Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γκαμπόν, Michael Moussa-Adamo

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην Γκαμπόν, στη Libreville. Είναι το δεύτερο ταξίδι μου εδώ, αλλά η τρίτη συνάντησή μας με τον Michael, και οφείλω να πω ότι οι συχνές συναντήσεις μας καταδεικνύουν τη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στην εφαρμογή του Μνημονίου Πολιτικών Διαβουλεύσεων που υπεγράφη μεταξύ των χωρών μας τον Νοέμβριο του 2021. Και φυσικά, την ισχυρή πολιτική μας βούληση να προωθήσουμε τις σχέσεις μας περαιτέρω.

Κατά τη συνάντησή μας στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, υπογράψαμε Μνημόνια για το περιβάλλον και τον τουρισμό. Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα υπογράψαμε άλλα τρία Μνημόνια για τη στρατιωτική εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Και αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Η Γκαμπόν, όπως είπα, είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό μας δίνει μια ακόμη ευκαιρία να συνεργαστούμε στενότερα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων θεμάτων και προκλήσεων όπως τη διατήρηση και αποκατάσταση της ειρήνης, την καταπολέμηση της φτώχειας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Γκαμπόν. Οι πολιτικές της Γκαμπόν για την προστασία των δασών, την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης και η μακροχρόνια δέσμευσή της για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι πραγματικά αξιέπαινες και αποτελούν παράδειγμα. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτές οι πολιτικές της Γκαμπόν μπορούν να επιτύχουν με λύσεις σε σειρά προβλημάτων που προκύπτουν κατά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πιστεύω ειλικρινά ότι και άλλες χώρες, όχι μόνο στην Αφρική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, μπορούν να ακολουθήσουν και να συμβάλλουν στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ένα φαινόμενο που δεν έχει σύνορα, μια παγκόσμια πρόκληση που, εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη. Η επίσκεψή μου εδώ υπήρξε διαφωτιστική και από αυτή την άποψη. Ενημερώθηκα δε, λεπτομερώς από τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Γκαμπόν, Lee White, για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις από την αφρικανική οπτική γωνία. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα από κοινού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Είχαμε επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας. Αυτό είναι σημαντικό καθώς καλωσορίζουμε θερμά τη συμμετοχή της Γκαμπόν στην 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (“Our Ocean Conference”), η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα το 2024. Πιστεύουμε ότι η Γκαμπόν θα πρέπει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη Διάσκεψη.

Επίσης, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας προωθεί τον διάλογο, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και οφείλω να τονίσω ότι η Γκαμπόν, όπως και η Ελλάδα, είναι μια χώρα που έχει προσχωρήσει στην UNCLOS, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και όπως έχω επισημάνει κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στην Αθήνα, η Γκαμπόν αποτελεί παράδειγμα παραπομπής ζητήματος θαλάσσιας οριοθέτησης με την Ισημερινή Γουινέα στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό έχει μεγάλη αξία ως παράδειγμα.

Δυστυχώς, αυτή την περίοδο εκτυλίσσονται τραγικά γεγονότα στην Ευρώπη. Επεκτατικές δυνάμεις επιχειρούν να εφαρμόσουν αναθεωρητικές ιδέες. Ο κόσμος οφείλει να σταθεί ενωμένος ενάντια σε παράνομες πρακτικές παρελθόντων αιώνων, είτε αυτές λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία είτε οπουδήποτε αλλού.

Συζητήσαμε, επίσης σήμερα πώς μπορούμε να επεκτείνουμε το διμερές εμπόριο και τις οικονομικές μας σχέσεις. Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τεχνογνωσία καθώς και να επενδύσουμε και να συμβάλουμε στην οικονομία της Γκαμπόν σε διάφορους τομείς, όπως στην ενέργεια, τη γεωργία, τα τρόφιμα, τις κατασκευές, τον τουρισμό. Η Ελλάδα, εμείς πιστεύουμε, μπορεί να βοηθήσει αυτή την όμορφη χώρα σε αυτούς τους τομείς.

Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω τον Michael και τον Πρόεδρο της Γκαμπόν για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος για την περίοδο 2025-2026. Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι και εμείς υποστηρίξαμε την εκλογή της Γκαμπόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2022-2023. Και είμαστε ευτυχείς που η Γκαμπόν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε είναι η Γαλλοφωνία.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με την Γκαμπόν στον τομέα της μετανάστευσης. Το μεταναστευτικό φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στη Μεσόγειο, υπάρχει και στην Αφρική, και ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη προέρχεται από την Αφρική.

Συζητήσαμε επίσης, πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας. Για εμάς, που είμαστε μια ναυτική δύναμη, η πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Υποστηρίζουμε διάφορα έργα και πρωτοβουλίες της ΕΕ στην περιοχή αυτή. Θα επιθυμούσαμε να έχουμε στενή συνεργασία με την Γκαμπόν.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των σχέσεων και της φιλίας μας.

Αγαπητέ Michael, Εξοχότατε, αγαπητέ Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ που με φιλοξενήσατε σήμερα, σας ευχαριστώ για την εξαίρετη φιλοξενία σας καθώς και για τη φιλία σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο