Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Eli Cohen

Αγαπητέ μου Eli,

Είμαι τόσο χαρούμενος και υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ σήμερα και σε ευχαριστώ που υπογράμμισες ότι είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός που υποδέχεσαι. Πρόκειται για εξαιρετική φιλοφρόνηση.

Δυστυχώς, οφείλω να ξεκινήσω τις δηλώσεις μου εκφράζοντας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα θύματα αυτής της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης. Καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά ιδίως σε αυτή την ιδιαίτερη ημέρα έξω από τη Συναγωγή· ήταν πράγματι φρικτό.

Θα ήθελα επίσης, να επισημάνω ότι γνωρίζω πως μας συνδέει ένας κοινός δεσμός, η γενέτειρά μου, το νησί της Κέρκυρας, καθώς ένας από τους προπαππούδες σας κατάγεται από την Κέρκυρα. Επίσης, ο Άλμπερτ Κοέν είναι ένα οικείο όνομα για όλους, ακόμη και για τα παιδιά στην Κέρκυρα. Και, επιτρέψτε μου να επαναλάβω εδώ δημόσια αυτό που είπαμε κατά τη συνάντησή μας, ότι θα ήθελα πολύ να σας φιλοξενήσω στην Ελλάδα, ιδίως στην Κέρκυρα. Θα μπορούσαμε να την επισκεφτούμε μαζί, βρίσκοντας τις ρίζες μας.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια σταθερή εταιρική σχέση, σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα, σε συγκλίνουσες απόψεις για τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, καθώς και στον κοινό σεβασμό για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και στο κοινό μας όραμα για τη γειτονιά μας.

Σας ευχαριστώ δε, πολύ για την σαφή δήλωσή σας σχετικά με την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και πάλι, το εκτιμούμε ιδιαιτέρως.

Οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και σεβασμού μεταξύ των λαών μας δημιουργούν ένα εξαιρετικά θετικό περιβάλλον για τις διμερείς μας σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας συζητήσαμε, και θα συνεχίσουμε να συζητάμε, τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος: στην ενέργεια, την άμυνα, την προώθηση των επενδύσεων – σας ευχαριστώ για όσα είπατε για τις επιχειρήσεις που μας επισκέπτονται – την καινοτομία, τον τουρισμό, το logistics, την αντιμετώπιση κρίσεων, το περιβάλλον, τις νεοφυείς επιχειρήσεις· πράγματι δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε από κοινού.

Όσον αφορά την ενέργεια, συζητήσαμε για τον διασυνδετήριο αγωγό, για τον EastMed. Είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο, εξασφαλίζοντας τη διαφοροποίηση του ενεργειακό εφοδιασμού και των ενεργειακών οδών. Συζητήσαμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα. Συζητήσαμε επίσης, για τις επενδύσεις. Θα θέλαμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επανέλθω στον τομέα της πολιτικής και να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς μας για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς.

Θα ήθελα επίσης, να πω ότι ο αναθεωρητισμός και η παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου είναι εντελώς απαράδεκτα, εντούτοις όμως εντείνονται σε όλο τον κόσμο. Και η διεθνής κοινότητα στέλνει και οφείλει να στέλνει ακόμη πιο ισχυρά μηνύματα καταδίκης αυτών των προσπαθειών.

Για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, η Ελλάδα και το Ισραήλ συνεργάζονται σε διάφορα σχήματα, όπως αυτό που έχουμε με την Κύπρο και το 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλον για περιφερειακά ζητήματα και επίσης να διερευνήσουμε από κοινού τι μπορούμε να πράξουμε περαιτέρω. Η τριμερής μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι μια σπουδαία ιδέα και θα την αναπτύξουμε περισσότερο.

Οφείλω επίσης, να επαναλάβω δημοσίως ότι σας συνεχάρην κατ’ ιδίαν για τη Συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σας με τον Λίβανο. Πρόκειται για μία εξαιρετική είδηση για την περιοχή.

Σας ενημέρωσα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την γείτονά μας, την Τουρκία, η οποία παραβιάζει συστηματικά το έδαφός μας, τον εναέριο χώρο μας, χρησιμοποιεί υβριδικές τακτικές, κλιμακώνει τις εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων απειλών, αν μπορείτε ποτέ να το πιστέψετε αυτό, για εισβολή και στόχευση βαλλιστικού πυραύλου κατά της Αθήνας. Μια τέτοια συμπεριφορά αποτελεί απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Βεβαίως, από την πλευρά μας μιλάμε πάντα με ψυχραιμία, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφερθήκατε στις Συμφωνίες του Αβραάμ, τις οποίες χαιρετίζουμε θερμά. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σκαλοπάτι προς μια δίκαιη, διαρκή και συνολική λύση όλων των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού ζητήματος. Και επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω σχετικά με το Παλαιστινιακό ζήτημα, ότι μια δίκαιη λύση θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Επίσης, η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, μπορεί να συνδράμει στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ, έχουμε ταχθεί υπέρ αυτής εξ αρχής.

Είχα επίσης την ευκαιρία να σας τονίσω τις ανησυχίες μας σχετικά με τις εξελίξεις στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και πόσο σημαντικό είναι για εμάς να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ.

Και πάλι, επιτρέψτε μου να πω ότι πάντοτε καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη αντισημιτισμού, όπου και όποτε συμβαίνει. Ο αντισημιτισμός δεν είναι ανεκτός στην Ελλάδα.

Αγαπητέ Eli,
Ένα άλλο ενδεικτικό στοιχείο των άριστων σχέσεών μας είναι το εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων της διασποράς μας, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Και, επιτρέψτε μου να πω, ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας προς όφελος των λαών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω πάλι την πρόσκλησή μου να επισκεφθείτε την Ελλάδα, να επισκεφτούμε τη Κέρκυρα και να συνεχίσουμε τις γόνιμες συζητήσεις μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την εξαιρετικά θερμή υποδοχή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο