Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, Ignazio Cassis

Ήταν μεγάλη μου χαρά σήμερα που πραγματοποίησα στη Βέρνη την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών μετά από περίπου μία εικοσαετία.

Με την Ελβετία, κατ’ αρχάς, μας συνδέει η μεγάλη μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια, του ανθρώπου ο οποίος συνέλαβε το σύγχρονο Ελβετικό Σύνταγμα. Αλλά πέραν αυτού, μια σειρά από πράγματα, όπως τα Ολυμπιακά ιδεώδη, αλλά και η προσήλωση στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Συζητήσαμε πολλά θέματα: τις σχέσεις Ελβετίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελβετία μετέχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη αύριο στο Παρίσι.

Επίσης συζητήσαμε τη συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η υποστήριξη της Ελβετίας στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γενικά, η σχέση με την Ελβετία είναι μια σημαντική σχέση. Η Ελβετία είναι μια χώρα που παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Και θέλω να υπογραμμίσω και κάτι που δεν είναι καθόλου γνωστό. Η Ελβετία είναι μια χώρα που, παρόλο που δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα, έχει υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και ίσως αυτό να αποτελέσει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με τη θάλασσα, αλλά αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο