Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Catherine Colonna
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αγαπητή Catherine, Χαίρομαι τόσο που σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα. Η συχνότητα των επαφών υποδηλώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Επαναλαμβάνω τη σημασία που αποδίδουμε στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, που υπογράφηκε πριν από περίπου ένα χρόνο.


Η σχέση μας όμως στην πραγματικότητα εδράζεται και σε κοινές αρχές και σε κοινές αξίες και έχει ένα στέρεο θεμέλιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Και οι δύο χώρες, η Γαλλία και η Ελλάδα είναι προσηλωμένες στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και στηρίζουν έμπρακτα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμπερίληψη χωρών, που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια και είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση αποτελεί μονόδρομο για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιοχή και ότι θα συνεχίσουμε εμείς οι Έλληνες να στηρίζουμε ενεργά αυτή τη διαδικασία.

Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία, για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής, για τη γεωστρατηγική διάσταση, για την ενεργειακή ασφάλεια, για την ανθρωπιστική διάσταση η οποία αποτελεί κύριο μέλημά μας, δεδομένου ότι υπάρχει μια πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στις Βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Συζητήσαμε για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και για τη στήριξη στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό, απολύτως σημαντικό για όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω για τη συζήτηση σχετικά με τις επαφές σου στην Τουρκία και θα ήθελα να πω ότι συμμερίζομαι απόλυτα τη θέση που εξέφρασες στον Τούρκο ομόλογό μας, να μην υπάρχει κλιμάκωση και να μην υπάρχει ρητορική έξαρση.

Όμως με λύπη μου πρέπει να πω ότι σε καθημερινή βάση Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, εναντίον του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου.

Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά σαν τουρκικά. Δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή.

Δηλώνεται επανειλημμένα και πιο πρόσφατα, σήμερα, ενώ νομίζω ήσουν ακόμη στην Τουρκία, ότι «μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα» δηλαδή να εισβάλουν σε αυτά τα νησιά.
Και θα ήθελα να θυμίσω ότι απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης τουρκική στρατιά.

Επίσης μόλις εχθές ελέχθη ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της Τουρκίας. Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, casus belli έχει εκδοθεί εναντίον μας εάν εφαρμόσουμε τα δικαιώματά που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και βέβαια η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος έχουν γίνει 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 157 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, 1000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων.

Δεν νομίζω ότι όντας μια τόσο έμπειρη διπλωμάτης έχεις ξανά συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Επίσης η Τουρκία κατέχει έδαφος ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου, δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω, να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία.
Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες και λέμε ότι οι πράξεις και οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές, είναι ανήκουστες, είναι καταδικαστέες, αλλά ούτε πτοούμαστε, ούτε φοβόμαστε.
Έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές. Και θέλω να είμαι σαφής απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Και χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης για να είναι απολύτως κατανοητή.

Δεν πρόκειται όμως να παρασυρθούμε από το παραλήρημα. Είμαστε μια σύγχρονη δημοκρατία, μια ευρωπαϊκή χώρα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις διεθνείς συμβάσεις.
Και είμαστε πάντα υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και αναμένουμε από τους Συμμάχους και τους εταίρους μας τη στήριξη στα αυτονόητα.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη Λιβύη υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο μάλιστα συνεδριάζει υπό τη Γαλλική Προεδρία για τον ορισμό του νέου Σενεγαλέζου Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα.
Από την πλευρά μας θα στηρίξουμε πλήρως τις προσπάθειες του κυρίου Bathily.
Έχουμε τονίσει ότι η αστάθεια στη Λιβύη επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη και το Σαχέλ, με τις δυνάμεις μας προσπαθούμε το καλύτερο για την Ευρώπη και για τον κόσμο στην περιοχή αυτή.

Ευχαριστώ για την ενημέρωση για το Σαχέλ. Μια περιοχή στην οποία η Γαλλία έχει και θα έχει ηγετικό ρόλο και μια τεράστια εμπειρία. Επίσης, συζητήσαμε γενικότερα για τις εξελίξεις στην Αφρικανική Ήπειρο, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη, για τη Γαλλία, αλλά και για εμάς.

Ενημέρωσα ότι σε λίγες μέρες θα επισκεφτώ το Τσαντ και επίσης θα ήθελα με την ευκαιρία να πω ότι για εμάς ένα πολύ σημαντικό πράγμα είναι οι πρωτοβουλίες μας για την προστασία του περιβάλλοντος και το λέω ξέροντας τις Γαλλικές ευαισθησίες για αυτό.

Εξέχουσα θέση στις προσπάθειές μας είναι η διοργάνωση της διάσκεψης “OUR OCEAN” το 2024. Αποσκοπεί στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Είναι ένα τμήμα της προσπάθειας που κάνουμε μαζί με την πράσινη μετάβαση στην οικονομία μας και αφορά τη Μεσόγειο στην οποία μετέχουμε μαζί με τη Γαλλία στο MED9.

Νομίζω ότι η Γαλλία μπορεί να έχει τεράστια επίσης επιρροή στην προσπάθεια μας να ευαισθητοποιήσουμε τις κοινωνίες μας για την προστασία του Μεσογειακού περιβάλλοντος.
Αγαπητή μου Catherine, θα ήθελα και πάλι για μια φορά ακόμα να σε ευχαριστήσω για την επίσκεψή σου στην Αθήνα και να εκφράσω την ελπίδα να συναντηθούμε πάλι σύντομα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σου σήμερα εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δένδια, είπατε ότι περιμένετε από τους εταίρους να σταθούν δίπλα στην Ελλάδα για τα ελληνοτουρκικά. Θέλω να μάθω αν αυτό το αίσθημα το έχετε και αν σταθήκανε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Νομίζω ότι η απάντηση έχει ως εξής. Τόσο ο Ύπατος εκπρόσωπος όσο και η Τσεχική Προεδρία έχουν εκδώσει ευθείες ανακοινώσεις, οι οποίες σχολιάζουν κατά απολύτως αρνητικό τρόπο τις απαράδεκτες, εξωφρενικές, τουρκικές τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών αλλά και γενικότερα τη στάση της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει μια σαφή στάση. Μάλιστα θα έχετε δει και τις τουρκικές ανταπαντήσεις. Κατά την άποψή μας επίσης απαράδεκτες.

Κατά συνέπεια έχω την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσλαμβάνει απολύτως το διακύβευμα. Και αντιλαμβάνεται απολύτως ότι η ελληνική πλευρά κάνει ότι μπορεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αλλά ότι δεν μπορεί κανείς να λειτουργεί μόνος του.

Όταν έχει έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει το ίδιο πλαίσιο ως τον απαραίτητο όρο για να επιλυθούν οι διαφορές, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δυσκολότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Μια ερώτηση κυρίως για τον κύριο Δένδια και αν θέλει και η κυρία Colonna να σχολιάσει.
Πριν από λίγες ώρες, κύριε Υπουργέ, ερωτήθη ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη Βοσνία, ευθέως εάν σκοπεύει, διαβάζω mot a mot την ερώτηση, η Τουρκία να οργανώσει κάποια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Και η απάντηση του Τούρκου Προέδρου είναι «ότι αυτά που λέω εγώ δεν είναι ένα όνειρο. Αν λέμε ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ εννοούμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».
Και σε συνέχεια της ερώτησης της συναδέλφου της κυρίας Κουρούνη, είμαστε καλυμμένοι ως ελληνική διπλωματία από την στήριξη των εταίρων;
Απαντήσατε όσον αφορά το κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα ήθελα μια συνέχεια όσον αφορά το κομμάτι του ΝΑΤΟ γιατί μιλάμε για δυο από τις ισχυρότερες νατοϊκές χώρες και τις ισχυρότερες στην νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας. Ευχαριστώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οφείλω να σας πω ότι δεν έχω δει τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, τις οποίες επικαλείστε. Και θα επιφυλαχθώ να δω το σύνολο του κειμένου.

Υπάρχει όμως ένα πραγματικό γεγονός, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας δεν έχει καμία έννοια και καμιά σημασία, ότι η τουρκική πλευρά προβαίνει τις τελευταίες μέρες σε όλο και εξωφρενικότερες και πλέον απαράδεκτες δηλώσεις.
Το ίδιο το γεγονός της αναφοράς σε κατοχή στα ελληνικά νησιά είναι δηλωτικό του επιπέδου των τουρκικών ανακοινώσεων.
Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι η Ελλάδα πάντοτε επικαλείται και ενεργεί επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Θα συμβούλευα όμως τον οποιονδήποτε ονειρεύεται επιθέσεις και κατακτήσεις να σκεφτεί 3 ή 4 φορές. Είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας.
Και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τις συμμαχίες μας και για τη στάση των εταίρων μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ήδη στην περίπτωση της Ουκρανίας ότι οι απειλές και οι εισβολές πέραν του Διεθνούς Δικαίου, δημιουργούν μια ενότητα πρωτόγνωρη και μια ευθύτατη απάντηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο