Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, Mukhtar Tileuberdi
Εξοχότατε, αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ για την πολύ ευγενική και ζεστή σας φιλοξενία, που έρχεται σε τόση αντίθεση με την εξωτερική θερμοκρασία. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στην Αστάνα. Μία επίσκεψη που είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό. Είμαι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη χώρα σας, γι’ αυτό και είμαι πολύ περήφανος.
Νωρίτερα σήμερα, είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Εξοχότατο Πρόεδρο Tokayev, έναν πολύ γνωστό και διακεκριμένο διπλωμάτη, μεταξύ άλλων. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του για τις μεγάλες δυνατότητες των διμερών μας σχέσεων. Το 2021 είχαμε τις πρώτες διμερείς πολιτικές και προξενικές διαβουλεύσεις, στην Αθήνα. Προσβλέπουμε στον επόμενο γύρο στο Καζακστάν. Και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, τον Οκτώβριο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, ηγήθηκε της ελληνικής αντιπροσωπείας εδώ στην Αστάνα, για την 5η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Καζακστάν (ΜΔΕ).
Φέτος γιορτάζουμε την 30ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Καζακστάν και αυτό καταδεικνύει πόσο πολύ επιθυμούμε να καταστήσουμε τις σχέσεις μας στενότερες. Είχα επίσης, την τιμή να υπογράψω μαζί σας μια Συμφωνία, ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών μας Ακαδημιών. Επιτρέψτε μου δε, να πω ότι είμαι επίσης πολύ περήφανος γιατί αυτή σηματοδοτεί την 300η διμερή Συμφωνία που έχει συνάψει η κυβέρνησή μου, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα και το Καζακστάν δεν είναι ξένοι. Έχουμε μια μακρά ιστορία αλληλεπίδρασης και μια στέρεη γέφυρα φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης – και αυτή είναι η παρουσία 10.000 Ελλήνων στο Καζακστάν και περισσότερων από 40.000 πολιτών του Καζακστάν, κυρίως ελληνικής καταγωγής, στην Ελλάδα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και την κυβέρνηση του Καζακστάν που ανταποκριθήκατε δημόσια και θετικά στο αίτημα της Ελλάδας να ανοίξουν δύο Επίτιμα Προξενεία, στο Αλμάτι και στο Ακτάου, δύο πόλεις με σημαντική ελληνική παρουσία.
Συζητήσαμε επίσης για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία στο σύστημα του ΟΗΕ και σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας να γίνουμε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026.
Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για τη βελτίωση των διμερών εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Και μπορούμε να εστιάσουμε στην ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση, τη γεωργία, τον τουρισμό, τις κατασκευές και το εμπόριο προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Επιτρέψτε μου να πω και να αναγνωρίσω σε αυτό το σημείο ότι το Καζακστάν είναι ένας πολύ αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου/TAP, αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου για την Ευρώπη, ιδίως για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Συζητήσαμε για το κοινό μας ενδιαφέρον για τη διασύνδεση των υποδομών μεταφορών στην περιοχή και μιλήσαμε για τις σχέσεις ΕΕ-Καζακστάν. Η Ελλάδα θα χαρεί πολύ να διευκολύνει τις σχέσεις αυτές.
Χαιρετίζουμε δε, την έναρξη ισχύος και την εφαρμογή της Συμφωνίας Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (ΣΕΕΣΣ).
Μιλήσαμε επίσης για θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Επανέλαβα, και επαναλαμβάνω εκ νέου, την ελληνική θέση ότι ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός από τη Διεθνή Κοινότητα στον 21ο αιώνα. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σταθερού και ευημερούντος κόσμου.
Σας εξήγησα επίσης τις θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Συζητήσαμε τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω, με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Αναφέρθηκα στο Κυπριακό, ένα άλλο σημαντικό διεθνές ζήτημα που χρήζει λύσης βασισμένης στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αγαπητέ συνάδελφε,
Ως τελική παρατήρηση, θα χαρώ πολύ να σας υποδεχθώ στην Αθήνα. Επιτρέψτε μου να σας ζητήσω να μας επισκεφθείτε, το συντομότερο δυνατό. Θα είναι μια πολύ ευτυχής στιγμή για μένα, να έχω την ευχαρίστηση να σας φιλοξενήσω τόσο ευγενικά όπως κάνατε εσείς εδώ στην Αστάνα.
Σας ευχαριστώ πολύ.