Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Μολδαβίας, Nicu Popescu

Καλησπέρα, αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Nicu.

Ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία σας σήμερα στο Κισινάου.

Πιστεύω ότι τη χρονιά που εορτάζουμε την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας μας, ο τόπος αυτός είναι εξαιρετικός για την παρουσία ενός Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Είναι η δεύτερη φορά που συναντώμαι με Μολδαβό Υπουργό Εξωτερικών σε διάστημα μόλις τριών μηνών.

Συναντήθηκα με τον προκάτοχό σας στο περιθώριο της συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Ρώμη.

Δεν υπήρχε τέτοια συχνότητα συναντήσεων εδώ και χρόνια. Η τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών εδώ έγινε το 2014. Αυτό δεν μας κάνει υπερήφανους. Και μόνο το γεγονός ότι πλέον συναντιόμαστε με μεγαλύτερη συχνότητα είναι ενδεικτικό. Υπογραμμίζει την σημασία που αποδίδουμε στη σχέση μας με τη Μολδαβία. Και πρέπει να προσθέσω επίσης ότι είναι κρίμα που άργησε τόσο πολύ.

Επιθυμούμε στενές σχέσεις, βάσει των εξαιρετικά ισχυρών ιστορικών δεσμών και των παραδοσιακά φιλικών σχέσεών μας.

Οι Έλληνες που ζουν στη Μολδαβία και οι Μολδαβοί που ζουν στην Ελλάδα συνιστούν ένα σύνδεσμο, μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας.

Η συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση που θα υπογραφεί εδώ σήμερα θα βελτιώσει ασφαλώς τις συνθήκες εργασίας και για τις δύο Κοινότητες.

Δυστυχώς, οι οικονομικοί δεσμοί μας δεν αντικατοπτρίζουν το επίπεδο των σχέσεών μας. Προκειμένου να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να συγκαλέσουμε το συντομότερο δυνατόν την Κοινή Διυπουργική Επιτροπή, που δεν έχει συνεδριάσει από το 2016.

Συνεργαζόμαστε στενά στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών. Είμαστε ευγνώμονες για την στήριξή σας προς την υποψηφιότητά μας για μια μη-μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προσβλέπουμε στην διεύρυνση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

Σήμερα συζητήσαμε επίσης το ζήτημα της Υπερδνειστερίας. Η Ελλάδα, από θέση αρχής, υποστηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Μολδαβίας.

Ωστόσο οι σημερινές συζητήσεις εστιάστηκαν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας. Θεωρούμε ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας και η Εκτενής και Ολοκληρωμένη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών θα πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους, ώστε να παραχθούν απτά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία της Μολδαβίας.

Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να παράσχουμε τεχνική βοήθεια ώστε να μπορέσει η Μολδαβία να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες συζητήσαμε νωρίτερα. Είμαστε παρόντες για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε την κυβέρνηση της Μολδαβίας, σύμφωνα με τις εκπεφρασμένες επιθυμίες της κοινωνίας.

Η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής σας προοπτικής θα αποβεί ωφέλιμη όχι μόνο για τη Μολδαβία, αλλά και για την σταθερότητα της περιοχής. Σε αυτό το πνεύμα, ενθαρρύνουμε τους ανατολικούς εταίρους της Ε.Ε να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενδυνάμωση των θεσμών και την προαγωγή της χρηστής διακυβέρνησης.

Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας να ενθαρρύνω τη Μολδαβία να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις αποφάσεις και τις διακηρύξεις της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Πήρα το θάρρος να δηλώσω – επειδή μεταξύ φίλων η αλήθεια πρέπει πάντα να αναφέρεται και να αντιμετωπίζεται – ότι είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο.

Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση, εκφράζοντας τη βούληση του λαού της Μολδαβίας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να φέρει την χώρα κοντά στην Ε.Ε.

Παρακαλώ επιτρέψτε μου να δηλώσω ανοικτά και καθαρά, με κάθε ειλικρίνεια, ότι η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι εδώ για να σας βοηθήσει, όσο εσείς επιθυμείτε και όσο εμείς μπορούμε, στην προσπάθειά σας να ενταχθείτε στην Ε.Ε.

Ας ελπίσουμε ότι θα γίνετε μέλος το συντομότερο δυνατό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο