Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Sameh Shoukry

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώσατε έναν κύκλο επαφών εδώ στη Σαουδική Αραβία και υπογράψατε και δύο Συμφωνίες. Πόσο σημαντική ήταν αυτή η επίσκεψη για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις των δύο χωρών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι ήταν μια σημαντική επίσκεψη – η δική μου και του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου – σήμερα στη Σαουδική Αραβία, στο Ριάντ και στη Τζέντα.

Καταρχήν υπογράψαμε μια Συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη Συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Patriot εδώ στη Σαουδική Αραβία.

Αυτό νομίζω συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου και μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Νομίζω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο τη διασύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμη βήμα μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ βλέπουμε σήμερα εδώ στη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα να συμμετέχουν στην άσκηση Ηνίοχος, δύο μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις του Κόλπου, του Αραβικού Κόσμου, να είναι στη Μεσόγειο. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή και τι μηνύματα στέλνει γενικώς;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς δεν το βλέπουμε ως ζήτημα ισορροπίας. Το βλέπουμε ως δημιουργία ενός μετώπου κατανόησης πάνω στη στέρεη βάση του διεθνούς δικαίου. Όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ουδεμιάς εξαιρουμένης, που συνυπογράφουν το διεθνές δίκαιο ως τρόπο συνεννόησης και ως τρόπο συμπεριφοράς, είναι καλοδεχούμενες σε αυτή την ευρύτερη κατανόηση που επιδιώκουμε. Και η οποία, όπως πολύ καλά είπατε και εσείς, έχει απτά δείγματα επιτυχιών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο