Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, Geoffrey Onyeama

Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ Υπουργέ.
Εξοχότατε,

Η επίσκεψή μου είναι η πρώτη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Νιγηρία, μπορούμε ωστόσο να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Μπορώ να έρχομαι συχνότερα και αναμένω και τη δική σας επίσκεψη στην Αθήνα το συντομότερο.

Οι γέφυρες ήδη υπάρχουν, όπως είχατε την ευγένεια και την καλοσύνη να αναφέρετε. Υπάρχει μια ακμάζουσα ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που βρίσκεται εδώ για περισσότερο από έναν αιώνα, με ονόματα που είναι πολύ γνωστά. Γεγονός που σημαίνει ότι η επιχειρηματική μας κοινότητα μεταβαίνει σε άλλες χώρες για να παραμείνει, να επενδύσει, να προσλάβει εργαζόμενους. Όχι για να αποκομίσει γρήγορο κέρδος και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Επίσης υπάρχει η νιγηριανή κοινότητα στην Ελλάδα, με διακεκριμένα μέλη. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τον Γιάννη Αντετοκούμπο – για να είμαι ειλικρινής, τον καλύτερο αθλητή του μπάσκετ στον κόσμο σήμερα, έναν Έλληνα Νιγηριανό, έναν Νιγηριανό Έλληνα.

Επιτρέψτε μου εξάλλου να πω ότι πάντοτε υπήρξα θαυμαστής του αθλητισμού της Νιγηρίας. Και θυμάμαι καλά την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας και της Νιγηρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 1994, στο οποίο μας κερδίσατε 2-0. Ο Finidi George και ο Daniel Amokachi σημείωσαν τα δύο τέρματα του αγώνα. Σας εύχομαι καλή τύχη στο Κύπελλο Αφρικής. Πάντα ήσασταν πολύ καλοί στο ποδόσφαιρο. Η Νιγηρία παράγει σπουδαία ταλέντα.

Η σημερινή μου επίσκεψη στην Αμπούτζα αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των μεταξύ μας δεσμών. Η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για διμερείς διαβουλεύσεις αποτελεί σημαντικό βήμα, ωστόσο πολλές ακόμα Συμφωνίες βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και ίσως μπορέσουμε να τις ολοκληρώσουμε σύντομα. Για το εμπόριο, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες μεταφορές και την ενέργεια, έχουμε πολλά να κάνουμε.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Αμπούτζα και η νιγηριανή Πρεσβεία στην Αθήνα έχουν πολλή δουλεία να κάνουν, καθώς η Νιγηρία αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής. Και εμείς, η Ελλάδα, θεωρούμε ότι αποτελούμε πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, επιτρέψτε μου να πω, στη Μέση Ανατολή επίσης. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες πάνω στις οποίες μπορούμε να οικοδομήσουμε.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, χάρη στις προσπάθειες της Πρέσβεως της Νιγηρίας στην Αθήνα, διοργανώθηκε ένα επιχειρηματικό φόρουμ, ένα Επενδυτικό Φόρουμ. Πρωτοβουλίες αυτού του είδους πρέπει να ενθαρρύνονται. Το επόμενο βήμα που θα κάνω είναι ένα Φόρουμ Ελλήνων επιχειρηματιών στη Νιγηρία.

Είμαστε, επίσης, και οι δύο χώρες, συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εδώ και δεκαετίες. Επομένως συμφωνούμε απολύτως στο ζήτημα αυτό. Και θα είμαστε ευτυχείς να συνεργαστούμε με τη Νιγηρία για την τήρηση των αρχών αυτών σε διεθνές επίπεδο, ιδίως της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Η Εξοχότητά σας είχε την ευγενή καλοσύνη να αναφερθεί στον σημαντικό ελληνικό εμπορικό στόλο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι οφείλουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και σε μία κοινωνία που να βασίζεται σε κανόνες επί όλων των θεμάτων. Ειδικά σε θέματα που αφορούν τη θάλασσα, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ένα ναυτικό έθνος και διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.

Και, επίσης, όσον αφορά θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, θα χαρούμε πολύ να εκπαιδεύσουμε Νιγηριανούς αξιωματικούς στο ναυτικό κέντρο εκπαίδευσης της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Αλλά επίσης, καλούμε Νιγηριανούς δόκιμους να έρθουν και να σπουδάσουν σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές. Το θεωρούμε ως μία συνεισφορά στα ζητήματα ασφάλειας της Υποσαχάριας Αφρική, τα οποία θεωρώ ότι αποτελούν κοινή πρόκληση και όχι απλά μια πρόκληση για τις χώρες της περιοχής.

Μια άλλη κοινή πρόκληση είναι η πανδημία. Σας ευχαριστώ, Εξοχότατε, για την ευγενική αποδοχή της δωρεάς μας. Η οδηγία που έλαβα από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είναι ότι οφείλαμε να επιδιώξουμε την πραγματοποίησή της ως υποχρέωση, κι όχι ως δωρεά. Πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κόσμο να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, διότι θεωρούμε ότι αν δεν είναι ασφαλής ολόκληρος ο κόσμος, κανείς δεν είναι ασφαλής.

Συζητήσαμε άλλα θέματα συνεργασίας και τις κοινές θεμελιώδεις αρχές μας, όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, καθώς και η προαγωγή μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.

Και ενημέρωσα τον ομόλογό μου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην άμεση γειτονιά της.

Συζητήσαμε επίσης άλλες διεθνείς προκλήσεις. Η Νιγηρία είναι ένας σημαντικός διεθνής δρών. Και οφείλω να πω ότι η Νιγηρία χρειάζεται την υποστήριξή μας στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Νιγηρία είναι επίσης μια πολύ σημαντική χώρα από αυτή την άποψη.

Συζητήσαμε τη συνεργασία στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών. Τόνισα το γεγονός ότι εμείς, μια χώρα δίχως αποικιακό παρελθόν, μπορούμε να αποτελέσουμε έναν εξαιρετικό εταίρο για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Νιγηρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και επίσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, Εξοχότατε, για τη βοήθειά σας και για την υποστήριξή σας στην προσπάθειά μας να εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26. Πιστεύω ότι θα συμβάλουμε σε μεγάλο βαθμό στην ειρήνη και τη σταθερότητα, όχι μόνο αυτής της περιοχής αλλά όλου του κόσμου.

Επιτρέψτε μου να πω ότι πιστεύω πως η σημερινή συνάντηση θέτει τα θεμέλια για μια σπουδαία εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας. Μια συνεργασία πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε.

Και πάλι, ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην Αθήνα.

Ευχαριστώ πολύ Εξοχότατε για αυτή την εξαιρετική υποδοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξοχότατοι, θα θέλαμε κάποιες διευκρινίσεις. Ποιας εταιρίας είναι τα εμβόλια της δωρεάς; Και, πολύ πρόσφατα, προέκυψε μια κατάσταση όπου η Νιγηρία έπρεπε να καταστρέψει αρκετά εμβόλια επειδή είχαν λήξει. Θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η ημερομηνία λήξης των εμβολίων.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, το εμβόλιο είναι της Johnson & Johnson. Η δωρεά γίνεται μέσω του μηχανισμού COVAX, οπότε έχετε τη δυνατότητα να τα απορροφήσετε ανάλογα με τον ρυθμό του εμβολιασμού. Επομένως δεν υπάρχει θέμα ημερομηνίας λήξης… Αλλά, επίσης, αν μου επιτρέπετε, κάτι που είναι πιο σημαντικό, αυτό που πρότεινα στον ομόλογό μου ήταν ότι εάν η Νιγηρία χρειάζεται τεχνογνωσία για την διενέργεια εμβολιασμών, για το λογισμικό οργάνωσης εμβολιασμού, ευχαρίστως να βοηθήσουμε και σε αυτόν τον τομέα. Επειδή κατανοούμε την πρόκληση της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων σε μια αχανή χώρα, με τόσο μεγάλο πληθυσμό. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι. Και το σημαντικό είναι το τελικό αποτέλεσμα, ο εμβολιασμός των ανθρώπων, «η ένεση στο μπράτσο», όπως είπε ο αγαπητός συνάδελφος. Όχι μόνο η παράδοση των εμβολίων στη Νιγηρία, αλλά η διενέργειά του εμβολιασμού στα άτομα που θα είναι οι τελικοί αποδέκτες αυτής της διαδικασίας. Επομένως, θα χαρούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία και στην διενέργεια των εμβολιασμών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο