Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους μου Yair Lapid του Ισραήλ και Ιωάννη Κασουλίδη της Κύπρου

Αγαπητέ Yair, αγαπητέ Ιωάννη, είναι πραγματικά μεγάλη χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα και τους δύο στην Αθήνα.

Ο κύριος Κασουλίδης γνωρίζει πολύ καλά την Αθήνα στο πλαίσιο της μακράς και λαμπρής του πολιτικής καριέρας.

Yair, χαίρομαι που σε βλέπω στην πρώτη σου επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα υπό την παρούσα ιδιότητά σου. Μαθαίνω, ωστόσο, ότι μας έχεις επισκεφτεί ιδιωτικά πολλές φορές στον παρελθόν και ελπίζω να μας επισκεφτείς πολλές φορές και στο μέλλον.
Η συνάντηση αυτή έπεται της τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Ήταν η όγδοη τριμερής διάσκεψη κορυφής μέσα σε έξι χρόνια και αυτό τα λέει όλα.

Σήμερα εξετάσαμε τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένης της ενέργειας, των μεταφορών, της πολιτικής προστασίας, όπως επίσης και της οικονομίας, του τουρισμού, του εμπορίου – και σε πλήθος άλλων τομέων.

Η στρατηγική εταιρική μας σχέση εδράζεται σε στέρεα θεμέλια δεδομένου ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή μας.

Έχουμε κοινή αντίληψη των περιφερειακών προκλήσεων, της προέλευσής τους αλλά και των εμπλεκομένων δρώντων. Και για αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι αυτή η εταιρική σχέση διαθέτει τόσο σημαντική δυναμική.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για την επέκταση της συνεργασίας μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και επίσης επί μέτρων για την προστασία της τουριστικής βιομηχανίας των χωρών μας.

Και έχουμε την πεποίθηση, οφείλω να πω, ότι η εταιρική μας σχέση δεν επηρεάζεται από άλλες περιφερειακές εξελίξεις ή σχέσεις με άλλες χώρες.
Συζητήσαμε τη διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας μας ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες που συμμερίζονται το ίδιο όραμα με εμάς για την περιοχή και το μέλλον μας.

Επίσης υπογραμμίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης του σχήματος 3+1 μεταξύ των τριών χωρών μας και των ΗΠΑ.

Είχαμε τη χαρά να μας επισκεφτεί η Υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland προηγουμένως, κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα της πρόσφατης Υπουργικής συνάντησης στην έρημο Negev, την οποία διοργάνωσε το Ισραήλ. Με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Μαρόκου, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν μια εξαιρετική σημαντική συνάντηση, αγαπητέ Yair, την οποία συγκάλεσες επιδεικνύοντας ικανότητα στην άντληση οφελών από τη νέα αρχιτεκτονική στην περιοχή και επίτρεψέ μου να σε συγχαρώ επ’ αυτού.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας σήμερα επικεντρώθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Και είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη Μαριούπολη, μια πόλη με πολυάριθμη ελληνική κοινότητα, στην οποία είναι σαφές πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, όπως επίσης και για την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Οδησσό πριν από δύο μέρες.

Στην Οδησσό, που επλήγη από ρωσικούς πυραύλους Cruise, λίγες μόλις ώρες πριν από την άφιξή μου εκεί.

Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, ευχαρίστησα θερμά τον Yair και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Yossi Amrani, για τη βοήθεια που παρείχε το Ισραήλ και ο ίδιος ο Πρέσβης στην προσπάθεια εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μελών της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης.

Μας βοηθήσατε προσφέροντας φιλοξενία στους ανθρώπους μας σε μία συναγωγή στην Uman, και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Σας ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ.
Επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να υπογραμμίσουμε ότι ο αναθεωρητισμός και οι παραβιάσεις βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών, είναι καταδικαστέες.

Η άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι αποδεκτές στον 21ο αιώνα.

Για εμάς, αυτό αποτελεί σαφώς το τέλος της ανοχής στον αναθεωρητισμό στον 21ο αιώνα. Οφείλω να δηλώσω δε, ότι αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. Χώρες που έχουν τέτοια οράματα αναθεωρητισμού θα πρέπει επίσης να το λάβουν υπόψη τους.

Συζητήσαμε την ενεργειακή συνεργασία, υπό το φως και της στρατηγικής της ΕΕ για την ενεργειακή διαφοροποίηση.

Η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα. Συζητήσαμε λοιπόν για το φυσικό αέριο, περιλαμβανομένου του αγωγού EastMed, και επίσης συζητήσαμε για την ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα, περιλαμβανομένης της διασύνδεσης EuroAsia Interconnector.

Επίσης, είχαμε τη δυνατότητα αλληλοενημέρωσης επί περιφερειακών θεμάτων, αρχής γενομένης από το Κυπριακό, που είναι το αποτέλεσμα της ξένης εισβολής μιας χώρας στην ήπειρό μας, περίπου εδώ και πέντε δεκαετίες.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αποτελεί υπενθύμιση μιας άλλης ανοικτής πληγής στην Ευρώπη, την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Αντίθετα, όλα τα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν τις αναγκαίες προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί μία δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτή είναι μια ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού η οποία δεν πρέπει να χαθεί.
Επίσης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα του Ιράν και του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), καθώς και το Παλαιστινιακό ζήτημα.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβα ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια.

Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ έχει υποστεί σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν αθώες ανθρώπινες ζωές.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους ισραηλινούς φίλους μας. Εκφράσαμε, αγαπητέ Yair, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς εσένα και προς τον ισραηλινό λαό.

Τόνισα επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια για την αναβίωση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο σε πιθανές επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων.

Επίσης, έθιξα και το θέμα των ανησυχητικών εξελίξεων στον Χριστιανικό τομέα της Παλαιάς Πόλεως των Ιεροσολύμων μετά την παράνομη κατάληψη, από μέλη εποικιστικής οργάνωσης, του ξενοδοχείου Little Petra που ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η προστασία των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου, των Ιερών Προσκυνημάτων, των Ιδρυμάτων και της ιδιοκτησίας του, όπως και η διατήρηση του καθεστώτος που το διέπει, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για εμάς.

Φοβούμαστε ότι το ζήτημα αυτό, αν δεν διευθετηθεί, ενδέχεται να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε κλιμάκωση ενόψει του εβραϊκού Πάσχα, του χριστιανικού Πάσχα και του Eid al Fitr.

Σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία της ισραηλινής δικαιοσύνης και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διευθέτηση του ζητήματος, ώστε να διασφαλιστεί ο πλουραλιστικός και πολυθρησκευτικός χαρακτήρας της Παλαιάς Πόλεως των Ιεροσολύμων.

Αγαπητοί φίλοι, ο κατάλογος των θεμάτων της συνεργασίας μας είναι ανεξάντλητος.
Ανεξάντλητες, όμως, είναι και οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Θεωρώ ότι μέσω της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ευχαριστώ πολύ. Yair, έχεις το λόγο και σε ευχαριστώ και πάλι που είσαι σήμερα μαζί μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο