Δήλωση κατά την επίσκεψη στη Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών (355 ΜΤΜ) της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα, κατά την επίσκεψη του στη Μοίρα πυροσβεστικών αεροσκαφών (355 ΜΤΜ) της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά:

«Κύριε Αρχηγέ,

Κύριοι Πτέραρχοι,

Κύριοι Αξιωματικοί,

Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας, στη Μοίρα που αποτελεί τον κύριο κορμό, τη βάση της αεροπυρόσβεσης της Πατρίδας μας.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η αποστολή των πληρωμάτων των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Απαιτεί επαγγελματισμό. Απαιτεί γενναιότητα και απαιτεί αυταπάρνηση.

Αυτό επιβεβαιώθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες με τον χειρότερο τρόπο, με τον θάνατο του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, εν ώρα καθήκοντος, στην Εύβοια.

Θέλω λοιπόν, για μία ακόμη φορά, να εκφράσω, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, τα συλλυπητήρια κατ΄ αρχάς στις οικογένειες τους, τις βιολογικές τους οικογένειες, αλλά και σ’ εσάς, την ευρύτερη οικογένεια.

Ξέρετε καλά ότι δεν είναι λίγοι οι πεσόντες σε αποστολές αεροπυρόσβεσης. Έχουμε θρηνήσει από το 1977 συνολικά 19 ιπταμένους, τους οποίους τιμάμε και δεν τους ξεχνάμε:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ, ΜΗΝΑΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΥΔΙΑΝΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΕΣΛΕΜΕΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣ, ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΖΙΩΤΑΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΚΑΜΑΓΚΟΥΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ, ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΕΛΕΤΣΕΚΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΪΛΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΛΑΣ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ.

Η προσπάθεια για την προστασία της περιουσίας και της ζωής των συμπολιτών μας, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας, είναι συνεχής και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Πολιτεία, η κοινωνία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι δίπλα σας. Σας υποστηρίζει.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση των Προγραμμάτων για την προμήθεια των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-515 και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων CL-415, θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Επίσης, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πρωθυπουργού, η οποία είχε ανακοινωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τρεις ώρες πριν το δυστύχημα στην Κάρυστο, θα υπογράψω άμεσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών για την αύξηση του πτητικού επιδόματος των χειριστών των εναερίων μέσων πυρόσβεσης.

Θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήρια του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας, του Υπουργείου, της Κυβέρνησης, για ό,τι κάνετε για την Πατρίδα μας, όλο το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, που βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση.

Εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να επιχειρούν, να συντρέχουν αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το τεχνικό προσωπικό, που βρίσκεται επίσης σε διαρκή εγρήγορση για να μπορούν τα πτητικά μέσα να είναι διαθέσιμα σε εσάς.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για την ευκαιρία να σας σφίξω το χέρι».
Κατά την επίσκεψη του στην ΓΔΑΕΕ, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή, Αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο και τους αρμόδιους Διευθυντές, για θέματα αμυντικών προγραμμάτων, συμβάσεων και προμήθειας αμυντικού υλικού, όπως και για ζητήματα αμυντικών επενδύσεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Ενημερώθηκε ακόμη για τις τεχνολογικές έρευνες και τον τρόπο διασύνδεσής τους με το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 Μετά την ενημέρωσή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:     

«Επισκέφθηκα σήμερα την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Όπως γνωρίζετε, ο ρόλος της είναι κομβικός, καθώς προχωράμε προς την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030». Της ατζέντας που όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Ατζέντα αυτή, για να ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς, από την Πολεμική Αεροπορία, προβλέπει ότι το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης Γενεάς.

Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας. Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI. Αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Επίσης, προχωράμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας αξιοποιώντας το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας, το ΕΛ.Κ.Α.Κ., το οποίο ιδρύουμε με νομοθέτημα που θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει «αγοράζουμε ξένα όπλα από το ράφι». Να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική βιομηχανία και να προχωρήσουμε σε προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύος.

Αναφέρομαι σε drones, σε antidrones, σε όπλα που θα δημιουργούν αντιαεροπορικό θόλο πάνω από την πατρίδα μας, σε αυτονόμως κινούμενα οχήματα, σε αυτονόμως κινούμενα σκάφη, πάνω στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι σε αυτόν τον  σκοπό, σε αυτόν τον  στόχο, έχουμε τη στήριξη του συνόλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας».

 Εν συνεχεία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την ΓΔΠΕΑΔΣ, όπου ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή, Πρέσβυ ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλη και τους αρμόδιους Διευθυντές, σχετικά με την υλοποίηση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, για θέματα διεθνών σχέσεων και συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας,  καθώς και για ζητήματα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο