Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με την Υπουργό Εξωτερικών του Παναμά, Janaina Tewaney Mencomo

Είμαι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μετά από πολλές δεκαετίες, που επισκέπτεται τον Παναμά. Είχα την ευκαιρία να υπογράψω με την αγαπητή μου συνάδελφο μια Συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο των Διπλωματικών μας Ακαδημιών, αλλά και να προωθήσω τη συνεργασία μας σε μία σειρά από άλλους τομείς, όπως το “Our Ocean Conference” που διοργανώνει φέτος ο Παναμάς και τον επόμενο χρόνο, το 2024, η Ελλάδα.

Επίσης, να υπογραμμίσω τη στενή συνεργασία που έχουμε και να ευχαριστήσω τον Παναμά για την υποστήριξή του για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την περίοδο 2025-26. Οι εκλογές γίνονται το 2024. Επίσης, έχουμε συνεργασία στο πλαίσιο της SICA, όπου η Ελλάδα θα υπογράψει τις επόμενες ημέρες τη Συμφωνία για να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή.

Αλλά ζήτησα και τη βοήθεια του Παναμά για την ελληνική παρουσία εδώ, μέσω του ανοίγματος Πρεσβείας. Μου επιδόθηκε λοιπόν σήμερα η σχετική νότα.

Επίσης, συζητήσαμε, όπως ήταν αυτονόητο, για τη συνεργασία μας στον ΙΜΟ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, και τη συνεργασία μας γενικά στα ναυτιλιακά θέματα. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικών πλοίων παγκοσμίως. Και ένας σημαντικός αριθμός αυτών των πλοίων, πάνω από 500, έχουν τη σημαία του Παναμά. Η συνεργασία μας, λοιπόν, και η αλληλοκατανόηση στα θέματα ναυτιλίας έχουν τεράστια σημασία.

Γενικά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επαφές μου εδώ στον Παναμά κι ελπίζω να υποδεχθώ γρήγορα τη συνάδελφό μου στην Αθήνα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο