Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, F. Hussein

Σας ευχαριστώ αγαπητέ συνάδελφε, σας ευχαριστώ Εξοχότατε, είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι σήμερα το Ιράκ, είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι στη Βαγδάτη, μια ιστορική πρωτεύουσα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Και ήταν πολύ σημαντική η ευκαιρία που μου δόθηκε να συναντηθώ με τον αγαπητό συνάδελφο, τον Υπουργό Εξωτερικών, Fuad Hussein. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ μετά από 22 χρόνια. Αλλά είμαι βέβαιος ότι στο άμεσο μέλλον οι συναντήσεις σαν τη σημερινή θα είναι πολύ πιο συχνές, καθώς διαπιστώνω με μεγάλη ικανοποίηση ότι υπάρχει αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των σχέσεών μας.

Ο διάλογος μεταξύ δυο φιλικών κρατών μπορεί να ευδοκιμήσει στη σταθερή βάση της κοινής δέσμευσης για ειρήνη και σταθερότητα. Μιας κοινής δέσμευσης υπέρ της ευημερίας των λαών μας. Οι δεσμοί μας, όπως ανάφερε και ο Εξοχότατος, είναι ιστορικοί. Η Ελλάδα διατηρεί μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με το Ιράκ. Η Ελλάδα και ο αραβικός κόσμος συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις καθώς και περιφερειακά ζητήματα. Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράκ βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο. Τα δύο Πρωτόκολλα Κατανόησης που μόλις υπογράψαμε αποτελούν την απόδειξη της κοινής μας βούλησης να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις. Βέβαια, όπως μου αρέσει να λέω πάντα, υπάρχει πάντα περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, και ιδιαίτερα στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Υπάρχει πληθώρα ελληνικών επιχειρήσεων για παράδειγμα που θα ήθελαν να επενδύσουν και να αναπτύξουν εμπορικές δραστηριότητες στο Ιράκ. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για συνεργασία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φάρμακα αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.

Επιτρέψτε μου με αυτή την ευκαιρία να επιβεβαιώσω την πλήρη στήριξη της χώρας μου στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, στην πολιτική ενότητα και κυριαρχία του.

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη σταθερότητα και την ευημερία του Ιράκ το οποίο θα διατηρεί ισορροπημένες σχέσεις με τους γείτονές του. Στη βάση βέβαια του σεβασμού της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό πνεύμα, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε τη διεύρυνση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο επίσης των πολυμερών σχημάτων, όπως είναι ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ Ιράκ, Αιγύπτου και Ιορδανίας.

Συζητήσαμε επίσης τη συνεργασία του Ιράκ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της ασφάλειας. Διαβεβαίωσα τον συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα παραμένει έτοιμη να στηρίξει το Ιράκ στην προώθηση των σχέσεών του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την διπλωματία των κανονιοφόρων που ασκεί η Τουρκία, μια πρακτική – που θα μου επιτραπεί να πω ότι ανάγεται στους προηγούμενους αιώνες – η οποία δυστυχώς συνεχίζεται. Και ειδικότερα, αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και για την απόφασή της να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι εν λόγω αποφάσεις καταδικάστηκαν ευρέως από τη διεθνή κοινότητα.

Σας παροτρύνω να ανατρέξετε στη χθεσινή δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως δηλώσει στο υψηλότερο επίπεδο την ετοιμότητά της να ξεκινήσει τον διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της Αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας. Ωστόσο, έχουμε επίσης καταστήσει ξεκάθαρο ότι ο διάλογος μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών δεν μπορεί ποτέ να διεξαχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών.

Πιστεύω ότι τώρα είναι περισσότερο από ποτέ εμφανές ότι η Τουρκία ενεργεί ως παράγοντας διατάραξης της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ουσιαστικά, κάθε κρίση, κάθε προβληματική κατάσταση στην περιοχή, όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Λιβύη, η Συρία, η Κύπρος, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, αλλά και το Ιράκ, έχουν έναν κοινό παρανομαστή: την Τουρκία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω αγαπητέ Fuad, αγαπητέ συνάδελφε για τη θερμή φιλοξενία που μου επιφύλαξες προσωπικά αλλά και στην αντιπροσωπεία μου και προσβλέπω στην μελλοντική συνάντησή μας σύντομα στην Αθήνα, καθώς πληροφορήθηκα ότι επισκέπτεσαι συχνά τη χώρα μου. Θα είμαστε υπερήφανοι να σε φιλοξενήσουμε. Σε ευχαριστώ θερμά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο