Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με την Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα σήμερα στην Αθήνα την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmes. Αγαπητή μας φίλη Sophie, καλώς ήρθες στην Αθήνα.

Είναι η δεύτερη συνάντησή μας μέσα σε λίγους μήνες, από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν επισκέφθηκα σε διμερές επίπεδο τις Βρυξέλλες. Και είμαι πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί μετά από σχεδόν μια δεκαπενταετία που είχαμε επιτρέψει να ατονήσουν οι διμερείς μας σχέσεις, ξαναπιάνουμε το νήμα της προώθησής τους.

Οι στέρεες βάσεις υπάρχουν ήδη – η εταιρική μας σχέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συμμαχικοί μας δεσμοί στο ΝΑΤΟ και ένα εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των χωρών μας.

Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ήδη – οι συζητήσεις μας θα συνεχισθούν και μετά κατά τη διάρκεια του γεύματος – και όπως σημειώθηκε χθες στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχουν πολλά περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας και στο διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στους διεθνείς οργανισμούς.

Άλλωστε οι χώρες μας έχουν πολλά κοινά, όχι μόνον από άποψη μεγέθους και πληθυσμού, αλλά επίσης και ιστορικά. Θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω, τα ανεξάρτητα κράτη μας δημιουργήθηκαν την ίδια περίοδο, τον 19ο αιώνα μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Εμείς φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασής μας το 1821, που οδήγησε στο Πρωτόκολλο του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1830. Μετά λίγους μήνες ιδρύθηκε το ανεξάρτητο Βέλγιο, γεγονός που επισημοποιήθηκε επίσης με μια συνθήκη στο Λονδίνο το 1831.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, νομίζω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου, αγαπητή μου Sophie, ότι διαπιστώσαμε σημαντικές προοπτικές στην οικονομία, την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές, τις νέες τεχνολογίες και το περιβάλλον. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να ενθαρρύνουμε τις επιχειρηματικές επαφές μεταξύ των χωρών μας. Το Βέλγιο, είναι ένας πολύ σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα.
Ελπίζουμε, επίσης, ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει, τώρα που ξεπερνάμε την πανδημία και ότι οι Βέλγοι φίλοι μας θα επισκεφτούν πάλι σε μεγάλους αριθμούς την Ελλάδα όπως στο παρελθόν.

Συζητήσαμε και άλλα θέματα. Όπως ξέρετε, έχουμε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Μιλήσαμε για την Τουρκία. Ενημέρωσα λεπτομερέστερα τη φίλη Υπουργό του Βελγίου, τόσο για τις συναντήσεις μου με τον Τούρκο ομόλογό μου, όσο και για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο Erdogan, αλλά και γενικά για το επίπεδο και τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εξήγησα με κάθε σαφήνεια ότι έσπασε μεν ο πάγος, αλλά με την Τουρκία παραμένουν πολύ μεγάλες, πολύ σημαντικές διαφορές.

Συζητήσαμε για το Κυπριακό και επανέλαβα την ελληνική θέση στη συνάδελφό μου, ότι η Ελλάδα πάντοτε υποστηρίζει το πλαίσιο όπως αυτό προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο και θεωρεί απολύτως εκτός συζήτησης το ζήτημα της τουρκικής αντίληψης περί δύο κρατών.

Εμείς ελπίζουμε ότι και στο Κυπριακό, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, η Τουρκία θα επιλέξει την οδό της διεθνούς έννομης τάξης και της συνεργασίας.

Άλλωστε, νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, αγαπητή Sophie, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την αιρεσιμότητα και με την αναστρεψιμότητα που προβλέπεται, εάν η Τουρκία διολισθήσει πάλι σε αυθαίρετες ενέργειες.

Θα συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του γεύματος τα θέματα που αφορούν τη Λιβύη και τη Συρία. Ακριβώς επειδή η ατζέντα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, δεν προλάβαμε να το κάνουμε μέχρι τώρα. Θα επαναλάβω στην Βελγίδα ομόλογό μου την πάγια ελληνική θέση ότι θα πρέπει να αναχωρήσουν από τη Λιβύη όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι άμεσα, πριν από τις εκλογές στη Λιβύη.

Συζητήσαμε εκτενώς για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στην Sophie την ελληνική θέση για την πολύ μεγάλη σημασία που έχουν τα Δυτικά Βαλκάνια και η προοπτική τους για το ευρωπαϊκό μέλλον. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μία «μαύρη τρύπα» στο κέντρο της Ευρώπης.

Συζητήσαμε, επίσης, τα ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και τη συνεργασία μας στο πλαίσιο αυτό.

Ήταν για εμένα μία εξαιρετική ευκαιρία και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω από την καρδιά μου, Sophie, για την παρουσία σου εδώ στην Αθήνα και να διατυπώσω την ελπίδα οι διμερείς επαφές μεταξύ μας να γίνονται σε πολύ τακτά και πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα.

Ευχαριστώ πολύ που είσαι σήμερα εδώ.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο σημερινό αγώνα εναντίον της Δανίας. Όπως ξέρεις, η Δανία έχει πολλές συμπάθειες εξαιτίας αυτού που συνέβη με τον Eriksen, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό που ο De Bruyne επιστρέφει για να παίξει. Σας εύχομαι τα καλύτερα. »

Μετάβαση στο περιεχόμενο