Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής μου με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Abdullah bin Zayed Al Nahyan

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα, εκτενή συνομιλία σήμερα και ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οφείλω να πω ότι είναι η τρίτη συνάντησή μας μέσα σε διάστημα λίγων μηνών και βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάλυση των επιπτώσεων των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Τουρκία. Και με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες μας. Όπως καλά γνωρίζετε, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας σημαντικός παράγων στην περιοχή. Όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στο πλαίσιο του αραβικού κόσμου. Γι αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι απόψεις τους. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αποδοκιμασία των δύο μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία, ήθελα να ρωτήσω: με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που έχετε όλες τις τελευταίες ημέρες με ξένους ομολόγους σας, ποια είναι η εκτίμησή σας για την απειλή που εκτοξεύει η Τουρκία ότι όχι μόνο θα εφαρμόσει αλλά θα επισπεύσει την εφαρμογή των δύο μνημονίων;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Τουρκία έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό να εκτοξεύει απειλές. Οφείλω να πω ότι στην πραγματικότητα ο μόνος τον οποίο απειλεί είναι ο εαυτός της. Διότι με τις απειλές και τις συμπεριφορές αποδεικνύει στη διεθνή κοινότητα αυτό που εμείς θα θέλαμε να μην ισχύει, δηλαδή η Τουρκία να είναι ο ταραξίας της περιοχής. Κάνει σημαντικό λάθος η Τουρκία, αν νομίζει ότι με αυτή την συμπεριφορά μπορεί να φέρει επωφελή για αυτήν αποτελέσματα. Νομίζω ότι έχει ακολουθήσει έναν δρόμο ο οποίος δεν οδηγεί σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο