Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Μελιταίο ομόλογό του Ian Borg

Αγαπητέ Ian,

Είμαι τόσο χαρούμενος και ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στη Βαλέτα. Είναι η δεύτερη επίσκεψή μου ως Υπουργός Εξωτερικών στη Μάλτα. 

Είναι δε, η τέταρτη επίσκεψή μου ως υπουργός γενικότερα. Οφείλω να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε μια χώρα που είναι κοντά μας. Συμμεριζόμαστε μια κοινή ναυτική παράδοση, το κοινό σπίτι μας- τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι χώρες μας συμμερίζονται την ίδια ισχυρή δέσμευση για ειρήνη και σταθερότητα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, και φυσικά, όπως αναφέρατε, τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αρχές που παραπέμπουν στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών, καθώς και στην απαγόρευση της βίας, της χρήσης βίας και της απειλής χρήσης βίας.

Δυστυχώς, οι αρχές αυτές δέχονται επίθεση στον κόσμο μας. Συζητήσαμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Και οι δύο χώρες μας καταδίκασαν ρητώς τη ρωσική επίθεση.

Είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι προαναφερθείσες αρχές απειλούνται επίσης, στη γειτονιά μας, καθώς η χώρα μου αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά μια πρωτοφανή εχθρική ρητορική από την Τουρκία. Μια καθαρά απαράδεκτη ρητορική.

Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ότι πιστεύουμε πως ο αναθεωρητισμός δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στη Λιβύη. Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και πολλές άλλες χώρες, έχουν καταγγείλει δημόσια την πρόσφατη υπογραφή του «μνημονίου» μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας. Και σας ευχαριστώ που αναφερθήκατε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, του δικού μας Συμβουλίου.

Οφείλω επίσης να πω ότι για την Ελλάδα, αλλά και για τη Μάλτα, είναι κοινός στόχος η προώθηση της σταθερότητας στη Λιβύη. Και οφείλουμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της ΕΕ και σε άλλα διεθνή πλαίσια.

Επιτρέψτε μου να παραθέσω τα λόγια του πρωθυπουργού της Μάλτας, Robert Abela, από την πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δήλωσε, (και παραθέτω): «Η Λιβύη πρέπει να μεταβεί σε μία πιο ειρηνική, ασφαλή, σταθερή και ευημερούσα εποχή». Νομίζω ότι αυτή είναι μια δήλωση που τα λέει όλα. Και (ο πρωθυπουργός) συνεχίζει: «Χωρίς παρεμβάσεις από ξένους παράγοντες».
Συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης της διμερούς μας συνεργασίας και σας ευχαριστώ που αναφερθήκατε σε αυτούς. Η οικονομία, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εφοδιαστική αλυσίδα είναι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε στενότερα. Θίξαμε ζητήματα όπως η συνεργασία στην ΕΕ και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO), όπου τα συμφέροντά μας συγκλίνουν.
Συζητήσαμε επίσης, μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, την παράτυπη μετανάστευση, και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Επαναλάβαμε τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν και οι δύο χώρες μας στην UNCLOS.

Είχα την ευκαιρία να σας συγχαρώ για την εκλογή της Μάλτας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2023-2024. Καλή επιτυχία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά.

Η Ελλάδα προσβλέπει να αξιοποιήσει το έργο που θα επιτελέσετε, ευελπιστούμε, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να εκλεγούμε· οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2024.

Είμαι επίσης ιδιαίτερα χαρούμενος που συμφωνήσαμε σήμερα να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, με συγκεκριμένα βήματα, στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Προσβλέπω δε στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου προκειμένου να ενισχύσουμε τις κοινοβουλευτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και να οργανώσουμε επόμενες επισκέψεις. Έχω την εντολή να μεταφέρω πρόσκληση του Πρόεδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας να επισκεφθεί την Αθήνα.

Επίσης, υπάρχουν τόσα πολλά fora που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, επιτρέψτε μου δε, να συμπεριλάβω τη MED9 σε αυτά. Οφείλω να πω ότι διαπιστώνω να υπάρχει σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων, οι δε αρχές μας είναι ακριβώς οι ίδιες.

Είμαι λοιπόν πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Μάλτα. Σας ευχαριστώ επίσης που ταξιδέψατε μέσα στη νύχτα για να με υποδεχθείτε. Το εκτιμώ ιδιαιτέρως. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ανταποδώσουμε με μια μελλοντική σας επίσκεψη στην Αθήνα εντός του 2022.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο