Δηλώσεις σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra

Σήμερα είχα καταρχάς μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό μου, θα τολμούσα να πω φίλο της Ελλάδας, Wopke Hoekstra.

Συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, τα ζητήματα που αφορούν στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, την ευρωπαϊκή απάντηση, αλλά και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και τη Λιβύη. Και μια σειρά από θέματα που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις και το πώς θα μπορούσαμε να τις αναπτύξουμε περαιτέρω.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα, θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πρώτη φορά μετά από το 2004 που το είχε επισκεφθεί ο Π. Μολυβιάτης, αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο η Ελλάδα έχει καταθέσει μαζί με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη γνωστή επιστολή που αφορά στα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει δηλώσει το ειδικό της ενδιαφέρον για το ζήτημα της Μαριούπολης.

Γενικά προσβλέπω σε μια διαρκή βελτίωση των ελληνο-ολλανδικών σχέσεων. Η Ολλανδία είναι μια σημαντική χώρα με σημαντικό ΑΕΠ και μία χώρα, η οποία μετά το Brexit θα αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή και στα θέματα ασφάλειας και στα θέματα οικονομίας μέσα στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαχρονικά έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πάντοτε πιστεύει ότι είναι ο ενδεδειγμένος χώρος και τρόπος, αν θέλετε, επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών. Και βέβαια είναι σημαντικό ότι το Δικαστήριο το είχε επισκεφθεί και ο Π.Παυλόπουλος ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Νομίζω ότι αυτό μαζί με τη δική μου σημερινή επίσκεψη δείχνει το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο