Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με την Κοσοβάρα Υπουργό Εξωτερικών, Donika Gërvalla-Schwarz

Αγαπητή Donika,

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην Πρίστινα, μόλις λίγους μήνες, αν θυμάμαι καλά, μετά την τελευταία μου επίσκεψη εδώ. Έρχομαι εδώ αρκετά συχνά. Η παρουσία μου σήμερα εδώ, μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, στην Αθήνα, τη χθεσινή μου επίσκεψη στο Βελιγράδι και την αυριανή μου επίσκεψη στα Τίρανα, υπογραμμίζει τη σημασία που προσδίδει η Ελλάδα στην περιοχή και στη στενή συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σήμερα συζητήσαμε σε διμερές επίπεδο πώς μπορούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ πεδίο τομέων. Και οφείλω να πω ότι είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία. Και δήλωσα σαφώς κατά τη συνάντησή μας πόσο χαρούμενος είμαι με τη βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών.

Αλλά επιθυμώ, επίσης, να δω τη συνεργασία μας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός μας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Και, αν μου επιτρέπετε, σε τελική ανάλυση, η ΕΕ είναι ο τελικός προορισμός για κάθε ενδιαφερόμενο στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα βεβαίως με την αιρεσιμότητα, με το κεκτημένο της ΕΕ. Αλλά αυτός πρέπει να είναι ο τελικός προορισμός.

Επίσης, συζητήσαμε για την ενεργειακή συνεργασία. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια. Αλλά είναι σημαντικό για εσάς να αποκτήσετε την ενεργειακή σας ανεξαρτησία και επίσης να απομακρυνθείτε από τη χρήση άνθρακα προς τη νέα εποχή της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις πρόσφατες, ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή. Υποστηρίζουμε πλήρως, όπως γνωρίζετε και όπως συζητήσαμε, τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής και νομικά δεσμευτικής Συμφωνίας. Όπως πάντα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ. Μετά τη Συμφωνία που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο, είναι υψίστης σημασίας οι δύο πλευρές να συνεργαστούν με καλή πίστη. Και θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες και ρητορική που ενέχουν τον κίνδυνο να αναζωπυρώσουν τις εντάσεις και να θέσουν σε κίνδυνο όσα έχετε επιτύχει μέχρι τώρα. Είναι καίριας σημασίας και για τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό ήταν το σαφές μήνυμά μου προς το Βελιγράδι, χθες.

Δεδομένων των τρεχουσών γεωπολιτικών προκλήσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι καθοριστικής σημασίας να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα προωθήσουν τις φιλοδοξίες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για ένταξη στην ΕΕ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τρίτους να επωφεληθούν από την αστάθεια και την ανασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια.

Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε το έργο της EULEX, η οποία διαδραματίζει καίριο σταθεροποιητικό ρόλο. Και, βεβαίως υποστηρίζουμε επίσης το έργο τόσο του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ, κ. Lajcak, όσο και του Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, κ. Escobar.

Σήμερα συνοδεύομαι από τη δική μας Ειδική Απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Πρέσβη Σ. Γραμματά και είχα τη χαρά να σας την συστήσω. Ελπίζω ότι η παρουσία της θα σας βοηθήσει.

Αγαπητή Donika, και πάλι, δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, είναι πεποίθησή μας ότι η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μονόδρομος. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι η πρόοδος στο Διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου θα συντελέσει στην προώθηση των προσδοκιών για ένταξη στην ΕΕ. Ένα μέλλον στο οποίο αναθεωρητικές πολιτικές και νέο-ϊμπεριαλιστικές ιδεολογίες, που ίσως οραματίζονται ορισμένες χώρες, είναι για εμάς απαγορευτικό. Αυτή είναι ατζέντα του 19ου και όχι του 21ου αιώνα.

Οφείλω να πω ότι ήταν μεγάλη μου χαρά που σας είδα πάλι εδώ στην Πρίστινα. Σας ευχαριστώ, ακόμη μια φορά, για τη θερμή φιλοξενία σας. Παραβλέψατε το πρωτόκολλο, ήρθατε στο αεροδρόμιο να με υποδεχτείτε, σας ευχαριστώ πολύ, το εκτιμώ ιδιαιτέρως.

Ανυπομονώ να σας συναντήσω σύντομα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο