Δηλώσεις μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ

Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
Αγαπητέ Eli,

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο ανάμεσα σε διακεκριμένους συναδέλφους αλλά, και στενούς φίλους. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση, καθώς οι τρεις μας συναντιόμαστε για πρώτη φορά, από τότε που και οι δύο αναλάβατε τα υπουργικά σας καθήκοντα. Βεβαίως, είχα τη χαρά να σας συναντήσω και τους δύο σε διμερές επίπεδο πρόσφατα.

Θα ήθελα να ξεκινήσω καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Θα συνεχίσω δε, λέγοντας ότι σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα που αφορούν την τριμερή μας συνεργασία, αλλά και θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας. Συζητήσαμε για τα κοινά μας βήματα στο εγγύς μέλλον, το τριμερές σχήμα συνεργασίας μας και τις τρέχουσες συνέργειες που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε πολλούς τομείς, όπως στην ψηφιακή τεχνολογία, την καινοτομία, την ενέργεια, τους υδάτινους πόρους, αλλά επίσης να επισημάνω και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο τομέας της ενέργειας ήταν ένα από τα θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης. Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, διαφοροποιώντας τόσο τον δικό της εφοδιασμό φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας όσο και ολόκληρης της περιοχής. Και επ’ αυτού, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι στενοί εταίροι μας και πολύ σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες. Χαιρετίζουμε εξελίξεις όπως το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΕΕ-Αιγύπτου και Ισραήλ, που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου. Αποδεικνύουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος.

Συζητήσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Και, επίσης, για τη στρατηγική σημασία του Ευρασιατικού Διασυνδετήριου Αγωγού (EuroAsia Interconnector) μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Έχοντας επίγνωση των προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, επιδιώκουμε ενεργά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας, κυρίως μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας.

Το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι συμμετέχουσες χώρες χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία. Για το λόγο αυτό, είμαστε ανοιχτοί στην εισδοχή νέων μελών, όπως η Τουρκία. Φυσικά, υπό τη θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Υποστηρίζουμε σθεναρά το σχήμα 3+1: Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ.

Συζητήσαμε επίσης διεξοδικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και, ειδικότερα, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς για την Ελλάδα το Κυπριακό συνιστά κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Επί τη βάσει του στενού μας συντονισμού με την Κύπρο, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση της Νήσου, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση, όπως είπε ο Κωνσταντίνος, μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μιλήσαμε για την κατάσταση στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, μετά τους σεισμούς ήμασταν και θα παραμείνουμε αλληλέγγυοι. Και αυτό δεν σχετίζεται με καμία γεωπολιτική ατζέντα. Είναι μια κίνηση που βασίζεται σε ανθρωπιστικούς λόγους σε περιόδους τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει μία γείτονα χώρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, ανέλαβαν δεσμεύσεις για τους λαούς της Τουρκίας, όπως και της Συρίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως γνωρίζετε, διανύουμε μια περίοδο ηρεμίας. Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στη Λιβύη. Ως γειτονική χώρα, θα θέλαμε να δούμε τη Λιβύη να επιστρέφει στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. Η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών είναι το κλειδί για τον σχηματισμό μιας νόμιμης και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών.

Όσον αφορά την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ανησυχούμε για την κατάσταση επί του πεδίου και για τη συνεχώς κλιμακούμενη βία. Προσβλέπουμε σε θετικές εξελίξεις και, βεβαίως, στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συζητήσαμε επίσης τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ. Η Ελλάδα χαιρετίζει την επανέναρξη, μετά από έξι χρόνια, του πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Ισραήλ.

Αγαπητέ Κωνσταντίνε, αγαπητέ Eli,
Αργότερα, θα έχω την ευκαιρία να έχω διμερείς συνομιλίες και με τους δύο σας. Παραμένω βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον προς όφελος της περιοχής μας, προς όφελος των λαών μας.

Κωνσταντίνε, σε ευχαριστώ πολύ για τη διοργάνωση της σημερινής επιτυχημένης συνάντησης, τόσο σύντομα από την ανάληψη των καθηκόντων σου. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι αυτή η συνάντηση για εσένα, για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο