Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με την Υπουργό Εξωτερικών της Σενεγάλης, Aïssata Tall Sall

Σας ευχαριστώ Aïssata, Εξοχότατη,

Είναι μεγάλη χαρά, μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα στο Ντακάρ, στη Σενεγάλη.

Και θα ξεκινήσω, ως λάτρης του ποδοσφαίρου, συγχαίροντας την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σενεγάλης για την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό επίτευγμα.

Αλλά, επίσης, επιτρέψτε μου να πω, δεν πρόκειται μόνο για το ποδόσφαιρο. Είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι η Σενεγάλη εισέρχεται στην κεντρική σκηνή όχι μόνο της Αφρικής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λάβαμε την απόφαση, και σας ευχαριστούμε που το αναγνωρίζετε, να ανοίξουμε την Πρεσβεία μας εδώ στο Ντακάρ στη Σενεγάλη.

Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί Διεθνείς Οργανισμοί έχουν την έδρα τους εδώ στη Σενεγάλη.

Ασκείτε την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, κάτι πολύ σημαντικό.

Επιπλέον, διεξήχθη μια πολύ επιτυχημένη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικής στην οποία ακούστηκαν οι ιδέες σας. Και οφείλω να πω ότι για την Ελλάδα είναι σημαντικό να ακούγονται οι απόψεις της Αφρικής στην Ευρώπη.

Δεν διαθέτουμε περισσότερη γνώση από εσάς. Έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε διευκολύνσεις, μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια, επενδυτικά κεφάλαια, μπορούμε να παρέχουμε αρωγή, αλλά δεν γνωρίζουμε την Αφρική καλύτερα από τους ανθρώπους της. Ήρθα λοιπόν εδώ για να ακούσω και να καταλάβω. Όχι για να μιλήσω και να κάνω κήρυγμα.

Και σας ευχαριστώ πολύ για όσα μου είπατε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, αλλά και για τον εξαιρετικά διαφωτιστικό χαρακτήρα των συναντήσεων αυτών.

Συζητήσαμε πολλά σημαντικά θέματα. Αναφερθήκατε σε αυτά. Υπογράψαμε τη Συμφωνία για Πολιτικές Διαβουλεύσεις. Αλλά, επίσης, οφείλω να πω ότι χαίρομαι που συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σε μία σειρά θεμάτων.

Πρώτα από όλα σε θέματα ναυτικής συνεργασίας. Τόσο το στρατιωτικό προσωπικό μας, όσο και ο εμπορικός στόλος μας μπορούν να συνεργαστούν και σας είπα ότι θα είναι μεγάλη χαρά για την Ελλάδα να προσφέρει υποτροφίες στις ναυτικές ακαδημίες μας, είτε στο εμπορικό ναυτικό είτε στο πολεμικό ναυτικό, για δόκιμους από τη Σενεγάλη.

Επιπλέον, μπορούμε να συνεργαστούμε στην εκπαίδευση, το εμπόριο, τον τουρισμό. Διαθέτουμε μεγάλη τεχνογνωσία, την οποία μπορούμε να σας μεταφέρουμε. Και επίσης, μπορούμε να συζητήσουμε για το μεταναστευτικό και να βρούμε κοινές λύσεις.

Είμαι πολύ χαρούμενος που θα επισκεφθώ το Ινστιτούτο Παστέρ αργότερα σήμερα, το οποίο θα συνεργαστεί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και χαίρομαι που το Ινστιτούτο εδώ στη Σενεγάλη θα ξεκινήσει την παραγωγή εμβολίων. Είναι πολύ σημαντικό που προσφέρονται εμβόλια στις αφρικανικές χώρες και στον αφρικανικό λαό. Η υγεία είναι παγκόσμιο αγαθό και όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε αυτό.

Προσπαθούμε και έχουμε πραγματοποιήσει δωρεές εκατομμυρίων εμβολίων, αλλά είμαστε ευτυχείς καθότι αυτό συνιστά ένα βήμα προόδου: παραγωγή εμβολίων εδώ στην Αφρική.

Επίσης, επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής, η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα μεγάλου μεγέθους. Έχουμε μακρά ιστορία αλλά δεν είμαστε μία μεγάλη χώρα. Εμείς όμως ασκούμε την εξωτερική μας πολιτική με άλλες χώρες ως φορείς αρχών. Πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η UNCLOS έχει υπογραφεί από τη Σενεγάλη, η οποία είναι επίσης μέλος της ομάδας των χωρών-φίλων της UNCLOS, επομένως συνεργαζόμαστε και σε αυτό. Αλλά για εμάς το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί το ευαγγέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής.

Επιπλέον, πιστεύουμε στην εθνική κυριαρχία, στα κυριαρχικά δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται. Πιστεύουμε γενικά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Και θα χαρούμε να συνεργαστούμε με αφρικανικές χώρες σε αυτό το επίπεδο.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη. Αλλά, κυρίως, σας ευχαριστώ που μου δίδεται η ευκαιρία να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο Macky Sall αργότερα σήμερα. Έχει διαδεχθεί στο αξίωμα του Προέδρου τον Léopold Senghor, ο οποίος είναι πολύ γνωστός στη χώρα μας. Ήταν φιλέλληνας και νομίζω ότι θα ήταν εξαιρετικά ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εγκαινιάσω την Πρεσβεία μας στην πατρίδα του.

Εξοχοτάτη,
Αγαπητή Aïssata,

Περιμένω να σας δω στην Αθήνα. Θα χαιρόμουν πολύ εάν έρθετε το συντομότερο δυνατό. Με μεγάλη περηφάνεια θα παραδώσω αργότερα στον Πρόεδρο Sall την πρόσκληση της Προέδρου Κ. Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σας φιλοξενία και την υπέροχη εμπειρία που προσφέρατε σε εμένα και την ομάδα μου να βρεθούμε σήμερα εδώ στο Ντακάρ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο