Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνάντησης με τους ομόλογούς μου, του Ισραήλ και της Κύπρου, Yair Lapid και Νίκο Χριστουδουλίδη

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι και πάλι στα Ιεροσόλυμα σήμερα.

Την τελευταία φορά που ήμουν εδώ, τον Μάιο, ρουκέτες εκτοξεύονταν εναντίον του Ισραήλ.

Ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός που μετέβη εδώ για να καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις και να υπογραμμίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Από κοινού σήμερα, σε πιο ήρεμο κλίμα, συζητήσαμε μαζί σας και με τον Νίκο, τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας, αρχής γενομένης από την πολιτική προστασία.

Οφείλω δε να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία, και εξ ονόματος της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να σας ευχαριστήσω βαθύτατα, τόσο εσάς όσο και τον Νίκο, για τη βοήθειά σας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Επίσης, για την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη που μας παρείχατε.

Πρέπει δε να επισημάνω ότι αυτό έχει παράξει ένα πολύ θετικό στοιχείο, τη συνεργασία μας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Στη συνέχεια θα συναντηθώ με την Ισραηλινή υπουργό Ενέργειας, Karine Elharrar, για να συζητήσουμε για τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, τη διασυνδεσιμότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο. Μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πολλά πράγματα, επωφελή τόσο για εμάς, για τις τρεις χώρες μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή αλλά και την Ευρώπη.

Στόχος μας σήμερα ήταν επίσης να βρούμε νέους τρόπους προκειμένου να θεσμοποιήσουμε τη συμμετοχή άλλων στρατηγικών εταίρων στο τριμερές σχήμα μας. Ήδη αναφερθήκατε σε αυτούς και σας ευχαριστώ.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί. Και θεωρούμε ότι στην πορεία και άλλες χώρες θα ενστερνιστούν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες με εμάς.

Και με αυτό περνώ στο άλλο μείζον ζήτημα που εξετάσαμε σήμερα, τις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εσείς, Yair, έχετε χρησιμοποιήσει την έκφραση: “Ο Κύκλος της ζωής”. Χώρες που προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη, τη μετριοπάθεια, την ευημερία, το Διεθνές Δίκαιο.

Δυστυχώς, ωστόσο, παρατηρούμε επίσης και έναν φαύλο κύκλο, ενάντιο σε αυτόν τον κύκλο της ζωής. Θρησκευτικός φανατισμός, τρομοκρατία, ένα «τόξο φονταμενταλισμού» που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχό τους. Σε μία δήλωση ανέφεραν ρητά ότι η Τουρκία είναι φίλη χώρα. Και η Χαμάς, εδώ δίπλα σας, συνεχάρη τους Ταλιμπάν.

Υπάρχουν χώρες στη γειτονιά μας που, ενάντια σε αυτό που πιστεύουμε πως είναι προς όφελος και των δικών τους κοινωνιών, προσπαθούν να αναβιώσουν παλιές αυτοκρατορίες και, ακόμη χειρότερα, παλιές αντιλήψεις, κυριολεκτικά θαμμένες στο παρελθόν.

Χρησιμοποιούν δε, πολλά εργαλεία. Στρατιωτικές εισβολές σε άλλες χώρες, ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ασύμμετρο πόλεμο και πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Και, φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, πράγμα εντελώς απαράδεκτο.

Η κοινή μας προσπάθεια συνίσταται στο να μην επιτύχουν ποτέ αυτές οι απόπειρες. Η σημερινή μας συνάντηση συνίσταται επίσης σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ισχυρών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που θα γίνω δεκτός αργότερα από τον Πρόεδρο Herzog και τον Πρωθυπουργό Bennett, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον δύσκολων καιρών και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσω τις απόψεις τους.

Είναι σαφές για εμάς ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων του σήμερα είναι να συμπορευόμαστε με φίλους. Να οικοδομούμε γέφυρες σταθερότητας και ευημερίας για όλους. Ανοιχτές για όσες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου και πέραν αυτών, το επιθυμούν.

Ευχαριστώ, αγαπητέ Yair, για την ευγένεια και τη φιλοξενία σας.

Ευχαριστώ, αγαπητέ Νίκο, για το κλίμα της συζήτησής μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο