Δήλωση κατά την άφιξη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Είχαμε ένα πρωινό εργασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου είχα την ευκαιρία να προσκαλέσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, για να εξηγήσει στο Συμβούλιο, στους παριστάμενους Υπουργούς Εξωτερικών πώς μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων.

Σήμερα στο Συμβούλιο θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή. Έχω πρόθεση να θέσω το θέμα της Μαριούπολης, το θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη και τη συνολική καταστροφή της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να σημειώσω ότι στη Μαριούπολη αυτή τη στιγμή μάχονται Τσετσένοι μαχητές. Τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της κοινότητας.

Από εκεί και πέρα θα έχουμε μια συζήτηση και για το Σαχέλ , μια άλλη περιοχή η οποία επηρεάζει την ασφάλεια στην Ευρώπη και επίσης θα συζητήσουμε τα ζητήματα της Στρατηγικής Πυξίδας, το μέλλον της στρατηγικής μας προοπτικής και το πώς θα πορευθεί η Ευρώπη από εδώ και πέρα.

Και είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: οι δαπάνες για την άμυνα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους συγκεκριμένους υπολογισμούς. Η Ευρωπαϊκή άμυνα πλέον είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους, όχι μόνο την Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο