Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Gordan, καλησπέρα, καλώς ήρθατε στην Αθήνα.
Είναι ιδιαίτερη χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα εδώ στην Αθήνα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στο Ζάγκρεμπ κατά τη διάρκεια της κροατικής προεδρίας. Και πρέπει να συγχαρώ και εσάς και την Κροατία για την ιδιαίτερα επιτυχή έκβαση αυτής της προεδρίας και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Ήσασταν η πρώτη χώρα που έπρεπε να προσαρμοστεί στα εξαιρετικά δύσκολα δεδομένα της πανδημίας και το καταφέρατε με απόλυτη επιτυχία.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας σήμερα εξετάσαμε τις διμερείς μας σχέσεις, τις εξαιρετικά καλές διμερείς μας σχέσεις. Όπως ξέρετε, υπάρχει και μια προσωπική στενή φιλία μεταξύ του Πρωθυπουργού της Κροατίας, του κυρίου Πλένκοβιτς και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και σας ευχαριστώ για την καλοσύνη σας να θυμηθείτε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ήρθε να βοηθήσει στην Κροατία μετά το σεισμό.
Είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας μας. Μνημονεύσαμε την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε και οι δυο στον αγωγό φυσικού αερίου τον ΤΑΡ, τον Trans Adriatic Pipeline και στις κάθετες διακλαδώσεις του όπως ο αγωγός Ιονίου-Αδριατικής. Αυτά τα έργα συνεισφέρουν πολύ στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής μας.
Και βέβαια, συζητήσαμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κροατία και τον παρόντα Υπουργό και βέβαια τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Πλένκοβιτς, για τη συμπαράσταση που μας έδειξαν, εδώ και ένα χρόνο, με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Πλένκοβιτς κατά τη διάρκεια της Κροατικής Προεδρίας στα σύνορά μας στον Έβρο, όταν επιχειρήθηκε η μαζική προώθηση μεταναστών στο Ευρωπαϊκό έδαφος.
Η Ελλάδα – είχα την ευκαιρία να επαναλάβω – υποστηρίζει την ένταξη της Κροατίας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης Σένγκεν και της ζώνης του Eυρώ.
Και όπως είναι φυσικό, συζητήσαμε αναλυτικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα στο πλαίσιο βέβαια της αιρεσιμότητας, των κριτηρίων που έχουν τεθεί για κάθε χώρα. Αλλά συμφωνήσαμε με την Κροατική πλευρά και με τον φίλο και συνάδελφό μου, ότι για εμάς η υπόθεση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και κοινό στόχο.
Επανέλαβα, επίσης, τη βούλησή μας για τη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για την Αλβανία, μόλις συμπληρωθούν τα κριτήρια που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αναφερθήκαμε, επίσης, στο Κροατικό non-paper για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, το οποίο και εμείς σαν Ελλάδα έχουμε συγκηδεμονεύσει και συζητήσαμε αναλυτικά τα θέματα που αφορούν την Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Συζητήσαμε, επίσης, για τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας και έκανα μνεία για την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήσαμε και για τις Ευρω-Τουρκικές σχέσεις και είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η έκθεση που θα υποβληθεί από τους θεσμούς, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Θα πρέπει να έχει προτάσεις, τόσο για τη θετική ατζέντα, όσο και για την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων στην περίπτωση που η γείτονα Τουρκία μπει ξανά στον πειρασμό να επανέλθει σε παραβατική συμπεριφορά.
Υπογράμμισα, επίσης, στο συνάδελφό μου – και θα συζητήσουμε και κατά την διάρκεια του γεύματος – ποιό είναι το πλαίσιο των συζητήσεών μας με την Τουρκία και τί ακριβώς σημαίνουν οι διερευνητικές επαφές, που δεν είναι διαπραγματεύσεις.
Αναφερθήκαμε, επίσης, στην ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου στενής συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς να δημιουργήσουμε μια στενότερη σχέση με την Κροατία. Το γεγονός ότι δεν έχουμε διμερείς διαφορές δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να απομακρυνθούμε ο ένας από τον άλλον.
Αντίθετα, ακριβώς επειδή δεν έχουμε διμερείς διαφορές πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ πάνω στη θετική ατζέντα. Να προάγουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, να προάγουμε τις προσπάθειές μας για κοινή κατανόηση των προβλημάτων, κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, κοινή αντίληψη του μέλλοντός μας γύρω από τη Μεσόγειο. Κοινή αντίληψη του τρόπου της διαχείρισης των θεμάτων διαχωρισμού θαλασσίων ζωνών που δημιουργεί η Μεσόγειος και τα οποία αντιμετωπίζονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας – που αποτελεί το διεθνές δίκαιο – και της οποίας η Κροατία και αυτοτελώς και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέλος, έχει συνυπογράψει.
Και πάλι, αγαπητέ μου Gordan, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω τόσο για την επίσκεψή σου εδώ, όσο για τη στενή συνεργασία και προσβλέπω στην εμβάθυνση των σχέσεών μας και στις μελλοντικές συχνές μας επαφές ώστε να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ».
Δευτερολογία Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια:
«Ευχαριστώ αγαπητέ μου Gordan.
Θα πρέπει να σε ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους της Ελλάδας γιατί δεχθήκατε να φιλοξενήσετε τα 12 αυτά ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι στέκεστε δίπλα μας στα θέματα της μετανάστευσης μέσω της FRONTEX, αλλά και μέσω αυτής της χειρονομίας.
Ξέρεις πόσο στηρίζουμε την προσπάθειά σας να ενταχθείτε στους MED 7, είστε Μεσογειακή χώρα, εννοείται έχετε μια πολύ μεγάλη – και πολύ όμορφη πρέπει να πω – ακτογραμμή στη Μεσόγειο και θα χαρούμε ιδιαίτερα να πετύχουμε τη συμμετοχή σας.
Λοιπόν, ευχαριστώ. Προσβλέπουμε σε ένα κοινό μέλλον με την Κροατία.
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη αυτή, την εκτιμήσαμε ιδιαίτερα.