Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ιταλό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Antonio Tajani

Caro Antonio,

Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να εκφράσω την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την εταίρο μας στην ΕΕ, φίλη και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Πολωνία και να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας στην κυβέρνηση και το λαό της Πολωνίας.

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι στη Ρώμη. Είναι επίσης ιδιαίτερη τιμή να με υποδέχεστε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας.

Είμαι ευτυχής που συζήτησα σήμερα με τον Υπουργό, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αφοσιωθεί στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Επιτρέψτε μου επίσης να υπογραμμίσω τον πολύ στενό δεσμό μεταξύ των χωρών μας. Είμαστε πολύ στενοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωμεσογειακή Ομάδα Med και σε πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας. Οι διμερείς συναλλαγές μόνο πέρυσι ξεπέρασαν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ιταλία, ενώ μεγάλες ιταλικές εταιρείες έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

Πριν από δύο χρόνια, είχα την τιμή και τη χαρά να υπογράψω μια Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. 

Μια συμφωνία που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι ενδιαφέρον ότι σήμερα είναι η 28η επέτειος από την έναρξη ισχύος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτό που πράξαμε από κοινού καταδεικνύει ότι οι χώρες μας έχουν επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας, της φιλίας, όλα αυτά δε, με βάση τις κοινές μας αξίες. Και ευχόμαστε όλες οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο να επιλέξουν τον ίδιο δρόμο, να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να ασχοληθούμε με μια σειρά κοινών προκλήσεων. Πρώτα απ’ όλα, με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Η ενέργεια συνιστά στις μέρες μας ένα τεράστιο ζήτημα στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Είχα τη χαρά να σας ενημερώσω ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, μέσω του κοινού μας έργου, του Διαδριατικού Αγωγού, αλλά και μέσω των μονάδων αεριοποίησης που έχουμε στη χώρα, στη Ρεβυθούσα, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ κατασκευάζουμε και μια νέα μονάδα στην Κόρινθο.

Σας ενημέρωσα για τις σεισμικές έρευνες που διεξάγονται στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με βάση τη μεταξύ μας Συμφωνία οριοθέτησης. Και πάλι, πάντοτε προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και σεβόμενοι πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων κρατών.

Επικεντρωθήκαμε, όπως είχατε την καλοσύνη να αναφέρετε, στις προκλήσεις που οφείλονται στην παράνομη μετανάστευση. 

Αντιμετωπίζουμε αυτή την πρόκληση, όπως και εσείς, σε καθημερινή βάση. Και εμείς, η Ελλάδα και η Ιταλία, ως κράτη πρώτης γραμμής, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανευρωπαϊκή πρόκληση.

Ασχοληθήκαμε επίσης, ειδικότερα, με μια σειρά περιφερειακών εξελίξεων, ξεκινώντας από τη Λιβύη.

Αύριο, όπως σας ενημέρωσα, θα επισκεφθώ τη Βεγγάζη. Η Ελλάδα χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του Λιμένα της Βεγγάζης για να βοηθήσει την κοινωνία της Λιβύης. Αναμένεται επίσης να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και άλλους αξιωματούχους, μεταφέροντας δύο μηνύματα: Την ανάγκη να διασφαλιστεί μια διαδικασία που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, με την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Και επίσης, αυτό έχει να κάνει ιδίως με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της κυβέρνησης της Τρίπολης που επηρεάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και αναφέρομαι στα παράνομα “μνημόνια” που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία. Τα οποία απορρίφθηκαν συλλήβδην από το λιβυκό κοινοβούλιο και την πλειοψηφία των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους.

Και επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την Ιταλία για την υποστήριξη της θέσης της ΕΕ που απορρίπτει το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”, ένα παράνομο, άκυρο και παράλογο μνημόνιο. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα: είναι σαν να αποφάσιζαν η Ελλάδα και η Τυνησία να οριοθετήσουν ΑΟΖ στην Κεντρική Μεσόγειο, αγνοώντας την παρουσία της Σικελίας.

Συζητήσαμε επίσης, τις προκλήσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το γεγονός ότι μοιραζόμαστε κοινές αρχές με τους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας.

Σας ενημέρωσα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον γείτονά μας στα ανατολικά, την Τουρκία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, διότι η Ιταλία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Μιλήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, την ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων υποστηρίζουν και οι δύο χώρες. Αλλά και για τις προκλήσεις που υπάρχουν.

Και επίσης, συζητήσαμε πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε μία συνεργασία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και τις προκλήσεις του αύριο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη χαρά που σας συνάντησα εδώ, στη Farnesina.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: (αναφορικά με την Μεσόγειο και το Αιγαίο):
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την απάντηση βάσει αρχών που έδωσε. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, όχι μόνο στην εξαιρετικά σαφή επισήμανσή του σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και στο γεγονός ότι οι απειλές δεν είναι αποδεκτές, τουλάχιστον στον 21ο αιώνα. Υπάρχει ένας σαφής κανόνας, μια σαφής αρχή, ένα σχέδιο για το πώς επιλύουμε τα ζητήματα στη Μεσόγειο. Και υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα, όπως η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας και πρόσφατα η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Ποια είναι επομένως η απάντηση; Τήρηση των συνθηκών και στην περίπτωση του Αιγαίου σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων, τις οποίες έχει υπογράψει η Ιταλία. Αν εφαρμόσουμε τους κανόνες, τότε θα υπάρχει μια διεθνής έννομη τάξη και τα προβλήματα θα επιλύονται σχεδόν αυτόματα. Αν, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούμε απειλές και ασκούμε βία σε άλλες χώρες, όπως πράττει αυτή τη στιγμή η Ρωσία στην Ουκρανία, αυτό δεν αποδεκτό για την ΕΕ. Είναι ενάντια στις αρχές μας και δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε με κανένα τρόπο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: (αναφορικά με το μεταναστευτικό / προσφυγικό):
Είναι σαφές ότι η μετανάστευση αποτελεί τεράστια πρόκληση για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Και πρέπει να πω ότι είναι επίσης σαφές πως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και η Μάλτα, πράγματι επωμίζονται το μεγαλύτερο “βάρος”. Επίσης, θα ήθελα να δηλώσω ότι, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, αυτό δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί εύκολα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εστιάσει στη νότια ακτή της Μεσογείου και εάν η κατάσταση στη Λιβύη δεν σταθεροποιηθεί και δεν καταστεί εκ νέου η Λιβύη μια λειτουργική χώρα και όχι ένα αποτυχημένο κράτος. Για να μην αναφέρω την κατάσταση στο Νότο, στις χώρες της περιοχής του Σαχέλ. Επομένως, πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά. Υπάρχουν δείγματα αλληλεγγύης. Αλλά επίσης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ως Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και να συνεργαστούμε ορθότερα. Νομίζω ότι για την Ιταλία και την Ελλάδα αυτό είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολύ στενή συνεργασία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: (αναφορικά με τη χθεσινή έκρηξη στην ανατολική Πολωνία):
Φαίνεται ότι οι πύραυλοι δεν προέρχονταν από τη Ρωσία. Το κύριο ζήτημα είναι η ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας. Και σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απάντηση από το να επιδείξουμε πλήρη σεβασμό. Και γνωρίζουμε ποιος είναι ο εισβολέας, γνωρίζουμε ποιος εισέβαλε και γνωρίζουμε πού είναι τα διεθνή σύνορα. Και όσον αφορά την Πολωνία, η Πολωνία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, είναι χώρα του ΝΑΤΟ, είναι φίλη και Σύμμαχος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: (αναφορικά με την κλιμάκωση της ρητορικής των Τούρκων αξιωματούχων):
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί επαρκή δικαιολογία για τις απειλές σε τακτική βάση κατά της Ελλάδας που προέρχονται από την τουρκική πλευρά. Και απειλές με φράσεις όπως “θα έρθουμε νύχτα” και άλλες παρόμοιες εκφράσεις είναι απολύτως απαράδεκτες. Τις απορρίπτουμε πλήρως, αλλά υπάρχει κάτι “χρήσιμο” σε αυτές- επιβεβαιώνουν τη θέση μας στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον κόσμο. Ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που, στον 21ο αιώνα, απειλεί μια γειτονική χώρα σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Και χρειαζόμαστε την απερίφραστη καταδίκη μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Και δηλώνω ότι λυπάμαι που η Τουρκία δεν έχει μάθει από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο