Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με την Υπουργό Εξωτερικών και Περιφερειακής Ενσωμάτωσης της Γκάνας, Shirley Ayorkor Botchwey

Εξοχότατη, Αγαπητή Shirley,

Είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στη Γκάνα και οφείλω να πω ότι αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Πριν έλθω στο Υπουργείο είχα τη μεγάλη χαρά να επισκεφθώ το σχολείο του Αγίου Νικολάου, το οποίο χρηματοδοτείται από ελληνικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται επίσης στη Γκάνα. Έδωσα επίσης υπόσχεση στον εαυτό μου και στην οικογένειά μου ότι θα έρχομαι στη Γκάνα μια φορά το χρόνο. Έτσι, αν έχετε την καλοσύνη να μου επιτρέψετε να το κάνω αυτό, θα είμαι εξαιρετικά ευτυχής.

Αυτή είναι δε, η τρίτη συνάντηση μας. Νομίζω ότι έχουμε συναντηθεί μία φορά στη Νέα Υόρκη και δύο φορές εδώ. Οφείλω να σας υπενθυμίσω δημόσια, αν μου επιτρέπετε, ότι σας περιμένω στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό. Και ο καιρός είναι πάντα αρκετά καλός. Δεν είναι τόσο καλός όσο εδώ αυτή την περίοδο του έτους, ωστόσο και πάλι είναι πολύ καλός.

Οφείλω να πω επίσης ότι εμείς, η Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ, θεωρούμε τη Γκάνα ως φυσικό εταίρο. Είστε μια χώρα που έχει σταθερή δέσμευση στη δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της ειρήνης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είστε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2022 – 2023). Το πρόγραμμά σας ήταν βεβαρυμμένο. Ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρέπει να ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά και πάλι, η Ελλάδα είναι αρκετά ικανοποιημένη που η Γκάνα είναι ένα μέλος που υποστηρίζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, επίσης, που η Γκάνα έχει σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Είστε μια χώρα που έχετε υπογράψει την UNCLOS, και μάλιστα από τους πρώτους, την υπογράψατε αμέσως το 1983, και προσβλέπουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η UNCLOS.

Σας ευχαριστούμε, επίσης, για την ευγενική υποστήριξή σας στην προσπάθειά μας να εκλεγούμε ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το 2024, αλλά η έγκαιρη δέσμευση από μια τόσο σημαντική χώρα όπως η Γκάνα, μέλος της Αφρικανικής Ένωσης, μέλος της ECOWAS, έχει τεράστια σημασία για εμάς.

Επίσης, χαίρομαι που υπογράψαμε την προηγούμενη φορά το Μνημόνιο Συνεννόησης για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις. Προσβλέπω στην υπογραφή τριών επιπλέον Μνημονίων, όταν οι υπηρεσίες των δύο χωρών θα είναι έτοιμες να το πράξουν. Ενημερώθηκα ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της οργάνωσής τους. Ο Γενικός Εισαγγελέας σας πρέπει να εκφέρει την άποψή του επ’ αυτού.

Επιπλέον, θα ήθελα να σας πω ότι οργανώνουμε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Kerry, την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς το 2024, Our Ocean Conference. Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Γκάνα συμμετείχε με ενεργό τρόπο.

Μας ενδιαφέρει πολύ να συνεργαστούμε με εσάς και για την ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο θαλάσσιο στόλο στον κόσμο. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα μισά από τα σιτηρά που εξάγει η Ουκρανία μεταφέρονται με πλοία ελληνικών συμφερόντων. Συνεπώς, για εμάς η ασφάλεια των θαλάσσιων οδών και των ωκεανών παγκοσμίως είναι υψίστης σημασίας. Θα θέλαμε λοιπόν να συνεργαστούμε μαζί σας. Και αυτό, το συζητήσαμε λίγο μεταξύ μας κατά τη συνάντησή μας, αλλά θα ήθελα να το επαναλάβω με τις ομάδες μας και να συνεργαστούμε.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα ήθελα να επισημάνω την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Γκάνα. Μία από τις πολύ σημαντικές ελληνικές εταιρείες, η Μυτιληναίος, βρίσκεται ήδη εδώ και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Και δύο ή τρεις άλλες. Αλλά, θα θέλαμε να προωθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις ελληνικές επενδύσεις στη Γκάνα. Προσβλέπουμε στη διοργάνωση ενός φόρουμ για το σκοπό αυτό. Θεωρώ ότι αυτό είναι επίσης σημαντικό για εμάς.

Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι οι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα για την Αφρική. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Αφρική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία, με τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στον κόσμο. Επομένως, χρειάζεται επενδύσεις για να προχωρήσει μπροστά. Και, πάντα υποστηρίζω στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ότι η Μεσόγειος και ο Ατλαντικός δεν είναι σύνορα. Είναι μια γέφυρα. Είμαστε συνδεδεμένοι. Επομένως, οφείλουμε να επενδύσουμε στην Αφρική. Η Αφρική θα καταστεί πολύ σημαντική για τον κόσμο. Ένας φίλος μου λέει ότι η Αφρική είναι η ελπίδα του κόσμου.

Σας ευχαριστώ και πάλι ιδιαιτέρως για την ευγενική φιλοξενία σας και για το ότι διαθέσατε χρόνο για να με δείτε κατά τη σύντομη επίσκεψή μου εδώ, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο