Δήλωση κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ. Subrahmanyam Jaishankar

Σας ευχαριστώ πολύ, Εξοχότατε Δρ. Jaishankar,

Είναι μεγάλη χαρά και επίσης εξαιρετική τιμή για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Νέο Δελχί. Οφείλω να πω ότι αυτή είναι η τρίτη συνάντησή μας σε λιγότερο από ένα χρόνο, και αυτό κάτι σημαίνει. Νωρίτερα, είχατε την καλοσύνη να αναφερθείτε στην επίσκεψή σας στην Αθήνα.

Οφείλω εξ αρχής να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Φιλοδοξούμε η σχέση μας να αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα και ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός Modi και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συναντηθούν σύντομα ακριβώς για τον σκοπό αυτό.

Πρέπει να επίσης να πω ότι – εσείς επί 75 χρόνια και εμείς επί 200 χρόνια – έχουμε το κοινό στοιχείο να είμαστε εμείς η πρώτη, και εσείς μακράν η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Μια εξαιρετικά λαμπρή δημοκρατία. Εδώ γεννήθηκε ο Mahatma Gandhi, επίσης ο Nehru, ο Sardar Patel, σημαντικότατοι πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι είναι ευρύτατα γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο σε εμάς.

Επίσης, όπως και πάλι είχατε την καλοσύνη να επισημάνετε, αντιλαμβανόμαστε πολλά πράγματα με παρόμοιο τρόπο: το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απαγόρευση της χρήσης βίας και την κοινή μας προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στην UNCLOS. Αυτό, καθώς και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας είναι πολύ σημαντικά για εμάς.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, με τιμά ιδιαίτερα, και προσβλέπω στη συζήτησή μας για όλα τα σοβαρά ζητήματα, αρχίζοντας φυσικά από την κρίση στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι για εμάς μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον τρόπο με τον οποίο μια μεγάλη δύναμη όπως η Ινδία αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Αλλά θα μου επιτρέψει επίσης να σας ενημερώσω για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Κυπριακό και για όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα στην περιοχή μας.

Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενδυνάμωση της διμερούς εταιρικής μας σχέσης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο