Δήλωση με το πέρας της συνάντησης με τον Ισραηλινό ομόλογό μου, Israel Katz

Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον κύριο Israel Katz και είχα έτσι την ευκαιρία να του ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία του κατά την επίσκεψή μου στο Ισραήλ, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι στενές και πολύ φιλικές μας σχέσεις ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο των συνομιλιών μας, στα περιφερειακά και στα διμερή θέματα. Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις της φίλης χώρας του Ισραήλ για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και ειδικότερα στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ως προς τη Συρία, απολύτως κρίσιμη παραμένει η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η εύρεση πολιτικής λύσης στο Συριακό. Η Ελλάδα στηρίζει, στην κατεύθυνση αυτή, τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του κ. Pedersen, τον οποίον, όπως ξέρετε, είχα συναντήσει στο Λουξεμβούργο πριν λίγες εβδομάδες.

Συζητήσαμε επίσης με τον ομόλογό μου την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στο Αιγαίο, όσο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Συμπεριφορά που υπονομεύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Τονίσαμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ως βάσεως για την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και την ευημερία όλων των χωρών της περιοχής.

Επιβεβαιώσαμε από κοινού τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη των σχέσεών μας διμερώς και στο πλαίσιο τριμερών ή και ευρύτερων σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή.

Υπογραμμίσαμε το κοινό ισχυρό ενδιαφέρον μας για την ενεργειακή συνεργασία και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως νότια της Κρήτης.

Επιβεβαιώσαμε το κοινό μας ενδιαφέρον για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα αποτελεί καρπό της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ που παραμένει ένα εγχείρημα πολύ μεγάλης σημασίας.

Επιδοκιμάσαμε την εξέλιξη αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας που είναι πια πολύ καλά εδραιωμένη και αναβαθμίζεται συνεχώς με τη συχνή διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, με γνώμονα πάντοτε την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Μόλις χθες πραγματοποίησε πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στο Ισραήλ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ τέσσερα ελληνικά F-16 βρίσκονται στο Ισραήλ για κοινές ασκήσεις.

Ασφαλώς, καταλυτική σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ είναι και οι σχέσεις των δύο χωρών με το στενό μας σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Αμερικανό ομόλογό μου, τον κύριο Mike Pompeo, συντείνει, συνεπώς, στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση και των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων.

Επίσης, υπογραμμίσαμε το κοινό ενδιαφέρον ανάπτυξης συνεργασίας σε πολλούς ακόμη τομείς και ειδικότερα στις επενδύσεις, την καινοτομία, την τεχνολογική ανάπτυξη, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις νεοφυείς τις start-up επιχειρήσεις. Ο κύριος Υπουργός, επίσης, μου εξέθεσε ένα φιλόδοξο ισραηλινό σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης της Μεσογείου με τον αραβικό κόσμο.

Θέλω να εκφράσω, επίσης, τη χαρά μου γιατί η Ελλάδα είναι πλέον ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. Εξέφρασα στον Υπουργό τις ευχαριστίες μου για αυτό. Μέσα από τις στενές επαφές μεταξύ των πολιτών μας έχει ενισχυθεί η κατανόηση και η φιλία μεταξύ των λαών μας, η οποία σε μεγάλο βαθμό -επιτρέψτε μου να πω- πρέπει να πιστωθεί στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, αποκατέστησε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ.

Είχα όμως την ευκαιρία να πω στον κύριο Υπουργό και κάτι που με αφορά προσωπικά, μία προσωπική νότα των παιδικών μου χρόνων, μια και έχω μεγαλώσει σε μια περιοχή της Κέρκυρας που λέγεται Εβραϊκή. Εκεί ήταν το μαγαζί του πατέρα μου και εκεί ήταν και οι παιδικοί μου φίλοι. Οι πρώτοι φίλοι της ζωής μου.

Κυρίες και κύριοι, συνοψίζοντας, οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ στενές και σημαντικές και για τις δύο χώρες και προσβλέπουμε στη συνέχιση της διαρκώς αναβαθμιζόμενης και εμβαθυνόμενης συνεργασίας.

Θα ήθελα λοιπόν και πάλι να ευχαριστήσω το φίλο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ για τη σημερινή του επίσκεψη στην Ελλάδα και να του δώσω το λόγο.

Σας ευχαριστώ πολύ

Μετάβαση στο περιεχόμενο