Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κύπριο ομόλογό μου, Ν. Χριστοδουλίδη

Σήμερα επισκέπτομαι πάλι, με ιδιαίτερη χαρά, σε μια κρίσιμη συγκυρία, την Κύπρο. Είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και βέβαια να συναντηθώ επί μακρόν με τον φίλο μου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς.

Συνεργασίες, οι οποίες κατά κοινή αναγνώριση, συμβάλλουν στην διατήρηση της ειρήνης και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ο συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας είναι διαρκής, και σε πολιτικό επίπεδο, και σε υπηρεσιακό επίπεδο, στο πλαίσιο του κοινού μας βηματισμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα μετείχαμε με τον κ. Χριστοδουλίδη στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχουμε πάλι μαζί στο άτυπο Συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητήσουμε για τον κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίον έχει τη θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της ΕΕ και πρέπει κατά συνέπεια να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της.

Η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί ασφαλώς και στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο των 7 Μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED 7) στην Κορσική και ακολούθως στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας.

Περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονούν το Δίκαιο της Θάλασσας.

Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση.

Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών.

Αναφερθήκαμε με τον Νίκο και στις απολύτως καταδικαστέες συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επαναλαμβάνουμε: η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει τετελεσμένα. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, επιβεβαιώνει την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της.
Είναι προφανές ότι δεν είναι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά.

Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων.

Οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο, τη στιγμή που γίνονται εν μέσω επιχειρούμενης επιβολής τετελεσμένων, εκβιασμών και απειλών, δεν πείθουν κανέναν.
Καθόσον μας αφορά, το επαναλαμβάνω και εδώ από τη Λευκωσία, είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου.

Αλλά ο διάλογος δεν μπορεί παρά να διεξάγεται υπό τους κανόνες και το κράτος του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της Θάλασσας και των αυτονόητων σχέσεων καλής γειτονίας.

Με τον κ. Χριστοδουλίδη, το ακούσατε προηγουμένως, συζητήσαμε επίσης για την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην Αμμόχωστο.

Γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις γύρω από το ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του Κυπριακού ζήτημα των Βαρωσίων.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να μετάσχει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι επίσης έτοιμη να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο όπου σταμάτησε στο Crans Montana, το συντομότερο δυνατόν.

Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα, αποτελεί κύριο μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Και η πυξίδα στις προσπάθειες επίλυσής του δεν μπορεί να είναι άλλη από το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και βεβαίως το Κοινοτικό Κεκτημένο.

Ολοκληρώνοντας, και ευρισκόμενος εδώ στη Λευκωσία, δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω και το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελλάδος για το ζήτημα των Αγνοουμένων, Ελλαδιτών και Κυπρίων.

Επανέλαβα στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συντρέχει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι η Τουρκία να συμμορφωθεί επιτέλους με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σας ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ για τη φιλοξενία στη Λευκωσία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο