Δήλωση με το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη

Είναι πάντοτε ιδιαίτερη χαρά μου να βρίσκομαι στην αδελφή Κύπρο και να συνομιλώ με τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σήμερα είμαι χαρούμενος και για έναν επιπλέον λόγο, διότι αύριο η Κύπρος γιορτάζει τα 60 χρόνια ανεξαρτησίας της.

Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να απευθύνω τις πιο εγκάρδιες ευχές μου και τις ευχές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ελευθερία και την ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού και ολόκληρου του Κυπριακού Λαού.

Πρέπει να σας διαβεβαιώσω για αυτό που καλά γνωρίζετε, ότι το Κυπριακό ήταν και θα είναι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Nα εργαζόμαστε ώστε να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επιτευχθεί μία συνολική, συμφωνημένη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου.

Η σημερινή μας συνάντηση με τον Νίκο εντάσσεται στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας-Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, ενόψει μάλιστα και του αυριανού, πολύ σημαντικού, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ενός Συμβουλίου που θα κληθεί να εξετάσει συνολικά το πλέγμα των ευρώ-τουρκικών σχέσεων.

Και θα κληθεί να το πράξει με δεδομένη την υποχρέωση αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη της Ένωσης, όταν ιδίως παραβιάζονται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα από τρίτα κράτη.

Γιατί πρόκειται για παραβίαση ευρωπαϊκής κυριαρχίας και ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δυστυχώς, η τουρκική παραβατικότητα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται και μάλιστα με κλιμακούμενη ένταση και σε διευρυνόμενο χώρο.

Από τον Καύκασο ως τη Λιβύη, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και το Ιράκ.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει ότι η απόσυρση του «Oruc Reis» ήταν ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης.

Ευελπιστούμε ότι αυτό το βήμα θα ανοίξει το δρόμο για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας με στόχο την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι παραμένει πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο, στο πλαίσιο όμως του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.

Μένει, συνεπώς, να φανεί αν αυτό το πρώτο αυτό βήμα θα έχει συνέχεια και αν θα υπάρξει συνέπεια από την τουρκική πλευρά.

Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε εδώ στην Κύπρο, η Τουρκία είναι ο κατ’ εξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας.

Ουδείς, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει ότι οι παράνομες ενέργειες τουρκικών σκαφών στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες συνεχίζονται.

Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημα της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων – αυτών που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ- στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων.

Αυτό άλλωστε είναι το συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Παράλληλα, παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοιχτής προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει έναν κατάλογο μέτρων, ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Επιθυμία μας, βεβαίως, παραμένει αυτά τα μέτρα να μην χρειαστεί να επιβληθούν.

Συζητήσαμε επίσης για την κλιμακούμενη ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τον Νίκο.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να συμβάλλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και είχα την ευκαιρία να το διαμηνύσω στον Αρμένιο συνάδελφό μας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε μαζί με τον Νίκο και στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας.

Παράλληλα, επανέλαβα ότι αποδοκιμάζουμε κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη οδός για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω αναλυτικά τον Νίκο για την επίσκεψη τόσο του Εμιρατινού ομολόγου μας στην Ελλάδα, Πρίγκιπα Abdullah, τον οποίο περιμένετε αύριο στην Κύπρο, καθώς και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Mike Pompeo.

Η δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα εντός ενός χρόνου και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο είναι ένα σημαντικό γεγονός και είναι η έκτη συνάντησή του μαζί μου. Νομίζω μόνο οι συναντήσεις μου με τον Νίκο είναι περισσότερες.

Οι επισκέψεις αυτές επιβεβαιώνουν το ρόλο και της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνων σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Μαζί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρος εργαζόμαστε μεθοδικά για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας της περιοχής, στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Ο συντονισμός μας -Ελλάδας και Κύπρου- είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο και ένας πολύ καλός οιωνός ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από τη δική μας πλευρά, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Αγαπητέ Νίκο, συγχαρητήρια για την αυριανή επέτειο και πάλι σε ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή και τη φιλοξενία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο