, για την απώλεια ανθρώπινων ζωών που προκάλεσαν οι χθεσινοί καταστροφικοί σεισμοί. Επίσης δε, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω που εκφράσατε την αλληλεγγύη σας επ’ αυτού.

Η Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τους γείτονές της. Επικοινώνησα δε, χθες από το αεροπλάνο με τον Τούρκο ομόλογό μου, εξέφρασα τα θερμά μας συλλυπητήρια και πρόσφερα την άμεση συνδρομή μας.

Επανερχόμενος τώρα στην σημερινή μου επίσκεψη, είναι ιδιαίτερη τιμή και πολύ μεγάλη χαρά που επισκέπτομαι τη σπουδαία χώρα της Βραζιλίας. Μια επίσκεψη που άργησε πολύ να πραγματοποιηθεί.

Ξεκινώ σήμερα μια πενθήμερη περιοδεία σε χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής. Και, φυσικά, η Βραζιλία είναι ο πρώτος μου σταθμός.

Για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι απαραίτητο να διευρύνουμε τις στενές επαφές μας με φίλους από όλο τον κόσμο. Επιθυμούμε την επανασύνδεση με τους φίλους και εταίρους μας στη Λατινική Αμερική και αυτό το ταξίδι στη Βραζιλία σηματοδοτεί αυτή τη νέα προσπάθεια.

Με την υπογραφή δύο Συμφωνιών και ενός Μνημονίου Κατανόησης πριν από λίγα λεπτά, εγκαινιάσαμε μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις, στη βάση της βαθιά ριζωμένης φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας, που βασίζεται στις κοινές μας αξίες. Συζητήσαμε επίσης, τρόπους προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, κυρίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική και πολιτιστική συνεργασία, αλλά και η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς. Συμφωνήσαμε επίσης ότι οφείλουμε να επαναλάβουμε τις διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μας σε πιο τακτική βάση. Η ενίσχυση των διμερών εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων με τη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη, μακράν, οικονομία της περιοχής, αποτελεί μία από τις κυριότερες οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μπορούμε επίσης, να συνεργαστούμε σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι υποδομές, η επιστήμη, η τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση αποβλήτων, η περιβαλλοντική τεχνολογία, η ναυτιλία, ο τουρισμός, και σε κάθε άλλο τομέα.

Πρόσφατα, η Ελλάδα έλαβε καθεστώς Συνεργάτη Παρατηρητή στην Κοινότητα των Λουζόφωνων (πορτογαλόφωνων) Χωρών (CPLP) και η εξέλιξη αυτή μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις.

Η δυναμική ελληνική διασπορά εδώ στη Βραζιλία – συνάντησα μερικά από τα μέλη της σήμερα το πρωί – με τη συμμετοχή της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι χώρες μας διατηρούν άριστες σχέσεις. Συμμεριζόμαστε μια κοινή αντίληψη για τις διεθνείς σχέσεις, δίνουμε έμφαση στην υπεροχή του Διεθνούς Δικαίου και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Αυτές οι κοινές αρχές και αξίες επιτρέπουν τη στενότερη συνεργασία μας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Τούτων δοθέντων, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την εκλογή της χώρας σας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τη Βραζιλία.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Βραζιλία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. Έχουμε επίσης συμφωνία αμοιβαίας υποστήριξης όσον αφορά τις υποψηφιότητές μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις ΕΕ-Βραζιλίας. Θα θέλαμε να εργαστούμε για την επέκταση των σχέσεων αυτών. Είχαμε επίσης σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα περιφερειακού και διεθνούς χαρακτήρα. Δυστυχώς, η σημερινή παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες αμφισβητείται συνεχώς από δυνάμεις που φιλοδοξούν να μας γυρίσουν πίσω σε προηγούμενους σκοτεινούς αιώνες – όταν οι ισχυρότεροι επέβαλαν τις απόψεις και τις πολιτικές τους στους λιγότερο ισχυρούς. Όταν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών υπαγορεύονταν από τη χρήση βίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Οφείλουμε να ενωθούμε ενάντια στον αναθεωρητισμό, από όπου κι αν προέρχεται.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική εδράζεται πρωτίστως στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS, μίας Συνθήκης, την οποία έχει υπογράψει επίσης, η Βραζιλία. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, καθώς και η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας συνιστούν θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, μετά τη σημερινή επίσκεψή μου στη Βραζιλία, είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας μπορούν να ανθίσουν περαιτέρω. Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία σας και να σας πω πόσο ευτυχής θα είμαι αν μου δώσετε την ευκαιρία να σας υποδεχθώ στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο