Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg

Αγαπητέ Alexander,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι σήμερα στη Βιέννη. Όπως είχατε την καλοσύνη να αναφέρετε κι εσείς, πρόκειται για μία από τις πολλές συναντήσεις μας. Το Σάββατο δε, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είχα τη χαρά να συναντήσω τον καγκελάριο Nehammer.

Σήμερα, συζητήσαμε τρόπους για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας. Οι οικονομικές σχέσεις αποτελούν έναν τομέα στον οποίο μπορούμε να πράξουμε περισσότερα. Θα χαρούμε πολύ να προσελκύσουμε επιπλέον επενδύσεις από την Αυστρία.

Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πράξουμε στον τομέα της ενέργειας. Σας ευχαριστώ που το αναφέρατε. Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας και Γερμανίας μέσω της Αλβανίας και των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό αντικείμενο της μελλοντικής ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ μας.

Συζητήσαμε επίσης, την ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο.

Για το σκοπό αυτό, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση για την ανακοίνωση που μόλις κάνατε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών σας, σχετικά με δύο θραύσματα του Παρθενώνα, που βρίσκονται στη Βιέννη και τα οποία είναι αρκετά μεγάλα- το ένα είναι 25 εκατοστά και το άλλο 65 εκατοστά. Οφείλω να πω, ότι αυτή η κίνησή σας θα προστεθεί σε μια σειρά κινήσεων εξαιρετικά υψηλού συμβολισμού που μπορεί να δημιουργήσουν μια θετική δυναμική. Η Περιφερειακή Διοίκηση της Σικελίας το 2022 και ο Πάπας Φραγκίσκος τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συνεπώς η κίνησή σας είναι η τρίτη κατά σειρά. Και αυτό έχει για εμάς τεράστια σημασία.

Και, επίσης, πέραν τούτου, πιστεύουμε ότι έχουμε δημιουργήσει ήδη μια δυναμική την οποία θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε στις συζητήσεις μας στο Λονδίνο, τις οποίες ελπίζω ότι θα μπορέσω τελικά να διεξάγω με επιτυχία.

Συζητήσαμε για τη στενή συνεργασία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως γνωρίζετε, έχουμε υποστηρίξει αμοιβαία τις υποψηφιότητές μας. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας στην υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σας ευχαριστώ, επίσης για την υποστήριξή σας στο μεταναστευτικό. Σας ευχαριστώ που αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο μπορεί να καταστεί μερικές φορές.

Συζητήσαμε, βεβαίως, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κοινή μας θέση ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας πρέπει να είναι πάντοτε στην ημερήσια διάταξη.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και για ένα άλλο θέμα, για τη συμβολή σας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP). Είμαστε βαθιά ευγνώμονες προς την Αυστρία.

Σας ευχαριστώ επίσης για τις δηλώσεις σας σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο. Οφείλω να πω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο ήρεμα τώρα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε, και μπορούμε να υπολογίζουμε και θα υπολογίζουμε στην υποστήριξή σας. Είμαστε πραγματιστές. Ελπίζουμε ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα μπορέσουμε να προσπαθήσουμε και πάλι να βρούμε μια διέξοδο στη διαφορά μας με την Τουρκία. Αλλά, φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Άλλωστε, η Αυστρία μιλάει για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Αυστρία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα, καθώς αν και είναι περίκλειστη χώρα έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει την UNCLOS, σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ελπίζω ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το εξαιρετικό παράδειγμά σας. Δεν είναι πολλές αυτές που δεν την έχουν υπογράψει. Υπάρχει εντούτοις μία, η οποία είναι αρκετά σημαντική για εμάς.

Σας ευχαριστώ πολύ. Ήταν μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι και πάλι στη Βιέννη σήμερα. Alexander, σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συναντήσετε επίσης σήμερα τον κ. Rafael Grossi. Ποιος είναι ο σκοπός της συνάντησής σας; Πρόκειται για το νέο τουρκικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, το οποίο έχετε παρομοιάσει με το Τσέρνομπιλ; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας και σε ποιες ενέργειες θέλετε να προβείτε;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Φυσικά, δεν είπα ότι το Akkuyu, αν αυτό εννοείτε, είναι σαν το Τσέρνομπιλ, κάθε άλλο. Αυτό που εξέφρασα, και πάντα εκφράζω, είναι η αγωνία μου εάν οι κανόνες ασφαλείας σύμφωνα με τους οποίους λειτουργεί κάθε πυρηνικός σταθμός είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Και, επιτρέψτε μου να πω, το Akkuyu για εμάς είναι ακριβώς δίπλα μας. Έτσι, φυσικά, το γεγονός ότι ο Rafael Grossi το επισκέφτηκε με κάνει πιο ήρεμο. Θα ήθελα εντούτοις να μάθω από τον ίδιο την κατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, δεν θα είναι το κύριο θέμα της συνάντησής μας. Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια αποτελεί άμεση απειλή για τη συνολική περιοχή, για την Ελλάδα, αλλά πιστεύω και για την Αυστρία. Θα ήθελα να ενημερωθώ για την κατάσταση εκεί και πώς θα μπορούσαμε να συνδράμουμε. Το συζήτησα αυτό μαζί του πέρυσι και θα το συζητήσω μαζί του και κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψής μου στη Βιέννη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει επίσης μια βαθιά κρίση στο Σουδάν αυτή τη στιγμή και ο ΟΗΕ αναμένει περίπου 800.000 πρόσφυγες λόγω των εχθροπραξιών εκεί. Περιμένετε και εσείς στην Ελλάδα πρόσφυγες από το Σουδάν;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μόλις ολοκληρώσαμε την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Δυστυχώς, η κατάσταση στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ δεν βελτιώνεται. Οπότε, ναι, αναμένεται να μετακινηθούν πρόσφυγες από το Σουδάν σε ασφαλέστερες περιοχές. Αυτό που ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε και να διευκολύνουμε είναι να παραμείνουν κοντά στα σύνορα με το Σουδάν, ενώ εμείς καταβάλουμε τα μέγιστα για την επίτευξη εκεχειρίας και εξομάλυνσης της κατάστασης σε μεταγενέστερο στάδιο. Το να εγκαταλείψουν το Σουδάν για την Ευρώπη, δεν νομίζω ότι βοηθάει ούτε αυτούς ούτε και εσάς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο