Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τους Πρέσβεις των κ-μ της ΕΕ

Είχα την ιδιαίτερη χαρά σήμερα να συμμετάσχω στη συνάντηση των Πρέσβεων των Κρατών-Μελών της ΕΕ προκειμένου να συζητήσουμε τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας το α’ εξάμηνο του 2022.

Και θα ήθελα από την καρδιά μου καταρχήν να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Γαλλίας, Patrick Maisonnave, που οργάνωσε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση.

Άλλωστε, είναι σε συνέχεια της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικού Jean-Yves Le Drian στην Ελλάδα και, επίσης, της συνάντησης που είχαμε μαζί στο πλαίσιο του Gymmich την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η συνεργασία με τη Σύμμαχο Γαλλία ενισχύεται, πρέπει να πω, καθημερινά και σε όλους τους τομείς.

Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Στη συζήτηση μας με τους Πρέσβεις της Ε.Ε. αναφέρθηκα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, στα προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά ιδίως στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, έδωσα έμφαση στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθεί κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τα ταξίδια μου τόσο στη Αφρική, όσο και σε διάφορες άλλες χώρες.

Αλλά και στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον για την Υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια.

Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω τον Πρέσβη και τη Γαλλική Προεδρία για την ευκαιρία αυτή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο