Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με την ΥΠΕΞ της Κένυας, Raychelle Awour Omamo

Εξοχότατη,
Αγαπητή μου Raychelle,

Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα, μετά από τη συνάντηση που είχαμε στη Ρώμη τον περασμένο Ιούνιο και είσαι η πρώτη Υπουργός Εξωτερικών, όχι μόνο της Κένυας, αλλά της Υποσαχάριας Αφρικής, που υποδεχόμαστε στην Αθήνα εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Νομίζω ότι η επίσκεψη σου έχει, κατ’ αρχήν, έναν σημαντικό συμβολισμό, ο οποίος συνδυάζεται με το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες επισκέφθηκα διαδοχικά επτά Αφρικανικές χώρες.

Ο συμβολισμός αυτός είναι η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας, των δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, οι οποίοι δυστυχώς είχαν παραμεληθεί για πολλά χρόνια και αυτό παρά τους δεσμούς μας με αυτήν την περιοχή του κόσμου, παρά την παρουσία της ελληνικής ομογένειας και παρά την απουσία αποικιακού παρελθόντος.

Στόχος της συνάντησής μας είναι να συζητήσουμε την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Κοινές προκλήσεις είναι η τρομοκρατία, είναι η παράνομη μετανάστευση, αλλά διανοίγονται και νέες προοπτικές, δεδομένης της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της πληθυσμιακής ανάπτυξης της Αφρικανικής Ηπείρου.

Και πρέπει να πω ότι η Κένυα είναι πυλώνας σταθερότητας, δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης στην Ανατολική Αφρική. Συζητήσαμε σήμερα για τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι σε εξαιρετικό μεν επίπεδο, αλλά υπολείπονται πολύ των δυνατοτήτων που έχουμε, ιδιαίτερα στην οικονομία, στο εμπόριο, στις επενδύσεις.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών μας αποτελεί ένα μικρό πρώτο βήμα και ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν γρήγορα και άλλα βήματα, καθώς τέσσερις Συμφωνίες είναι ήδη υπό κοινή επεξεργασία.

Και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη δημόσια αναγνώριση, κατά την επίσκεψή σου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της συνεισφοράς μας, στην καταπολέμηση της πανδημίας στην Κένυα. Αυτό είναι καθήκον μας, είναι καθήκον να βοηθάμε όπου και όταν μπορούμε.

Αγαπητή μου Raychelle, σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης και με την ευκαιρία αυτή νομίζω ότι πρέπει να πω ότι εμείς στηρίζουμε πλήρως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κένυας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί πιστεύουμε ότι η Κένυα διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής και εμείς, η Ελλάδα, προωθούμε αυτήν τη στρατηγική σχέση. Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης τον Φεβρουάριο.

Η Ημέρα της Ευρώπης επίσης συμβολίζει την προσπάθεια ενοποίησης των κρατών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό έχει μια προϋπόθεση και αυτή είναι η απάλειψη του πολέμου από την ήπειρό μας και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, και η δημιουργία σχέσεων στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Και είναι κρίμα γιατί σήμερα, δυστυχώς, μας επισκέπτεσαι όταν υπάρχει πόλεμος ξανά στην Ευρώπη και σκηνές βίας.

Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία και της ανθρωπιστικής κρίσης, έχουμε δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Και, επίσης, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ελληνική σημαία κυματίζει πάλι, κυρίες και κύριοι, σήμερα στο Κίεβο. Η Ελληνική Πρεσβεία άνοιξε πάλι τις πόρτες της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Επικεφαλής, ως Επιτετραμμένος, τοποθετήθηκε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη μαρτυρική, πλέον, πόλη της Μαριούπολης.

Η Ελλάδα, μέσω της Πρεσβείας στο Κίεβο και του Γενικού Προξενείου στην Οδησσό, βρίσκεται δίπλα στην ομογένεια, αλλά και δίπλα στον ουκρανικό λαό.

Αγαπητή μου Raychelle, κλείνοντας, θέλω να τονίσω τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κένυα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και, επίσης, το γεγονός ότι το Ναϊρόμπι είναι η έδρα του Προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση.

Πριν από πενήντα χρόνια, όταν δημιουργήθηκε ο Οργανισμός αυτός, κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί την τεράστια, την κεντρική σημασία που θα αποκτούσε.

Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω για την υποστήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας και να σε διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει ενεργά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα πιστεύει βαθιά στο γεγονός, επίσης, ότι με την παρουσία τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χώρες όπως η Κένυα και η Ελλάδα, θα βοηθήσουν να γίνει αντιληπτό ότι το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και της UNCLOS, στην οποία η Κένυα είναι μέρος, είναι μία από τις χώρες που έχει συνυπογράψει την UNCLOS, αυτή είναι η βάση για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Και θα έχω την ευκαιρία, αμέσως μετά στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει, να σε ενημερώσω και για τις προκλήσεις της ασφάλειας που η Ελλάδα αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως, επίσης, να σε ενημερώσω και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ξέρω ότι ιστορικά η Κένυα, λόγω και των σχέσεων με την Κοινοπολιτεία είναι πολύ κοντά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας να συζητήσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Και, επίσης, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ενημέρωση που μου έκανες για τις προκλήσεις της ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Κένυα και η Αφρικανική Ήπειρος.

Καλώς ήρθες στην Αθήνα, ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σου παρουσία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο