Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τον Σλοβένο ομόλογό μου, Α. Logar

Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά να συναντηθώ με τον Σλοβένο συνάδελφο μου, Δρ. Anze Logar, με τον οποίο είχα μία εκτενή συνομιλία και για τις διμερείς μας σχέσεις και για τα τεκταινόμενα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου. 

Διαπιστώσαμε τις εξαιρετικές μεταξύ μας σχέσεις. Διαπιστώσαμε επίσης ότι τις έχουμε αμελήσει λίγο. Κάναμε 10 χρόνια να υπάρξει επίσκεψη Έλληνα Υπουργού εδώ, στη Σλοβενία, στη Λιουμπλιάνα. Δεν πρόκειται αυτό να επαναληφθεί. Αποφασίσαμε να βλεπόμαστε πολύ συχνότερα.

Τον ενημέρωσα, επίσης, για την κατάσταση στο μεταναστευτικό και τον ευχαρίστησα θερμά, το κάνω και τώρα δημοσίως, για την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε άμεσα η Σλοβενία στην Ελλάδα. (σημ. σχετικά με Μόρια)

Ανταλλάξαμε απόψεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και επανέλαβα τις Ελληνικές θέσεις για τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών και όχι τον δυσανάλογο επιμερισμό με βάρος στα κράτη της περιφέρειας της Ευρώπης.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις κινήσεις και για τις τουρκικές πολιτικές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Τόσο στη θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο δηλαδή, όσο και στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ.

Όπως ξέρετε η Τουρκία έχει αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος και τα πολεμικά της πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι ένα θετικό σήμα, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία εννοεί αυτή την προσέγγιση. Από την άλλη, η Ελλάδα, το έχουμε πει επανειλημμένως είναι έτοιμη πάντοτε για διάλογο αλλά όχι υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Για ένα διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το θέμα το οποίο υπάρχει η διαφορά μας, δηλαδή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα.

Η τουρκική παραβατικότητα την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί και στο ευρωπαϊκό επίπεδο όπου η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη. Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα κατάλογο κυρώσεων που θα τεθεί υπόψιν του Συμβουλίου και το αν οι κυρώσεις αυτές θα εφαρμοσθούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω πάντα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την επερχόμενη σλοβενική Προεδρία, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προς την οποία η Ελλάδα προσβλέπει και επίσης για την προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, μία προοπτική που είχε ξεκινήσει το 2003 επί Ελληνικής Προεδρίας με τη γνωστή ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Την προοπτική αυτή, την οποία η Σλοβενία μπορεί και να ενθαρρύνει και να διευκολύνει κατά την προεδρία της, θα ενισχύσει και η συμφωνία που υπογράφτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους. Εμείς υποστηρίζουμε το σχετικό διάλογο που διεξάγεται υπό τη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσα το συνομιλητή μου ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για αυτά τα θέματα κατά τη διάρκεια και της σλοβενικής Προεδρίας, αλλά και πριν και μετά από αυτήν.

Συζητήσαμε, όπως είναι αυτονόητο, τον Covid και την προσπάθεια ευρωπαϊκής απάντησης στη μεγάλη πρόκληση για τις κοινωνίες μας που συνιστά η πανδημία. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρξουν κοινοί κανόνες και ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ των κρατών και μεταξύ των λαών. Όπως συνήθως, στα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται ενιαίες ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Είχα, τέλος, τη μεγάλη χαρά να τοποθετηθώ κατά τη συνάντησή μας – αλλά θα μου επιτρέψετε να το κάνω κι εδώ, προς τα ΜΜΕ – απέναντι σε ένα αίτημα της Σλοβενίας να αποτελέσει μέλος της πρωτοβουλίας της Μεσογείου, των μέχρι τώρα Med 7.

Η Ελλάδα θα στηρίξει από τούδε και στο εξής απολύτως αυτή την σλοβενική θέση, αυτό το σλοβενικό αίτημα. Και είπα στον φίλο μου Υπουργό ότι είμαι στην απόλυτη διάθεσή του για να λειτουργήσουμε ως διευκολυντές του συγκεκριμένου αιτήματος.

Η Ελλάδα θέλει η Σλοβενία, μια χώρα με στρατηγική θέση, μεταξύ της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με διέξοδο στη Μεσόγειο, να γίνει μέλος αυτής της πρωτοβουλίας και εύχομαι την επόμενη φορά που θα είμαι στη Λιουμπλιάνα να μιλήσουμε για το MED8.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία αγαπητέ Άνζε. Θα είναι για μένα μεγάλη χαρά που θα γίνω δεκτός και στο Κοινοβούλιο και οφείλω να πω ότι ευελπιστώ πως σύντομα θα έχω την ευκαιρία να σου ανταποδώσω τη φιλοξενία στην Αθήνα. Βέβαια, δεν θα κάνουμε πολύ καιρό να ιδωθούμε, Δευτέρα θα είμαστε μαζί στις Βρυξέλλες.

Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο