Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ολλανδό ομόλογό μου, Stef Blok

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα σας. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που υποδέχθηκα σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, τον κύριο Stef Blok στην Αθήνα.

Όπως ξέρετε οι σχέσεις Ελλάδος – Ολλανδίας είναι στενές, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ολλανδία.

Οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται θετικά, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο οικονομικό επίπεδο, αλλά βέβαια, όπως πάντοτε, υπάρχει χώρος για βελτίωση. Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, έχουν καταστήσει τη χώρα σημαντικό επενδυτικό προορισμό.

Μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε πολύ περισσότερα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αλλά και τις ολλανδικές καλές πρακτικές στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, επί των οποίων θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να κάνω ειδική μνεία στην πρωτοβουλία της Ολλανδίας και στην πλατφόρμα “Orange Grove”, η οποία ωφελεί ιδιαίτερα τις νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Blok για την παροχή τεχνογνωσίας για την οικονομική διπλωματία, η οποία πλέον έχει σαν άξονα το συγκεκριμένο Υπουργείο, το Υπουργείο Εξωτερικών και στο οποίο ακολουθούμε το ολλανδικό παράδειγμα των καλών πρακτικών.

Με τον κ. Blok συζητήσαμε, επίσης, σήμερα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για το ταξίδι μου στη Βόρεια Μακεδονία και -εκτάκτως, λόγω του καταστρεπτικού σεισμού- στην Αλβανία.

Πρόκειται για δύο χώρες που περιμένουν στο κατώφλι της κοινής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή τους προοπτική, όπως και η ευρωπαϊκή προοπτική των άλλων χωρών της περιοχής, πρέπει να ενθαρρυνθεί. Αποτελεί μονόδρομο για την εδραίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ευημερίας, της σταθερότητας της γειτονιάς μας.

Άκουσα με προσοχή τις απόψεις του συναδέλφου μου, διερευνώντας τρόπους για να διαμορφωθούν συνθήκες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουν οι δύο αυτές χώρες να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα με αυστηρή, φυσικά, προϋπόθεση την εκπλήρωση των κριτηρίων ως προς τη μεταρρυθμιστική τους πορεία. Είναι μια συζήτηση ζωντανή την οποία θα συνεχίσουμε.

Συζητήσαμε, επίσης, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η τριμερής του Βερολίνου, όπου επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για τη λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν ασφαλώς ένα θετικό βήμα. Προσβλέπουμε στη συνέχιση των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Βεβαίως, είναι κρίσιμος πάντα ο ρόλος της Τουρκίας. Αναφέρομαι στις παράνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει καταδικάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη στάση της ως προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Επίσης, επισήμανα τη γενικότερη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και στο Αιγαίο. Επιπλέον, υπογράμμισα στον ομόλογό μου την εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας του μεταναστευτικού, μιας δηλαδή ανθρωπιστικής και πανευρωπαϊκής πρόκλησης, για την εξυπηρέτηση δικών της σκοπιμοτήτων.

Ελλάδα και Ολλανδία αναγνωρίζουμε την ανάγκη να στηριχθεί η Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού, θέλουμε όμως να δούμε και την ανάλογη υπευθυνότητα από την πλευρά της ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων και τη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Σήμερα, μου δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρω στον ομόλογό μου όσα τονίζει ο κύριος Μητσοτάκης σε όλους τους συνομιλητές μας, ότι, όπως η Ελλάδα εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και οι εταίροι μας -και θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω, όλοι οι εταίροι μας- χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα. Γι’ αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Blok για τη σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα και τις εποικοδομητικές συνομιλίες και τη στάση του.

Ευχαριστώ πολύ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Ένα περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων. Παρακαλώ να δηλώνετε το μέσο που εκπροσωπείτε και το όνομά σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι από την Ελληνική Ραδιοφωνία, την ΕΡΤ. Λέγομαι Κατερίνα Φρύσσα. Η ερώτηση αφορά και τους δύο Υπουργούς. Εάν έχετε συμφωνήσει στενότερη συνεργασία στο θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Όπως καταλαβαίνετε και νομίζω έγινε φανερό και από την τοποθέτηση του κ. Stef Blok, ήταν ένα σημαντικό κομμάτι των συζητήσεών. Συζητήσαμε κατ’ αρχήν, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το δικό μας σύστημα υποδοχής, όχι μόνο το ελληνικό, άλλα το Ευρωπαϊκό. Πώς μπορούμε να ενεργήσουμε για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, αλλά από εκεί και πέρα, πώς μπορούμε ευθέως να θέσουμε την Τουρκική πλευρά προ των ευθυνών της.

Αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι η Τουρκία φέρει ένα βάρος, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνεισφέρει στο παρελθόν και είναι έτοιμη να συνεχίσει να συνεισφέρει, αλλά και από την άλλη πλευρά, ξεκαθαρίζοντας προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να παραβαίνει τα συμπεφωνημένα και δεν μπορεί να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δηλαδή τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο άσκησης πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Αυτή νομίζω είναι η άποψη και της Ελλάδας και της Ολλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, όσον αφορά την Ολλανδία, ο κύριος Υπουργός θα σας διατυπώσει τις απόψεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιώργος Βλαβιανός από το STAR. Ερώτηση για τον κύριο Δένδια. Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν σας ανησυχεί η επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ. Πώς προτιθέμεθα εμείς να απαντήσουμε και αν και αν επιταχύνεται η τοποθέτηση κατόπιν τούτου, με αυτά που γράφει η επιστολή, πρέσβη μας στην Τρίπολη της Λιβύης. Ευχαριστώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν, η επιστολή της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη δεν είπε σε εμάς κάτι καινούργιο, κάτι που η Τουρκία δεν έχει ισχυριστεί και στο παρελθόν. Βεβαίως, αν με ρωτάτε αν μας ευχαρίστησε, θα σας απαντήσω ευθέως όχι, δεν μας ευχαρίστησε καθόλου. Θεωρούμε ότι η Τουρκία έκανε λάθος.

Ήδη, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών. Νομίζω με την πιο καθαρή και αυστηρή γλώσσα απέρριψε πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι και παντελώς ανεδαφικοί. Αν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την έκφραση «ανεδαφικοί» σε κάτι που αφορά τη θάλασσα. Αλλά πάντως, εν πάση περιπτώσει, είναι παντελώς απαράδεκτη. Η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με τον δέοντα τρόπο, με αναλυτική απάντηση, την οποία θα στείλουμε σε Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θεωρούμε, επαναλαμβάνω, ότι η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι και το δικό της συμφέρον είναι να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να ενθαρρύνει για την επίλυση του Κυπριακού. Οτιδήποτε άλλο πράττει νομίζω είναι εις βλάβη των συμφερόντων και των δικών της και της τουρκικής κοινωνίας.

Όσον αφορά τα θέματα της Λιβύης, φαντάζομαι ότι πίσω από αυτό είναι η ερώτηση που έχει να κάνει με την, νομίζω τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση -υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης.

Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο