Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της Μοζαμβίκης, Adriano Afonso Maleiane

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτή είναι πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Μοζαμβίκη. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να πω πόσο χαρούμενος και περήφανος είμαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ και ξεκινώ τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας. Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Πολιτικών Διαβουλεύσεων αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεών μας.
Θα ήθελα επίσης, να σας συγχαρώ για την τρέχουσα ιδιότητα σας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2023-24. Θα έλεγα δε, ότι εκτιμούμε ιδιαιτέρως τη δέσμευση της Μοζαμβίκης να υποστηρίξει την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26. Από την πλευρά μας, υποστηρίξαμε θερμά την υποψηφιότητά σας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και είμαστε ευτυχείς που εκλεγήκατε.

Η Ελλάδα διατηρεί μια μακρά και πολύτιμη συνεργασία με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Προσβλέπουμε δε, στην από κοινού αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων, όπως για παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής, της επιθετικότητας, της τρομοκρατίας. Η Αφρική είναι μια πολύ σημαντική ήπειρος για εμάς.

Θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε περαιτέρω με τη Μοζαμβίκη σε θέματα ενέργειας, ναυτιλίας, διαχείρισης υδάτων και, επίσης, θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τις ελληνικές επενδύσεις στη Μοζαμβίκη.
Χαιρόμαστε επίσης, που η Μοζαμβίκη έχει επικυρώσει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και είναι μέλος της ομάδας των Φίλων της UNCLOS.

Η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια στήριξης των ενόπλων δυνάμεων της Μοζαμβίκης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ. Επιπλέον δε, στηρίζει την κοινή προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΕ στη Μοζαμβίκη προκειμένου να αποκατασταθεί πραγματικά, η ειρήνη και η σταθερότητα στο Cabo Delgado.

Κάναμε, επίσης, μια δωρεά προκειμένου να συμβάλλουμε στην επαγγελματική κατάρτιση της νέας γενιάς στο Cabo Delgado.
Και οφείλω να πω ότι ήταν μεγάλη τιμή για μένα να γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό και να ξεκινήσω στενές επαφές μεταξύ της κυβέρνησής μου, της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης.

Ευελπιστώ πραγματικά ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει την εναρκτήρια φάση στενών επαφών μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σημαίνει ακριβώς αυτό το Μνημόνιο Κατανόησης και τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από την Ελλάδα ως νέες δραστηριότητες που μπορούν να έρθουν μέσω του Μνημονίου ξεχωριστά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, το Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων αποτελεί το πλαίσιο, δομεί τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Προβλέπει επιτροπές υψηλού επιπέδου μεταξύ των Κυβερνήσεων αλλά και μεσαίου επιπέδου, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα κοινό έδαφος κατανόησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Αυτό είναι βασικό στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Εάν δεν υπάρχει αυτό το Μνημόνιο, τότε δεν υπάρχει πλαίσιο για διεξαγωγή συζητήσεων.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το μέλλον. Η Ελλάδα είναι εδώ σήμερα όχι μόνο για να κάνει μια μικρή, μία συμβολική δωρεά. Αυτό που επιχειρούμε είναι να διευκολύνουμε την ελληνική και την ευρωπαϊκή παρουσία στο μέλλον της Μοζαμβίκης αλλά και να συμμετάσχουμε στη δημιουργία ενός «success story» για τη Μοζαμβίκη στο μέλλον. Συνεπώς, αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις επόμενες ημέρες είναι να δημιουργήσουμε ένα φόρουμ, στο οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να έρθουν και να διερευνήσουν τρόπους συμμετοχής τους στο οικονομικό μέλλον της Μοζαμβίκης, επενδύοντας σε αυτήν. Και, γενικά, να διευκολύνουμε τη σχέση μεταξύ της Μοζαμβίκης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο